Blog > Komentarze do wpisu

Pasta kanapkowa z cukinii




Pasta kanapkowa z cukinii

 

 

 

 

Przepis na ta pastę dostałam na Facebooku (gdy pisałam o paście z kaszy gryczanej i brokułu), od mojej czytelniczki Pani Danuty Skarbińskiej, która z kolei jak napisała, dostała go od rodowitej Ukrainki.

Wyśmienicie smakuje nie tylko na świeżym pieczywie z chrupiąca skórką posmarowanym masłem, ale również (co wypróbowałam) na kotletach ziemniaczanych, wędlinach czy  jako dip nabierany domowymi herbatnikami.

Koniecznie spróbujcie bo sezon cukiniowy w pełni!

 

 

 

 

Składniki:

1 średni kabaczek lub cukinia

3 średnie cebule

oliwa lub olej

sól i pieprz

mały kawałek ostrej papryczki 

duża łyżka koncentratu pomidorowego

łyżeczka cukru

 

 

Wykonanie:

Cebulę kroimy w drobną w kosteczkę i szklimy na niewielkiej ilości oleju.

Cukinię (kabaczka) obieramy i ścieramy na tarce, dodajemy do cebuli i dusimy aż wszystko będzie miękkie, sok odparuje a całość nabierze konsystencji pasty.

Doprawiamy do smaku.

 

 

Pasta kanapkowa z cukinii

 

 

 

Dziś #wegepiatek

w nadchodzącym tygodniu zapraszam na przepisy w ramach projektu

#milusinskasobota

#slodkaniedziela

#lekkiponiedzialek

#wewtorekdookolaswiata

#srodabezglutenu

#czwartekzkasza

 

 

piątek, 22 sierpnia 2014, dorotasmakuje
Komentarze
2014/08/22 14:21:32
super pomysł na pastę! wykorzystam od razu jak znowu kupię cukinię :)
-
2014/08/22 14:23:40
mi tez się od razu spodobał :)
-
2014/08/22 14:48:19
Fajnie doprawiona!
-
2014/08/22 17:25:48
Muszę koniecznie ją zrobić :)
-
2014/08/22 17:37:56
Polecam! Nam bardzo smakowała.
-
2014/08/22 21:25:44
Zapowiada się bardzo apetycznie!
-
2014/08/22 23:09:09
Niesamowicie apetycznie wygląda! :)
-
2014/08/22 23:58:50
dziękuję :)
-
Gość: maria, *.adsl.inetia.pl
2014/08/23 00:39:14
Według mnie ten cukier do smaku jest zbędny
-
Gość: maria, *.adsl.inetia.pl
2014/08/23 00:40:11
Według mnie ten cukier do smaku jest zbędny
-
2014/08/23 00:47:26
Maria - szczypta cukru podbija smak pomidorów w daniu i ja chętnie zawsze dodaje go do dań pomidorowych, ale oczywiście to kwestia gustu smakowego
-
2014/09/05 10:45:12
Zrobiłam i bardzo nam smakowała, chociaż bardziej skłanialiśmy się ku wersji na ciepło ;)
przystole.blox.pl/2014/09/Pasta-do-kanapek-z-cukinii.html
-
2014/09/05 15:03:23
Edytko cieszę się, że smakowała :)
-
Gość: Kasia, *.adsl.inetia.pl
2017/10/09 13:18:20
A czy mysli Pani ze mozna ta paste pasteryzowac?
-
Gość: Paula, *.static.chello.pl
2018/03/19 21:33:46
Pastę traktuję jak sos "boloński" i dodaję do kaszy, makaronu- pycha! Zostaje ze mną na stałe :)
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2018/10/14 16:35:20
Witaj Dorota Smakuje!

Przepis: Pasta kanapkowa z cukinii został dodany do zeszytu:

pasty przez anka524
przetwory przez anka524










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...