Blog > Komentarze do wpisu

Zupa dyniowo-cukiniowa podana z pierogami z soczewicą




Zupa dyniowo-cukiniowa podana z pierogami z soczewicą

 

 

 

Ta zupa smakowała nawet mojemu niejadkowi, który generalnie gardzi wszystkimi zupami świata poza pomidorową (choć ostatnio powoli dołącza do chwalonych buraczkowa – jupi!).

Być może to właśnie za sprawą pierogów, które wszyscy moi domownicy wprost uwielbiają.

Taka zupa to dwa dania w jednym :) Jest bardzo smaczna a przy tym mocno pożywna i sycąca, rozgrzewająca.

I zarówno zupa dyniowa jak i pierogi dostają nowe życie i nową odsłonę :)

A smak soczewicy świetnie współgra z dynią i cukinią.

Jadacie w ten sposób zupy? Z pierogami?

 

 

Składniki:

zupa:

2 ziemniaki

1 cebula

0,5 kg dyni

0,3 kg (jedna spora sztuka) cukinii – najlepiej żółta

marchewka

pietruszka

kawałek selera

łyżka masła

sól

pieprz

chili

5 szt ziela angielskiego

liść laurowy

 

pierogi:

ciasto:

30 dag mąki pszennej

10 dag maki żytniej

ok 1 szkl wody ciepłej

1 łyżka oleju

szczypta soli

 

farsz:

1 szkl soczewicy

cebula

2 ząbki czosnku

6 łyżek oliwy

łyżeczka majeranku

pół łyżeczki przyprawy curry

1 łyżeczka soli

pieprz

 

 

 

Wykonanie:

Pierogi:

Soczewicę moczyć w wodzie przez godzinę, opłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą (tylko tyle by soczewica była przykryta) i gotować 15 min, odsączyć na sicie.

Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać, zeszklić na oliwie.

Dodać soczewicę, przyprawy i smażyć jeszcze 5 minut. Ostudzić.

Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i zagnieść elastyczne ciasto.

Rozwałkować, wykroić krążki, układać na nich farsz i zlepiać brzegi.

Gotować w osolonej wodzie ok 5 min od wypłynięcia.

Zupa:

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle.

Ziemniaki, dynię, cukinię, marchew, pietruszkę, selera obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka razem z cebulą, zalać wodą (ok 1l).

Dodać przyprawy i gotować ok 25 min aż warzywa będą miękkie.

Wyłowić ziele angielskie i liść laurowy, zupę zmiksować na gładki krem, finalnie doprawić do smaku.

Zupę podawać z pierogami z soczewicą.

 

 

 

Zupa dyniowo-cukiniowa podana z pierogami z soczewicą

 

 

 

 

Bądź na bieżąco śledź mnie na facebooku, instagramie i twitterze

 

 

 

 

 

poniedziałek, 10 listopada 2014, dorotasmakuje
Komentarze
2014/11/10 12:18:47
krem z dyni uwielbiam, ale podany w takiej wersji musiał być pyszny!
-
2014/11/10 19:10:52
Fantastyczna zupa!
-
2014/11/11 09:12:14
Rewelacyjny pomysl! Pyszna, gesta zupa i te pierozki...mniam :)
-
2014/11/11 11:18:26
Zupy z pierogami jadam, dyniową uwielbiam i wolę jednak ją zjeść bez pierogów, bo jest bardzo zawiesista. Choć na zdjęciu posiłek wygląda zachęcająco. Pierogi z soczewicą robię, a jakże!
-
Gość: matkapolkawusa. com, *.hsd1.ct.comcast.net
2014/11/11 13:02:20
ooo szukałam dobrego przepisu na pierogi z soczewicą. Na pewno skorzystam. Pozdrawiam
-
2014/11/13 11:20:43
dziękuję za miłe słowa :)
-
2014/11/14 14:06:43
Przyznam szczerze, że nigdy nie jadłam pierogów z zupą .... i takich z soczewicą tez nie ... ale powiem Ci tak: jeśli ktoś podałby mi takie danie zjadłabym z przyjemnością:)










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...