Blog > Komentarze do wpisu

Carpaccio z pieczonej dyni z kozią bryndzą, słonecznikiem i olejem z pestek dyni




carpaccio z dyni

 

 

 

Cóż lepszego jest jesienią niż aromatyczna, słodka, rozpływająca się w ustach dynia, szczególnie mojej ulubionej odmiany hokkaido – chyba tylko pieczona dynia z dodatkami :)

A w tym carpaccio, które dzisiaj chciałam Wam pokazać i polecić do wypróbowania dodatki są minimalistyczne lecz znakomicie podkreślające, dopełniające a nawet lekko kontrastujące smak i konsystencję upieczonej dyni.

Kozia bryndza – słona o charakterystycznym lekko cierpkim smaku, prażony słonecznik – chrupiący i bardzo orzechowy, przyprawy i zioła oraz olej z pestek dyni – skoncentrowana witaminowa i smakowa esencja – jeden z moich ulubionych!

 

 

 

Olej z pestek dyni:

  • zawiera ok. 50% kwasów omega-6 i ok. 30% kwasów omega-9, które pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu, wspomagając profilaktykę miażdżycy i chorób serca

  • ponadto dynia przyczynia się do prawidłowego działania układu moczowego, a pestki dyni pomagają zachować prawidłowe funkcjonowanie prostaty, dlatego olej ten powinien być spożywany zwłaszcza przez mężczyzn.

  • stanowi wspaniały dodatek do zup, surówek, sałatek, gotowanych warzyw, sosów, dipów czy past i innych potraw przygotowanych na zimno. Doskonale nadaje się również do przyrządzania deserów.

  • olej można również podawać bezpośrednio na łyżeczce.

  • stosować wyłącznie na zimno – nie podgrzewać i nie smażyć na nim potraw, gdyż powoduje to gwałtowne utlenienie NNKT i utratę wartości odżywczych.

 

 

 

 

Składniki:

pół kg dyni np. odmiany hokkaido

30-50g koziej bryndzy

łyżka nasion słonecznika

1,5 łyżki oleju z pestek dyni Oleofarm

szczypta przyprawy suszone pomidory z czosnkiem

listki natki pietruszki lub rukoli

 

Wykonanie:

Dynię owijamy folią aluminiowa i pieczemy w piekarniku w 180st (grzanie góra – dół) do miękkości (ok 20 min). Studzimy, obieramy, kroimy w cienkie plastry i układamy na talerzu.

Słonecznik prażymy na suchej patelni aż zacznie ładnie pachnieć i złocić się.

Carpaccio oprószamy przyprawami, posypujemy bryndzą i słonecznikiem, układamy listki pietruszki i zwieńczamy polewając olejem z pestek dyni.

 

 

carpaccio z dyni

 

 

 

 

 

 

Carpaccio z pieczonej dyni z kozią bryndzą, słonecznikiem i olejem z pestek dyni

 

 

 

 

 

Carpaccio z pieczonej dyni z kozią bryndzą, słonecznikiem i olejem z pestek dyni

 

 

 

 

 

 

 

 wpis promocyjny

środa, 01 października 2014, dorotasmakuje
Komentarze
2014/10/01 17:59:34
uwielbiam dynię, a Twoja propozycja jej wykorzystania jest świetna!
-
2014/10/01 18:16:45
foodmania - dziękuję i smacznego :)
-
2014/10/02 11:46:56
Uwielbiam pieczoną dynię, ale w takiej postaci jeszcze jej nie jadłam ... przepięknie prezentuje sie to carpaccio
-
2014/10/02 13:14:17
Dorotko wspaniały przepis na jesienne danie! Musze też pochwalić piękne zdjęcia!
-
2014/10/02 14:21:43
bardzo dziękuję Wam za miłe słowa :)
-
2014/10/02 20:13:47
Jestem pod wielkim wrażeniem , zachwycająca przekąska, ostatnio zasmakowałam w carpaccio z buraków czerwonych , z dyni trzeba zrobic , koniecznie.
-
2014/10/02 22:58:51
Smakowe Kubki - bardzo dziękuję i smacznego :)
ja carpaccio z pieczonych buraków wprost uwielbiam!
-
2014/10/04 08:03:16
pięknie wygląda
-
2014/10/04 14:40:17
dziękuję :)
-
2014/10/14 10:21:22
extra foty!
-
Gość: malaczarnak, *.mysafety.pl
2014/10/16 08:45:45
nigdy nie jadłam carpaccio ale chyba czas to zmienić patrząc na te zdjęcie :)
















































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...