Blog > Komentarze do wpisu

Chałka gruszkowo-dyniowa




Chałka gruszkowo-dyniowa

 

 

 

Wczoraj przytachałam w końcu do mojego nowego miejsca zamieszkania maszynę do wypieku chleba – piekarnika jeszcze nie mam, ale z piekących maszyn mam już opiekacz do kanapek, piecyk do pizzy (z kamieniem) i teraz właśnie automat do chleba – jupi :)

Jak przyjemnie wczoraj pachniało w domu domowym pieczywem!

Upiekłam lekko słodki chlebek, który dziecko ochrzciło mianem chałki a zrobiłam go na gruszkach (których 3 skrzynki przerabiam właśnie) z dodatkiem dyni.

Wypiek wyszedł wilgotny i smaczny – w sam raz by posmarować go masłem i zjeść z ciepłym kakao.

 

 

 

 

Składniki:

250 ml musu z gruszki – ja miałam bardzo dojrzałe gruszki i wystarczyło zetrzeć je na tarce

250 ml (1 szkl) dyni – startej na tarce o grubych oczkach

pół kg mąki pszennej – u mnie ciemniejszy typ 750 (można tez wymieszać pół na pół mąkę pełnoziarnista i jasną)

3 dag drożdży

pół szkl cukru

2 łyżki oliwy

łyżeczka cynamonu

 

 

Wykonanie:

Mus gruszkowy podgrzałam by był lekko ciepły i rozpuściłam w nim drożdże – przelałam do automatu.

Dodałam w kolejności oliwę, cukier, startą dynię, cynamon, mąkę.

Włączyłam automat na tryb wypieku chleba, w którym najpierw wyrabiane było ciasto ok 10 min, potem pół godziny odpoczywało i wyrastało, potem znów było wyrabiane, odpoczywało i wyrastało a następnie było wypiekane.

Jeśli chcielibyście upiec to ciasto metodą tradycyjną – wyrabiajcie je dokładnie ok 10 min (można dodać więcej musu gruszkowego, by konsystencja nie była tak zbita), potem zostawcie w misce pod ściereczką do wyrośnięcia, znów wyrabiajcie, przenieście ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i zostawcie do wyrośnięcia. Pieczcie ok 40-45min w 170st.

 

 

Chałka gruszkowo-dyniowa

wtorek, 28 października 2014, dorotasmakuje
Komentarze
Gość: natka, *.dip0.t-ipconnect.de
2014/10/28 12:52:36
jak mam zrobić mus z gruszek, jak są jeszcze twarde?
-
2014/10/28 13:40:36
Natka - poczekaj aż się dojrzeją - wyłóz je na parapet
zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub obierz i pozbądź się gniazda nasiennego a następnie zmiksuj
-
2014/10/28 14:03:43
uwielbiam wszystko co związane z dynią :)
-
2014/10/28 14:30:10
piotrowicz.marta - o to tak jak ja - najeść się nia nie mogę :)
-
2014/10/28 22:50:29
robi wrażenie!
-
2014/10/28 23:31:59
dziękuję :)
-
2014/10/29 10:33:47
Po prostu przecudna. Ciekawa jestem tego połączenia gruszek i dyni. U mnie dziś będzie na blogu chlebek dyniowy z kolendrą.
-
2014/10/29 11:15:15
mopswkuchni - dziękuję! Twój chlebek też brzmi pysznie!
-
2014/10/29 12:33:30
Dynia i gruszka to bardzo smakowite połaczenie:) ... a Tobie życze wytrwałości przy przerabianiu gruszek:0
-
2014/10/29 18:23:26
No proszę, u takiej co nie ma piekarnika nawet na kamieniu ciasto urośnie pst! się upiecze.
Maszyna spełniła swoje zadanie na szóstkę. Piękna chałka.
-
2014/10/29 18:41:10
jolantaszyndlarewicz
Smakowe Kubki

- dziękuję!
-
2014/10/29 21:30:47
Ależ on musiał pięknie pachnieć! Podoba mi się ogromnie :)










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...