Blog > Komentarze do wpisu

Chleb na sodzie z kaszą jaglaną i pestkami dyni




Chleb na sodzie z kasza jaglaną i pestkami dyni

 

 

 

 

Dawno nie było przepisu z kaszą, prawda? ;)

A więc już nadrabiam zaległości jako kaszomianiaczka.

 

Chleb pysznie zdrowy!

Na razowej mące orkiszowej, z dodatkiem kaszy jaglanej i pestek dyni a do tego na sodzie.

Roboty z nim tyle co wrzucić składniki do miski i wymieszać łyżką – raz dwa do blaszki i do piekarnika.

Po godzinie możemy cieszyć się domowym wypiekiem.

 

 

 

Składniki:

2 szkl mąki razowej orkiszowej typ 2000

1,5 szkl mąki jasnej orkiszowej typ 700

1,5 szkl kaszy jaglanej ugotowanej na sypko (jak gotować kasze - tutaj)

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka soli np. himalajskiej

garść pestek dyni

2 szkl kefiru

 

 

Wykonanie:

Do miski wsypujemy składniki suche: mąki, kaszę, sodę, sól, pestki dyni i mieszamy wszystko.

Wlewamy kefir i mieszamy szybko.

Ciasto wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy keksówki (np. 25x10cm).

Pieczemy 50-60 min w 180st (do tzw suchego patyczka).

Kroimy po wystudzeniu.

 

 

 

 

 Bądź na bieżąco śledź mnie na facebooku, instagramie i twitterze

 

 

 

 

Chleb na sodzie z kasza jaglaną i pestkami dyni

 

 

 

 

 

 

 

Chleb na sodzie z kasza jaglaną i pestkami dyni

poniedziałek, 26 stycznia 2015, dorotasmakuje
Komentarze
2015/01/26 20:58:52
Jak długo taki chleb zachowuje świeżość?
-
2015/01/26 21:11:52
u nas zniknął w przeciągu 3 dni - przez ten czas był świeży (przechowywany w lnianym worku w chłodnym miejscu)
-
Gość: Anka GD, *.internetdsl.tpnet.pl
2015/01/27 09:24:12
Witam Dorotko
piekłam chlebek z mąki przennej zwykłej z kaszą gryczaną na sodzie i był pyszny ten z dodatiem mąk razowych i orkiszowej i kaszy jaglanej będzie mega pyszny. Tylko napisz proszę jaki typ te mąki mają. Pozdrawiam
-
2015/01/27 10:41:20
Anka GD już nadrabiam :)
-
2015/01/27 16:16:31
Bardzo smakowicie wygląda ten chlebek. Muszę w końcu kiedyś spróbować i samodzielnie jakiś upiec :)
-
2015/01/27 17:26:59
Kawowa Lady - to polecam wlasnie ten jako próbę bo piecze się go jak ciasto :)
-
2015/01/29 10:59:26
Niestety nie umiem się jakoś przekonać do końca do chleba na sodzie.... jednak zdecydowanie wole te na zakwasie czy na drożdżach.
-
2015/01/29 14:26:24
dla mnie tezn na sodzie to był taki nagły przebłysk, bo nie miałam drozdzy a za zakwas jakos ciężko mi się zabrać ostatnimi czasy














































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...