Blog > Komentarze do wpisu

Czekośliwka – czekoladowe powidła śliwkowe




Czekośliwka – czekoladowe powidła śliwkowe

 

 

 

Moje ukochane owocowe smarowidło do naleśników.

Bardzo proste do przygotowania i nie ma tu naprawdę, żadnej filozofii jeśli robicie powidła śliwkowe.

Wiele osób skarży się, że czekośliwka im pleśnieje w słoikach nawet zapasteryzowana.

Mi się to nigdy nie zdarza, bo mam nią sposób.

Po prostu do produkcji przetworu używam czystego, dobrego kakao ciemnego, odtłuszczonego, dosładzam dodatkowo do smaku cukrem smażąc śliwki i te 3 składniki nie mają prawa się popsuć.

Jeśli bardzo upieracie się przy dodaniu roztopionej czekolady do powideł, wybierzcie tylko tą wysokogatunkową o bardzo wysokiej zawartości kakao – jednak ja osobiście polecam dodać Wam czekoladę czy to roztopioną, czy tez mocno zsiekaną (efekt „crunchy”) już po otwarciu zapasteryzowanego słoiczka a tuż przed użyciem czekośliwki.

Lubicie? Robicie tego typu smarowidła?

 

Składniki:

3 kg śliwek węgierek

1 szkl cukru

4 czubate łyżki (lub więcej wg uznania) ciemnego, gorzkiego kakao w proszku (takiego do wypieków)

 

Wykonanie:

Śliwki kroimy na połówki, pozbawiamy pestek i wrzucamy do garnka z grubym dnem.

Dodajemy cukier i zaczynamy podgrzewać owoce. Najpierw na dużym ogniu a kiedy puszczą sok i zagotują się zmniejszamy ogień i smażymy mieszając co jakiś czas, aż powidła odparują i zgęstnieją.

Jeśli konsystencja powideł już nam odpowiada, dodajemy kakao i wszystko jeszcze raz zagotowujemy.

Czekośliwkę przekładamy do słoików i pasteryzujemy (jak to zrobić piszę tutaj).

 

 

 

 

 

Czekośliwka – czekoladowe powidła śliwkowe

 

 

 

środa, 27 sierpnia 2014, dorotasmakuje
Komentarze
Gość: Agnieszka, *.dynamic.chello.pl
2014/08/27 12:03:40
Hmm, to czekolada może wpływać na to, że pleśnieje? Czy może inni robiąc czekośliwkę słodzili ją tylko czekoladą zamiast cukrem i dlatego im pleśniało? Masz jakąś teorię? Zastanawia mnie to, bo korzystałam ostatnio z przepisu z czekoladą i zastanawiam się czy zjadać te przetwory teraz czy dać im poczekać do zimy.
-
2014/08/27 12:09:14
Agnieszka - czekolada czekoladzie nie równa. Jeśli użyłaś dobrej, gorzkiej czekolady z dużą ilością kakao to raczej nie ma obaw, jeśli jednak czekoladę mleczną czy inna smakową, to niestety czekośliwka może nie wytrzymać zbyt długo - dodam, że sama to wypróbowałam bo kilka lat temu pierwszy raz robiłam z czekoladą mleczną i niestety po miesiącu przeżywałam stratę.
-
2014/08/27 15:31:32
uwielbiam czekośliwkę, do naleśników, racuchów, albo prosto ze słoika - zwłaszcza taką mocno czekoladową :)
-
2014/08/27 15:39:39
Ola - witaj w klubie czekośliwkożerców :)
-
2014/08/27 18:22:24
Nie wiem czy to smaczne, ale zdjęcie fantastyczne. Nie wiem jak to robisz, że nawet brudna łyżka dobrze wygląda :)
-
2014/08/27 19:38:39
gregorr82 - bardzo dziękuję za miłe słowa dot zdjęć i tym samym poprawienie mi mocno humoru :)
pozdrawiam!
-
Gość: Basia, *.polkomtel.com.pl
2014/08/29 11:27:43
Dorotka chętnie bym spróbowała, bo wygląda smakowicie, a nie chce mi się robić jednego słoiczka...możemy liczyć po znajomości na jakiś słoiczek próbny :)
-
2014/08/29 12:48:16
haha :) Basiu zapraszam :)
-
2014/09/03 14:03:28
wyszły cudowne !!!
-
2014/09/03 14:03:59
Wyszły cudowne !!!
-
2014/09/03 14:30:57
filizanka-smakow
bardzo się cieszę :)
smacznego!
-
Gość: Aleksandra, *.dynamic.gprs.plus.pl
2014/10/02 09:10:20
a ile czasu pasteryzujemy to cudo?
-
2014/10/02 09:35:48
20 min
-
Gość: anulka, *.adsl.inetia.pl
2016/09/13 10:05:14
Dzień dobry. Bardzo podoba mi się ten przepis i zaraz zabieram się za czekośliwkę. Mam jednak pytanie- jak długo te powidła wytrzymają w lodówce jeśli nie zamierzam pasteryzować - czy one poleżą tak długo jak tradycyjne powidła? A jeśli nałożę gorącej czekośliwki do wyparzonych słoiczków i załóżmy że dekielek się zassie, to czy konieczna jest dalsza pasteryzacja czy wystarczy , że będą w lodówce? Pozdrawiam
-
Gość: anulka, *.adsl.inetia.pl
2018/09/03 12:27:22
Robię zawsze według tego przepisu- jest świetny, te powidełka można wyjadać łyżeczką, więc przekładam je do małych słoiczków ;-). Ja swoich nie pasteryzuję, wyparzam słoiki, wkładam gorącą czekośliwkę do środka, zakręcam i stawiam do góry nogami. Po całkowitym ostudzeniu wieczko robi się wklęsłe i można długo je przechowywać. :-)
-
Gość: ewa, *.convergenze.it
2018/12/17 19:02:03
Witam.Gdzies przeczytalam,ze mozna zrobic super szybka czekosliwke z gotowego ,podgrzanego powidla i czekolady,czy to by wyszlo dobre?
-
2018/12/17 21:12:32
myślę, że dobre by to wyszło, jednak do natychmiastowego spożycia, długo nie postoi
-
Gość: ewa, *.convergenze.it
2018/12/17 21:57:43
Dziekuje bardzo za szybka odpowiedz i Wesolych Swiat zycze.
-
2018/12/18 11:10:09
dziekuję, wzajemnie i smacznego! :)










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...