Blog > Komentarze do wpisu

Pełnoziarniste naleśniki zapiekane z mięsem w pomidorach




Pełnoziarniste naleśniki zapiekane z mięsem w pomidorach

 

 

 

 

Taka zapiekanka naleśnikowa to bardzo fajny, niecodzienny pomysł obok tortu naleśnikowego na podanie tych placków .

Można specjalnie do niej usmażyć naleśniki a można wykorzystać te które zostały nam z kolacji po usmażeniu sporej górki.

Ja zwykle śmieje się, że naleśniki to nasze polskie i tanie odpowiedniki tortilli za które płacimy krocie za zaledwie kilka sztuk – tez da się je przecież fajnie nadziewać, rolować, zapiekać itd.!

 

 

 

Składniki:

ciasto:

3 jajka

2 szkl mąki pszennej razowej

1 szkl mleka

1,5-2 szkl wody

pół łyżeczki soli

3 łyżki oleju

 

farsz:

2 cebule

500g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego np. z indyka w wersji light

marchewka

1 puszka siekanych pomidorów

pół łyżeczki oregano

pół łyżeczki bazylii

pieprz

sól

olej

 

dodatkowo:

ser żółty

natka pietruszki

 

 

Wykonanie:

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na oleju.

Dodajemy mięso mielone, startą na tarce marchewkę i podsmażamy 5 min mieszając.

Dodajemy pomidory, przyprawy i gotujemy chwilę aż sos lekko odparuje a farsz stanie się gęsty. Doprawiamy do smaku.

 

Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jaja, dodajemy sól, olej, wlewamy wodę i mleko. Wszystko miksujemy aż ciasto będzie gładkie, jednolite o konsystencji śmietany.

Rozgrzewamy patelnię, spryskujemy odrobiną oleju. Wlewamy chochlę ciasta i rozprowadzamy po całej patelni.

Smażymy na rumiano z obu stron. Gotowe naleśniki zsuwamy na talerz jeden na drugi i przykrywamy folią by nie wysychały i pozostały miękkie.

Kiedy wszystkie naleśniki są usmażone czas na składanie zapiekanki.

Na talerzu układamy naleśnik, smarujemy farszem i zwijamy w rulonik i tak aż do wykorzystania wszystkich naleśników i całego farszu.

Ruloniki układamy jeden obok drugiego w natłuszczonym naczyniu do zapiekania.

Pieczemy pod przykryciem 30 minut w 170st – posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy do jego rozpuszczenia.

 

 

 

Pełnoziarniste naleśniki zapiekane z mięsem w pomidorach

 

 

 

 

Pełnoziarniste naleśniki zapiekane z mięsem w pomidorach

czwartek, 19 lutego 2015, dorotasmakuje
Komentarze
2015/02/19 13:43:44
Ależ apetyczne zdjęcia, Dorotko :) Zgłodniałam od patrzenia na te pyszności. Uwielbiamy naleśniki, więc pewnie skorzystam z przepisu :)
-
2015/02/19 14:03:04
Pomysłowe!
My w domu też robimy zapiekankę z naleśników. Nadziewamy je farszem z pieczarek, marchewki, pora, kukurydzy, z niewielkim dodatkiem pomidorów i pietruszki. Naleśniki układamy jeden obok drugiego polewamy sosem beszamelowym. Na to kolejny poziom naleśników, sos, ser i do piekarnika. Pycha!
-
2015/02/19 17:41:50
dziękuję bardzo za komentarze :)
-
2015/02/19 20:45:20
Dziękuje za pomysł na ciekawy obiad na weekend!
Jako, że jestem wielkim fanem ostrych rzeczy i wołowiny zmienię tylko wieprzowinę na wołowinę i dodam moje wyhodowane ostre papryczki mam nadzieje, że będzie pasować idealnie :)
-
2015/02/19 21:07:29
będzie z pewnością :) smacznego !
-
2015/02/20 09:58:22
niestety nie lubię pomidorów na ciepło a szkoda bo wygląda ten naleśniczek bardzo pysznie:/
-
2015/02/20 15:23:43
naleśniki wyglądają bardzo, bardzo apetycznie .... lubię takie na wytrawnie:) ... a co do tortilli to domowa wersja znacznie tańsza:) ... choć nalesnik i tak z nią wygrywa:)
-
2015/02/21 23:09:06
Bardzo lubię naleśniki :) Twoja wersja wygląda bardzo smacznie :)










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...