Blog > Komentarze do wpisu
Pomidorowa surówka z pekinki z czerwoną fasolą i koperkiem
Ostatnio strasznie sobie upodobałam koperek w surówkach, więc mocno uszczuplam zamrażarkowe zapasy. No i bardzo zasmakowało mi połączenie koperku z sosem z dodatkiem pomidorów – czy to w postaci dobrej jakości ketchupu (np. domowego) czy passaty pomidorowej. Spróbujcie w wersji łagodnej i na ostro z dodatkiem posiekanej papryczki chili
Składniki: pół niedużej kapusty pekińskiej pół szkl czerwonej fasoli namoczonej i ugotowanej lub z puszki (odsączonej i wypłukanej na sicie) 2 czubate łyżki posiekanego koperku 1 płaska łyżka posiekanej natki pietruszki łyżka ketchupu dobrej jakości lub 2 łyżki passaty pomidorowej łyżeczka majonezu łyżka dobrego oleju tłoczonego na zimno – ja użyłam z orzechów włoskich 2-3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego pieprz i sól do smaku
można zrobić też wersję pikantną surówki dodając trochę posiekanej papryczki chili
Wykonanie: Kapustę siekamy drobno, mieszamy z fasolą czerwoną i koperkiem. Dodajemy ketchup, majonez, olej i jogurt – mieszamy wszystko i doprawiamy do smaku.
wtorek, 25 listopada 2014, dorotasmakuje
|
|