Blog > Komentarze do wpisu

Keks najlepszy




Keks najlepszy

 

 

Keks – moje ukochane świąteczne ciasto.

Kolorowe, przepełnione bakaliami, bogate i ładne – lubię je od najmłodszych lat.

Mój świąteczny rytuał to gruby plaster tego ciacha, mocno ciepła herbata albo grzane wino i książka czytana przy rozświetlonej choince :)

 

Dzisiaj przepis na mój najlepszy keks z prawie pół kilograma bakalii w środku – wspaniały :)

 

 

 

Składniki:

400g bakalii np. skórka pomarańczowa, rodzynki, suszona żurawina, orzechy, kandyzowany melon czy papaja, ziarno słonecznika, daktyle

pół kg maki – ja używam orkiszowej jasnej typ 700

1 szkl oleju rzepakowego

1 szkl cukru (jeśli używamy ksylitolu to 1 i 1/4szkl)

4 jaja

aromat śmietankowy

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

¼ szkl mleka krowiego lub roślinnego

 

biały lukier – tutaj przepis

polewa czekoladowa – tutaj przepis

 

w wersji dla dorosłych dodatkowo 1/3 szkl ulubionego likieru np. amaretto albo kokosowego

 

 

 

Wykonanie:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę – dodajemy cukier i ubijamy aż piana zacznie błyszczeć, dodajemy żółtka i jeszcze chwile ubijamy.

Do puszystych jajek przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy olej, mleko, aromat i wszystko delikatnie mieszamy łopatką do ciasta.

Bakalie oprószamy łyżką mąki, mieszamy by lekko się w niej obtoczyły i wrzucamy do ciasta, delikatnie i krótko mieszamy i wlewamy ciasto do blaszki keksówki (30x10cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy ok 45-55min w 180st grzanie góra dół, bez termoobiegu do tzw suchego patyczka.

Studzimy i lukrujemy.

Jeśli nasączamy kek alkoholem – robimy to po wystudzeniu a przed lukrowaniem.

 

 

 

 

Keks najlepszy

 

 

 

 

 

Keks najlepszy

 

 

 

czwartek, 11 grudnia 2014, dorotasmakuje

Polecane wpisy

Komentarze
2014/12/11 07:24:23
Wygląda bardzo radośnie. To lekarstwo na ponure dni...
-
2014/12/11 07:27:12
Widac, ze najlepszy :) Wyglada wspaniale.
-
2014/12/11 08:36:41
dziękuję :)
-
2014/12/11 11:31:57
Właśnie tak keks robię, ale zamiast oleju dodaję masło. Mój Małż(On)ek nie wyobraża sobie,żeby brakło na stole wśród innych ciast , keksu.
-
2014/12/11 12:00:37
Smakowe Kubki - z masłem też pysznie - trochę inna strukturę ma wtedy ciasto
-
2014/12/11 12:51:52
Nie przepadam za keksami, ale tego chętnie bym spróbowała. Przekonałaś mnie już samym wyglądem tego ciasta :)
-
2014/12/11 13:14:13
Milu - bardzo mi miło :)
-
2014/12/11 20:09:32
Nie wiem czy najlepszy, ale na pewno najpiękniejszy jaki widziałam:)
-
2014/12/11 23:43:28
dziękuję :)
-
2014/12/13 19:13:35
Ja ciągle szukam swojego ideału, a za choinką już tęsknie i może uda nam się ją w nadchodzącym tygodniu ubrać:)
-
2014/12/17 20:16:58
a jesli moj piekarnik ma tylko termoobieg to czy ciasto wyjdzie??? a i ile dni wczesniej moge upiec??
-
2014/12/20 14:11:05
kuchareczkaagusia - jak z termoobiegiem to piecz w 160st. Można piec ok 3 dni wcześniej
-
2015/12/22 17:37:21
bardzo mi ten keksik popękał ... Czy masz jakiś patent na to, Dorotko ? Pozdrawiam i Wesołych Świąt ! :)
-
2015/12/22 18:11:37
karol_inka2 - lepiej piec go na dolnej polce piekarnika - jeśli piecze się zbyt wysoko - szubko wysusza się wierzch i potem peka
-
Gość: karol_inka2, *.static.ip.netia.com.pl
2015/12/22 19:01:12
Dzięki za radę, następnym razem tak zrobię. I własnie wyjęłam go z piekarnika, nie mogłam się powstrzymać i ukroiłam sobie troszkę ... PRZEPYSZNY wyszedł. To będzie mój ulubiony keks! :)

















































































mytaste.pl Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...