Blog > Komentarze do wpisu
Pełnoziarniste naleśniki zapiekane z mięsem w pomidorach
Taka zapiekanka naleśnikowa to bardzo fajny, niecodzienny pomysł obok tortu naleśnikowego na podanie tych placków . Można specjalnie do niej usmażyć naleśniki a można wykorzystać te które zostały nam z kolacji po usmażeniu sporej górki. Ja zwykle śmieje się, że naleśniki to nasze polskie i tanie odpowiedniki tortilli za które płacimy krocie za zaledwie kilka sztuk – tez da się je przecież fajnie nadziewać, rolować, zapiekać itd.!
Składniki: ciasto: 3 jajka 2 szkl mąki pszennej razowej 1 szkl mleka 1,5-2 szkl wody pół łyżeczki soli 3 łyżki oleju
farsz: 2 cebule 500g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego np. z indyka w wersji light marchewka 1 puszka siekanych pomidorów pół łyżeczki oregano pół łyżeczki bazylii pieprz sól olej
dodatkowo: ser żółty natka pietruszki
Wykonanie: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy mięso mielone, startą na tarce marchewkę i podsmażamy 5 min mieszając. Dodajemy pomidory, przyprawy i gotujemy chwilę aż sos lekko odparuje a farsz stanie się gęsty. Doprawiamy do smaku.
Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jaja, dodajemy sól, olej, wlewamy wodę i mleko. Wszystko miksujemy aż ciasto będzie gładkie, jednolite o konsystencji śmietany. Rozgrzewamy patelnię, spryskujemy odrobiną oleju. Wlewamy chochlę ciasta i rozprowadzamy po całej patelni. Smażymy na rumiano z obu stron. Gotowe naleśniki zsuwamy na talerz jeden na drugi i przykrywamy folią by nie wysychały i pozostały miękkie. Kiedy wszystkie naleśniki są usmażone czas na składanie zapiekanki. Na talerzu układamy naleśnik, smarujemy farszem i zwijamy w rulonik i tak aż do wykorzystania wszystkich naleśników i całego farszu. Ruloniki układamy jeden obok drugiego w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Pieczemy pod przykryciem 30 minut w 170st – posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy do jego rozpuszczenia.
czwartek, 19 lutego 2015, dorotasmakuje
Komentarze
wedelka
2015/02/19 13:43:44
Ależ apetyczne zdjęcia, Dorotko :) Zgłodniałam od patrzenia na te pyszności. Uwielbiamy naleśniki, więc pewnie skorzystam z przepisu :)
2015/02/19 14:03:04
Pomysłowe!
My w domu też robimy zapiekankę z naleśników. Nadziewamy je farszem z pieczarek, marchewki, pora, kukurydzy, z niewielkim dodatkiem pomidorów i pietruszki. Naleśniki układamy jeden obok drugiego polewamy sosem beszamelowym. Na to kolejny poziom naleśników, sos, ser i do piekarnika. Pycha! 2015/02/19 20:45:20
Dziękuje za pomysł na ciekawy obiad na weekend!
Jako, że jestem wielkim fanem ostrych rzeczy i wołowiny zmienię tylko wieprzowinę na wołowinę i dodam moje wyhodowane ostre papryczki mam nadzieje, że będzie pasować idealnie :) 2015/02/20 09:58:22
niestety nie lubię pomidorów na ciepło a szkoda bo wygląda ten naleśniczek bardzo pysznie:/
2015/02/20 15:23:43
naleśniki wyglądają bardzo, bardzo apetycznie .... lubię takie na wytrawnie:) ... a co do tortilli to domowa wersja znacznie tańsza:) ... choć nalesnik i tak z nią wygrywa:)
2015/02/21 23:09:06
Bardzo lubię naleśniki :) Twoja wersja wygląda bardzo smacznie :)
|
|