Blog > Komentarze do wpisu

Owsianka pieczona




Owsianka pieczona

 

 

 

Tej owsianki nie robię zbyt często, bo zawsze mi jakoś łatwiej zrobić owsiankę nocną czy rano ekspresową, zaparzona wodą.

Jednak kiedy nastawiam w piekarniku ciasto czy ciasteczka lubię upiec od razu właśnie owsiankę, bo przygotowanie jej zajmuje 3 minuty, wykorzystuję moc już rozgrzanego piekarnika i miejsce w nim a przez to działam oszczędniej, no i mam gotową kolację, lub śniadanie dnia następnego.

Owsianka pieczona smakuje inaczej niż taka gotowania, naprawdę warto ją przygotować i przekonać się na własnym języku, szczególnie jeśli owsianki to nie są waszym ulubionym daniem, może ten akurat przepis Wam zasmakuje.

 

 

 

Składniki:

1 szkl płatków owsianych

15 migdałów

5 fig suszonych

łyżka cukru np. ksylitolu

łyżeczka ekstraktu waniliowego

2,5 szkl mleka

 

Wykonanie:

Figi i migdały siekamy.

Wszystkie składniki mieszamy i wylewamy na naczynia żaroodpornego.

Pieczemy 25-30 min aż płatki wchłoną cały płyn, napęcznieją i zrumienią się z wierzchu.

 

 

 

 

Owsianka pieczona

 

 

 

 

 

Owsianka pieczona

 

 

 

Porcelana użyta w stylizacji zdjęć pochodzi z kolekcji Fragrant Garden oraz Orchard Fruits  ze sklepu Maxwell and Willliams Polska

axwell and Willliams Polska

 

 

 

Bądź na bieżąco śledź mnie na facebooku, instagramie i twitterze

 

 

 

 

 

 

piątek, 27 lutego 2015, dorotasmakuje
Komentarze
2015/02/27 15:14:04
Widziałam już kilkukrotnie podobna u Malwiny (Filozofia smaku). Bardzo mi się podoba takie śniadanie:).... zwłaszcza, że kocham owsianki:)
-
2015/02/27 17:06:46
Urocza. Bardzo lubię pieczoną, chociaż też jadam rzadko. Rano najzwyczajniej nie mam na nią czasu.
-
2015/02/28 07:40:54
To prawda, do pieczonej owsianki zawsze daleko. Ale jak już sie uda zrobić, to jest cudowna :)
-
2015/03/03 12:44:17
Lubię bardzo owsiankę, ale zawsze jadam w wersji gotowanej na mleku bądź wodzie. Ciekawie wygląda taka pieczona. Będę dziś używał piekarnika, więc nie omieszkam wypróbować przepisu. Nie przepadam wprawdzie za figami i migdałami, więc zrobię wersję bananowo - rodzynkową. Powiedz tylko proszę, czy rano ją jeszcze jakoś odgrzewasz czy jesz po prostu - na zimno?










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...