Blog > Komentarze do wpisu

Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i galaretką




Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i galaretką

 

 

 

 

Rolad do tej pory niewiele upiekłam w życiu, na blogu zdaje się znajdziecie jedynie czekoladową, ale chyba się to zmieni, bo spodobało mi się ich przygotowywanie.

Wbrew pozorom nie jest trudna do zrobienia, ani czasochłonna, a efekt „łał” jaki wywołuje wśród częstowanych osób wart jest zachodu :)

Dzisiaj zapraszam na klasyczną wersję – zrolowane biszkoptowe ciasto z farszem śmietanowym i kolorowymi galaretkami.

 

 

 

Składniki:

biszkopt:

4 jaja

1/2 szkl cukru

3/4 szkl mąki

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem:

500ml śmietany kremówki

2 łyżki cukru pudru

łyżeczka aromatu migdałowego

5g (3 płaskie łyżeczki) żelatyny

2 galaretki – u mnie turkusowa i agrestowa

 

 

Wykonanie:

Białka, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i żółtka, cały czas ubijając.

Dodajemy proszek do pieczenia, przesianą mąkę i wszystko już delikatnie mieszamy za pomocą łopatki.

Na dużej blaszce ( ja użyłam do tego po prostu blachy-piętra piekarnika) rozkładamy papier do pieczenia i rozsmarowujemy ciasto nadając kształt prostokąta (30x40cm).

Pieczemy ok 10 min w 200 stopniach.

Po wyjęciu z piekarnika, gorącą roladę kładziemy na czystej ściereczce, zdejmujemy papier i pomagając sobie ściereczką zwijamy, formując roladę. Zostawiamy ją w tej ściereczce do ostygnięcia.

Każda z galaretek rozpuszczamy w 250ml wrzątku i wylewamy do prostokątnych naczyń.

Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wody. Schłodzoną śmietanę ubijamy dodając w trakcie cukier, aromat i żelatynę.

Galaretki kroimy w kostkę i wrzucamy do śmietany, mieszamy. Masę na chwilę wstawiamy do lodówki.

Kiedy masa zacznie tężeć, delikatnie rozwijamy roladę, nadziewamy kremem i zwijamy. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia masy, na 2-3 godziny a najlepiej na noc.

Przed podaniem oprószamy roladę cukrem pudrem.

 

 

 

 

Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i galaretką

 

 

 

 

 

 

 

Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i galaretką

 

niedziela, 25 stycznia 2015, dorotasmakuje
Komentarze
-
2015/01/25 10:30:30
Wygląda naprawdę fantastycznie, kolory tych galaretek są świetne!
-
2015/01/25 11:25:17
dziękuję :)
-
2015/01/25 12:07:49
Odważnie "poleciałaś" w kolory!
Bardzo lubię takie wesołe , niesztampowe wypieki.
Dzieci kochają biszkopt z galaretkami.
Podoba mi się przepis .Pozdrawiam
-
2015/01/25 13:25:08
Smakowe Kubki - kiedyś na zakupach moja córeczka z tatą nakupili masę strasznie dziwnych kolorystycznie galaretek - musiałam je w końcu zutylizować ;) Efekt bardzo ładny wyszedł moim zdaniem :)
-
2015/01/26 15:32:57
Dorotko to klasyk (tak jak piszesz), ale jaki pyszny:)
-
2015/01/26 16:28:23
pyszny bardzo - znika w okamgnieniu :)
-
2015/01/26 19:56:28
Ślicznie wygląda z tymi niebieskimi galaretkami :)
Ja też jakoś rolad za często nie piekę...
-
2015/01/26 19:58:02
gin86 - mnie też zachwyciły te kolory choć ich zakup i wybór do ciasta był dziecięcą fanaberią, którym czasami należy ulegać :)
-
Gość: Mariola 30, *.play-internet.pl
2016/08/29 13:39:36
Rolada wyglądała pięknie,sama się zdziwilam po ukrojeniu. Wysoka smaczna. Po dwoch dniach jeszcze lepsza
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2018/01/24 13:44:03
Witaj Dorota Smakuje!

Przepis: Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i galaretką został dodany do zeszytu:

:-) przez sierotka94










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...