Blog > Komentarze do wpisu

Schab pieczony w żubrówce z jałowcem




Schab pieczony w żubrówce z jałowcem

 

 

 

Znakomity na ciepło, pokrojony w grube plastry, podany z kaszotto jęczmiennym i pieczarkowym sosem oraz sałatką np. carpaccio z pieczonych buraków.

Pysznie sprawdza się również na zimno jak wędlina do kanapek np. na chlebie z czarnuszką posmarowany ćwikłą z chrzanem.

 

 

 

 

Składniki:

ok 1 kg schabu

50 ml żubrówki

150ml białego wina wytrawnego

2 łyżeczki jagód jałowca

2 ząbki czosnku

sól

pieprz

chili

 

 

Wykonanie:

Schab umyć i osuszyć.

Jagody jałowca zgnieść w moździerzu lub posiekać ostrym nożem (uda się to, one nie są zbyt twarde), wymieszać z żubrówką i winem oraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Mięso natrzeć solą i pieprzem oraz przygotowaną marynatą i odstawić na dobę w chłodne miejsce (np. do lodówki).

Po tym czasie mięso przełożyć na do naczynia żaroodpornego z przykrywką i piec 45 minut w 180st polewając je w trakcie pieczenia marynatą z dna formy.

Po upieczeniu mięso wyjąc z piekarnika i zostawić na ok 10-15 min by odpoczęło, po tym czasie kroić.

 

 

Schab pieczony w żubrówce z jałowcem

sobota, 14 lutego 2015, dorotasmakuje
Komentarze
2015/02/16 12:15:26
Takie upieczone mięsko jest pyszne, na kanapki rewelacja:)
-
2015/02/17 08:31:19
ja też jestem zwolenniczką takich wędlin
-
2019/02/06 14:17:20
Chętnie spróbuję
-
2019/02/06 14:50:26
Chętnie spróbuję










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...