Blog > Komentarze do wpisu

Pierogi z serem




pierogi z serem

 

 

 

Pokazywałam na blogu różne rodzaje pierogów i na słodko i na słono, z mięsem, ruskie, ze szpinakiem, z kaszą rgyczaną. Ze zdumieniem spostrzegłam, że brakuje przepisu na klasyczne pierogi z białym serem na słodko, które są ulubionymi mojego dziecka.

Zawsze robię większą porcję, gotuję, studzę, zamrażam układając jeden obok drugiego na macie silikonowej, by mieć zapas i wyjmować kilka sztuk zawsze wtedy gdy dziecko ma na to ochotę ( to spore ułatwienie, kiedy się ma w domu niejadka, szczególnie wcześnie rano, kiedy trudno ustalić zachciankę śniadaniową przed pójściem do przedszkola).

 

Farsz doprawiam cukrem brzozowym i ekstraktem waniliowym.

Najczęściej podaję gorące, ugotowane na wodzie z wiórkami masła albo jak dziś zarumienione na oleju kokosowym.

 

 

 

Składniki:

ciasto:

2 szkl mąki

łyżka masła

szczypta soli

ok szkl wody

 

farsz:

pół kg twarogu

cukier brzozowy, trzcinowy czy biały do smaku

łyżeczka ekstraktu waniliowego

żółtko

 

Wykonanie:

Do miski wsyp przesianą mąkę, dodaj sól i masło, stopniowo dolewaj bardzo ciepłą wodę i zagniataj ciasto. Musi wyjść zwarte, elastyczne, gładkie.

Twaróg rozgnieć widelcem, wymieszaj z cukrem, żółtkiem i wanilią.

Ciasto rozwałkuj cienko, szklanką wykrawaj kółka, faszeruj je serem, składaj na pół i zlepiaj brzegi.

Gotuj w osolonym wrzątku ok 3-4 min od wypłynięcia.

Gorące pierogi podawaj z wiórkami masła posypane cukrem pudrem waniliowym albo zarumień na patelni na oleju kokosowym.

Smacznego!

 

 

 

pierogi z serem

poniedziałek, 09 lutego 2015, dorotasmakuje
Komentarze
2015/02/09 15:18:57
domowe smaki :)
-
2015/02/10 12:23:44
Dorotko nigdy w życiu nie jadłam pierogów z serem na słodko .... ciekawe czy to moje smaki?:)
-
Gość: h_anka, *.ists.pl
2015/02/10 23:28:53
pamiętam z przedszkola, u mnie w rodzinnym domu robiło się jedynie pierogi na słodko to z owocami, może pora przypomnieć sobie ten smak ? :-) pozdtawiam
-
2015/02/12 12:49:33
H-anka - koniecznie!
-
Gość: , *.olsztyn.mm.pl
2015/04/04 23:43:10
Wspaniały pomysł:) A czy takie zamrożone pierogi można od razu wrzucić na patelnię, czy muszą się najpierw rozmrozić?
-
2015/04/04 23:49:15
Zamrozone można od razu wrzucić do wrzątku. Na patelnię lepiej rozmrożone ( wtedy fajnie wyjąć odpowiednią liczbę pierogów na talerz, wstawić do lodówki na noc a rano można na patelnię)










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...