Blog > Komentarze do wpisu
Modra kapusta z pieczarkami
Zimowe danie warzywne, szybkie do przygotowania, może mało wykwintne ale tanie i bardzo smaczne. Można zjeść same po prostu lub podać ze świeżym chlebem posmarowanym masłem albo z kaszą.
Składniki: pół główki kapusty czerwonej 25 dag pieczarek 200g kiełbasy cienkiej dobrego gatunku lub szynki (w wersji light pierś kurczaka) cebula 2 ząbki czosnku płaska łyżeczka ziół prowansalskich lub innych ulubionych np. oregano, majeranek sól pieprz liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego łyżka oliwy
Wykonanie: W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę i kiełbasę pokrojoną w kostkę. Pieczarki myjemy dokładnie, kroimy w plasterki i dorzucamy do garnka, podsmażamy chwilę. Kapustę obieramy z zewnętrznych liści, pozbawiamy głąba i szatkujemy dość drobno – wrzucamy do garnka. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, liść laurowy i ziele angielskie, zalewamy niedużą ilością wody (ok pół szkl), przykrywamy przykrywką i gotujemy aż kapusta zmięknie. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
piątek, 30 stycznia 2015, dorotasmakuje
|
|
Pozdrawiam