Blog > Komentarze do wpisu

Okrasa z gęsiny – tatar z gęsi




Okrasa z gęsiny – tatar z gęsi



 

 

 

 

W zeszłym tygodniu miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Marzenę Hajn – szefa kuchni restauracji Piata Ćwiartka.

Gęsinę bardzo lubię, szczególnie w chłodniejsze miesiące kiedy wracamy do mięs ciemniejszych. Mój teść robi świetną gęś pieczoną na święta i jest to już u nas tradycją.

Tym razem swoją wiedzę i doświadczenie mogłam wzbogacić m.in. o luzowanie gęsi (o czym jeszcze napiszę), pate, rillettes oraz o okrasę z gęsiny – tradycyjną potrawę z pomorza, przygotowywaną z surowego mięsa gęsi razem z tłuszczem i skórą.

Osobiście nie jestem fanką surowego mięsa i niezwykle rzadko je jadam, jednak skusiłam się tym razem, by doświadczyć smaku tatara z gęsiny.

Okrasę możemy wykorzystywać jako pastę do pieczywa (szczególnie dobrze smakuje z razowym chlebem na zakwasie) lub jako okrasę do ziemniaków, klusek czy zup (np. ziemniaczanej).

Jeśli szukacie przepisów z gęsia w roli głównej – zajrzyjcie też mojej Gęsi pieczonej.

 

 

 

Składniki:

1 pierś gęsi

2 ząbki czosnku

1 pęczek świeżego majeranku lub cząbru

sól, pieprz czarny

2 łyżki tłuszczu gęsiego

 

 

Wykonanie:

Pierś gęsi myjemy pod bieżącą wodą, wycieramy ręcznikiem papierowym i siekamy bardzo drobno ostrym nożem razem z tłuszczem i skórą.

Czosnek siekamy bardzo drobno lub przeciskamy przez praskę. Listki majeranku obrywamy z łodyżek.

Do posiekanego mięsa dodajemy czosnek i majeranek, tłuszcz gęsi – mieszamy wszystko na jednolitą masę, doprawiamy do smaku sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Podajemy np. z grzankami z chleba razowego i plasterkiem ogórka kiszonego.

 

 

 

 

Okrasa z gęsiny – tatar z gęsi

 

 

 

 

niedziela, 26 października 2014, dorotasmakuje
Komentarze
2014/10/27 07:42:19
Za ten przepis mój Małż(On)ek posadziłby Cię na tronie , gęsina to dla niego niemal afrodyzjak. Przyznam się ,że nie znałam do tej pory takiego wykorzystania gęsiny.Ciekawe.
-
2014/10/27 19:52:37
polecam w takim razie spróbować :)
-
2014/10/29 12:27:49
Niestety nie jestem fanką tatara, za to z przyjemnością nauczyłabym się przyrządzac gęsinę w inny sposób:)
-
2014/10/29 22:49:19
Jola - ja tez nie jestem fanką tatara ani surowego mięsa, ale mój szanowny małż jest i to bardzo ;)










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...