Blog > Komentarze do wpisu
Sernik z borówkami na gryczanym spodzie
Z zapiekaniem jogurtu już dawno temu zaczęłam swoja przygodę z rewelacyjnym skutkiem, czy to w formie słodkiego wypieku czy tez w formie tarty na ostro. I tym razem miałam w lodówce spory zapas jogurtu kupiony na jogurtownik na zimno, który miałam w planach na weekend, ale ponieważ pogoda się popsuła i gorące lato mamy za sobą postanowiłam wykorzystać go w serniku pieczonym. I kasza gryczana. Sam pomysł może tu wydawać się dziwny, ale biorąc pod uwagę, że osoby na diecie bezglutenowej bardzo często sięgają po grykę przy wypiekach, również tych słodkich oraz to, że miałam akurat już ugotowaną kasze gryczaną białą (nie paloną), która jest zdecydowanie bardziej delikatna w smaku i mniej aromatyczna niż gryczana palona - postanowiłam spróbować się z nią.
Powiem Wam, że sernik upiekł się świetnie. Ładnie wyglądał, rewelacyjnie się trzymał i smakował zdecydowanej większości. Moja mama nadała mu pierwszeństwo nad tortem czekoladowym, którym również tego dnia częstowałam a jest dość wybredną osobą. Mój tata bardzo nieufnie do niego podszedł i stwierdził, że dla niego jednak smak gryki na słodko jest dość osobliwy. Sernik jednak zniknął do ostatniego okruszka, dlatego polecam wam to ciasto. Jest lekkie, zdrowe, proste do przygotowania i na pewno zaskakujące, a więc uda Wam się zrobić wrażenie na domownikach :)
Składniki: spód: 1,5 szkl ugotowanej na sypko i ostudzonej kaszy gryczanej niepalonej (ok 0,5 szkl suchej) żółtko 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej 2 łyżki pasty daktylowej, miodu lub syropu klonowego
masa serowa: 400g jogurtu naturalnego (duży kubek) 3 łyżki cukru pudru - ilość wg uznania aromat migdałowy 1 jajko 1 szkl borówek amerykańskich garść suszonej żurawiny
Wykonanie: Spód: Kaszę gryczaną doprawiamy do smaku pastą daktylową (miodem), dodajemy len, żółtko, skrobię. Masa serowa: Jajko roztrzepujemy z aromatem migdałowym. Jogurt słodzimy do smaku pudrem, mieszamy z jajkiem i delikatnie wylewamy na spód z kaszy. Wierzch posypujemy borówkami i żurawiną. Pieczemy ok 45-55min w 180st (aż masa serowa się zetnie). Studzimy i wtedy kroimy.
niedziela, 24 sierpnia 2014, dorotasmakuje
Komentarze
Gość: Lena, *.dynamic.mm.pl
2014/08/24 06:34:51
Ileż dobroci w jednym cieście. Każdy sernik uwielbiam, a ten gryczany spód mnie intryguje :)
2014/08/24 07:52:16
sernik musiał rozpływać się w ustach, a pomysł na spod jest genialny! :)
2014/09/01 16:03:12
len zastepuje w tym przepisie dodatkowe jajko więc jest bardzo pożądany
Gość: , *.adsl.inetia.pl
2014/09/01 19:52:01
Dodałam całe jajko i pół banana, lnu nie dałam, wyszło przepyszne :-)
Gość: asia, *.adsl.inetia.pl
2015/07/27 22:15:44
To ciasto jest dla mnie genialnym odkryciem! Proste i bardzo smaczne. Zamiast cukru dodałam stewie i ksylitol.
Gość: kassss, *.edata.net.pl
2015/08/20 22:20:25
A można zastąpić jogurt naturalny takim jogurtem naturalnym ale z mleka koziego? ma rzadszą konsystencje niż ten z krowiego mleka a u nas w domu wszyscy uczuleni.
|
|