Blog > Komentarze do wpisu

Ekspresowe ciasto biszkoptowe orkiszowo-jaglane na ksylitolu




Ekspresowe ciasto biszkoptowe orkiszowo-jaglane na ksylitolu

 

 

Wczoraj dziecko zażyczyło sobie biszkopt do zjedzenia w towarzystwie herbatki z hibiskusa na kolację.

Biszkopt to dla mnie jedno z najprostszych do przygotowania ciast, w dodatku ekspresowych więc prośbę chętnie spełniłam.

W czasie kiedy dziec z rodzicielem pojechali na lekcję do szkoły muzycznej przygotowałam zdrową, domową wersję słodyczy.

Dostałam nawet komplement od dziecia, że smakuje jak bułeczka ze sklepu, więc czuje się mocno doceniona ;)  ( bo nie mam pojęcia czemu o zgrozo! białe, nadmuchane buły to moich dzieci ulubione przysmaki).

Upiekłam ten biszkopt w maszynie do pieczenia chleba, ale podaję też wykonanie dla tradycyjnego wypieku w piekarniku.

 

 

 

Składniki:

3 jajka

pół szkl ksylitolu

pół szkl mąki jaglanej (można zmielić kasze jaglaną w młynku do kawy)

pół szkl mąki orkiszowej jasnej typ 700

łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

Wykonanie:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.

Cały czas ubijając dodajemy ksylitol a po kolejnej chwili ubijania żółtka.

Miksujemy wszystko i wyłączamy mikser.

Do jajek dodajemy ekstrakt waniliowy i mąki – mieszamy wszystko delikatnie łyżką.

Pieczenie w automacie do chleba:

Ciasto wykładamy do pojemnika do pieczenia z którego wcześniej wyjęliśmy mieszadełko. Ustawiamy program do samego wypieku (u mnie to ostatni 12 program) i pieczemy 30 min.

Pieczenie w piekarniku:

Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksówki.

Pieczemy w 180st ok 20-30 min (do tzw suchego patyczka).

 

 

Ekspresowe ciasto biszkoptowe orkiszowo-jaglane na ksylitolu

 

sobota, 22 listopada 2014, dorotasmakuje
Komentarze
2014/11/23 13:21:25
Dorotko niestety chyba większość dzieciaków kocha te buły ze sklepu ... i choćbyś najlepsze sama upiekła to i tak z taką bułą ze sklepu nie wygrasz:) ... a ciasto sama chętnie bym zjadła:)
-
Gość: ewelina, *.e-sbl.net
2014/11/23 21:53:13
proszę o wymiary formy
-
2014/11/23 22:59:58
ja piekłam w blaszce o wymiarach 12x18cm
-
2015/11/11 14:24:44
Wypróbowałam i jest bardzo dobre :) Nieco suche, więc najlepiej zjeść z domowym dżemem :)










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...