Blog > Komentarze do wpisu

Proziaki – bieszczadzkie bułeczki na sodzie – przepis i film




proziaki

 

 

 

 

 

A dzisiaj mam dla was drugi z obiecanych bieszczadzkich przepisów (zapraszam też na ostatni dzień trwania konkursu w którym nagrodą jest wyjazd w Bieszczady!).

 

Proziaki to popularne w regionie podkarpackim pieczywo na sodzie (proza w tamtejszym języku to soda), wypiekane na blasze pieca na szybko, zawsze wtedy gdy w domu zabrakło pieczywo (bo piekło się go raz w tygodniu zwykle w sobotę w większej ilości).

Są puszyste, lekko słodkie, bardzo smaczne.

Najlepsze jeszcze ciepłe posmarowane masłem czosnkowym, albo z twarogiem ze szczypiorkiem czy z jajkiem i pomidorem, choć i wersji na słodko z konfiturą i szklanką zimnej maślanki smakują rewelacyjnie.

Cały sekret ich przygotowania tkwi w konsystencji ciasta, które musi być dość luźne by bułeczki ładnie wyrosły, podobno z czasem i praktyką dochodzi się do perfekcji.

Mam dla was również krótki filmik z pokazu ich przygotowywania, w którym mogliśmy uczestniczyć w Karczmie pod semaforem na Bachórzu.

 

 

 

 

Składniki:

0,25 l kefiru, zsiadłego mleka lub maślanki

1 jajko

szczypta soli

łyżeczka cukru

2 łyżeczki sody

mąki tyle ile kefir zbierze, ale w okolicach pół kg

 

 

Wykonanie:

Jajko wybijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem.

Do miski wsypujemy mąkę, powiedzmy ok ćwierć kg, dodajemy sól, cukier, jajko i kefir, wyrabiamy wszystko łyżką podsypując mąką. Dodajemy sodę i nadal wyrabiamy.

Ciasto musi być dość luźne jednak takiej konsystencji by dało się przenieść na stolnicę (zobacz filmik).

Na stolnicy wysypujemy grubą warstwę mąki – przenosimy ciasto i chwilę delikatnie rękami zagniatamy, zbierając mąkę.

Wyrobione ciasto rozwałkowujemy dość grubo (ok 2cm).

Oprószoną mąką szklanką wycinamy kółeczka i odkładamy je na oprószone mąką miejsce, zostawiamy na 15 min do wyrośnięcia ( jak tłumaczyła pani kucharka, koniecznie w miejsce ciepłe, bez przeciągów).

Smażymy na suchej (!), średnio rozgrzanej patelni z obu stron.

 

 

 

 

 

 

proziaki

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

proziaki

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

środa, 30 lipca 2014, dorota20w
Komentarze
2014/07/30 12:46:33
Wyglądają rewelacyjnie, chętnie spróbowałbym ich :D
-
2014/07/30 12:52:58
Zabieram się za robotę ;) Wyglądają po prostu bajecznie.
-
2014/07/30 12:55:06
i sa pyszne zapewniam - takich ciepłym z masłem czosnkowym po prostu nie można przestać jeść ;)
-
2014/07/30 13:04:34
Wyglądają bezbłędnie! Pychota :)
-
2014/07/30 13:11:34
redhead93 - dzięki :)
-
2014/07/30 16:52:36
Wyglądają wspaniale! Słyszałam już o nich to i owo, ale ich smak wciąż jest dla mnie tajemnicą. Muszę w końcu się zebrać i je zrobić :)
-
2014/07/30 18:00:59
Jakie one piękne!
-
2014/07/30 18:19:30
polecam wypróbować przepis bo sa bardzo smaczne :)
-
Gość: justina-89, 91.240.130.*
2014/07/30 21:49:56
dziękuje za przepis, jutro zabieram się do robienia!
-
2014/07/30 22:00:34
justina-89 daj znac jak ci posmakowały
-
Gość: klaudynas, *.mostykatowice.pl
2014/07/31 07:32:32
a można je mrozić?
czy można je podawać do dań indyjskich zamiast chlebków nan?
-
2014/07/31 08:40:01
Klaudynas - można mrozić spokojnie
a czy podawac zamiast nan - klimat zupełnie inny i rozmiar inny, ale jeśli odpowiadają ci smakowo proziaki to jak najbardziej "wolność Tomku w swoim domku" :)
-
Gość: martulcia92, 78.10.95.*
2014/07/31 14:27:47
Super wyglądają, tylko wrócę z pracy biorę się za przygotowanie:)
-
2014/07/31 15:09:58
martulcia92 - daj znac jak ci wyszły
-
Gość: mama, *.dynamic.chello.pl
2014/08/08 22:08:48
A jaka idzie tu mąka? jak długo smaży się na patelni?
-
2014/08/09 00:24:41
Gość: mama - maka pszenna jasna, trudno powiedzieć ile się smaży - az wyrosną i się zarumienią z obu stron
-
Gość: ewii1, *.cable.dyn.petrus.com.pl
2014/08/10 21:38:49
smażyć należy około 4 do 5 min z każdej strony na średnio nagrzanej patelni.
-
2014/08/12 13:57:10
To jest smak mojego dzieciństwa :) I apetyczny post przeniósło mnie w krainę smaków z przeszłości ;)
O.
-
Gość: Michał, *.dynamic.gprs.plus.pl
2014/08/16 19:32:01
Pierwsze próby nieudane, za krótko na patelni. Odmierzyliśmy 5 minut na jedną stronę i.............. są pyszne :) Trochę czuć sodą ale z masełkiem lub serkiem białym ze szczypiorkiem pychotne. Polecam :)
-
Gość: Janika, *.net.pulawy.pl
2014/10/28 10:15:38
W domu mojej babci w Ustrzykach Dolnych te pyszne placki znane były pod nazwą "pałanice". Jeden z przysmaków mojego dzieciństwa:)
-
2014/12/29 08:16:18
Bułeczki rewelacyjne, zrobię na pewno. Dzięki za dobry przepis
-
Gość: Angelika, 78.133.198.*
2015/01/10 17:16:35
Proziaki robiłam już jakiś czas temu, ale zapomniałam dodać komentarz, teraz gdy zobaczyłam Dorotko 10 przepisów minionego roku, postanowiłam nadrobić zaległości, bułeczki były pyszne, podałam je z konfiturą z jagód i smakowały wybornie! :)
-
Gość: kalina, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2015/03/28 20:38:12
Pyszne! Proste, zjedlismy z maslem czosnkowym.
-
2015/04/28 20:09:16
Proziaki u nas sąprostokątne
-
2015/05/29 20:41:02
Ale świetne, jutro zrobię na śniadanie, super!
-
Gość: MM, *.dsl.dynamic.t-mobile.pl
2015/06/02 13:40:30
Właśnie skończyłam robić te placuszki, u mnie w domu rodzinnym zwane lepioszkami. Przepis polecam każdemu, proziaki wychodzą pyszne. Ja zmodyfikowałam ten przepis, dodając troszeczkę (2 łyżki) śmietany 18%. Smakują prawie tak samo, jak wykonywane przez moją Mamę.
-
Gość: Małgoń, *.kghm.pl
2015/07/22 06:14:12
U nas to nazywa się pałanycie - przepis babci przywieziony ze wschodu. Pałanycie z makiem w zimie i latem z lebiodą:) Mniam
-
Gość: Tyska, *.15-1.cable.virginm.net
2015/09/02 14:34:10
Rewelacja, proste i szybkie w wykonaniu a smak..... Palce lizać, i na słodko i z białym twarożkiem, pychota, polecam
-
2015/09/22 21:04:30
Zrobiłam, przepis bardzo starannie poprowadził mnie przez mączne meandry krok po kroku i wyszło wspaniale :D
-
Gość: iza, *.246.67.23.skyware.pl
2015/09/28 17:08:30
pyszne,polecam wszystkim!!
-
Gość: ola, *.dynamic.chello.pl
2015/10/20 07:12:43
To jest bardzo dobre. moja Babcia robiła takie placki. Dodawała jeszcze garść suchego maku, tak fajnie trzeszczalo w ząbkach :)
-
Gość: Roch, 205.175.202.*
2016/01/12 12:27:29
Jaki typ mąki pszennej i jak wielkie to ma znaczenie?
-
Gość: magda, *.skynt.pl
2016/07/05 12:53:06
proziaki rewelacyjne,najlepszy przepis,polecam gorąco
-
2016/07/27 01:43:44
Moi Drodzy, wszyscy zachwycacie się i wszyscy piszecie, że fajnie, fajnie, ach, te proziaki to pychota, ale napiszcie JAK to zrobić? czy wystarczy wrzucić do miski wszystkie składniki, potem wymieszać, dać ciastu czas, żeby się przegryzło i związało, czy trzeba je jakoś inaczej zrobić?
Czy to to samo, co zakopiańskie moskole?
Pozdrawiam.
Quba
-
Gość: Wera, *.stimo.net
2016/09/09 11:52:29

Proziaków nie smaży się na patelni, tylko piecze w piekarniku, chociaż można najpierw na patelni a potem zdecydowanie w piekarniku
-
Gość: LadyM., 188.191.200.*
2016/09/16 12:22:06
Po pierwsze: jaka miska i po co miska! Ciasto na pierogi tez w misce robicie? Zmywarki wszystkie macie do mycia tych misek, czy zatrudniacie kogoś?

Mąkę się sypie na stolnicę, w mące się robi dołek. Do tego dołka leje się trochę kwaśnego mleka (nie wszystko na raz, bo ucieknie), sypie się sodę i sól i nożem zagarnia, żeby połączyć z mąką. Następnie leje się resztę mleka i powtarza akcję z nożem do momentu, gdy można w ciasto wsadzić ręce, nie ryzykując, że wszystko będziemy mieć na rękach. Resztę mąki odgarniamy i wyrabiamy ciasto, podsypując tą mąka ze stolnicy, jeżeli za rzadkie. Ma być jak na pierogi. I żadne wałkujemy i wykrawamy. Z tego ciasta robimy gruby wałek, ostrym nożem z cienkiej stali odkrawamy plastry. Te plastry przy pomocy tego noża ugniatamy nieco, żeby nie były za grube. 2cm proziaki nie ma opcji, żeby się upiekły. Ja robię ok 1cm max. Nie wyrastam. Rosną na patelni bez łaski. Nie daję cukru, bo z cukrem zawsze się szybciej przypala. Sucha patelnia teflonowa albo ceramiczna ma być lekko rozgrzana. Lekko, bo do zimnej będzie się kleić, a na gorącej się spali.
I oczywiście,że proziaki się robi na patelni, a nie w piekarniku - dawniej piekło się na płycie kuchennej bezpośrednio położone. Przy czym nikt nikomu nie broni sobie w piekarniku, wyrabiać w misce oraz wykrawać szklanką ( a co z okrawkami - zagniatamy je w nieskończoność i dalej wykrawamy tą szklanką?). Wolno nam utrudniać sobie życie dowolnie. Tyle, że idea proziaków jest taka, że ma być szybko i bez zachodu. Robiło się je jak brakło chleba na śniadanie, który dawniej piekło się raz na DWA tygodnie.
-
Gość: Baba, *.threembb.co.uk
2016/10/07 10:26:19
Witam, czy mozna jesc pieczywo na sodzie na ciepło? Myslalam, ze musi byc zimne
-
Gość: LadyM., 188.191.200.*
2016/10/07 13:31:44
A czemużby nie? Każde pieczywo można jeść na ciepło, ba - na gorąco nawet. Drożdżowe również (Nikt chyba nie czeka, aż mu pizza wystygnie!)
-
Gość: Izka, *.adsl.inetia.pl
2016/10/11 21:11:28
Ohhh.. przypomniał mi się smak tych proziaczków robionych przez babcie. Przepis minimalnie się różni. Babcia jeszcze do robienia ksztaltu nie używała szklanki tylko rozciągaładne ciasto ręcznie.
-
Gość: Beata, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2016/10/14 20:27:38
Pyszne. Robi się je bez problemu. Ja robiłam na maślance. Wycinałam tak jak jest napisane w przepisie - szklanką na 2 cm. Smażyły się ładnie i były dopieczone.
Kiedyś korzystałam z innego przepisu, ale nie wyszły takie dobre, jak teraz. Dziękuję za podzielenie się tym przepisem. Proszę o więcej przepisów z kuchni bieszczadzkiej, bo jestem jej fanką.
-
Gość: Kachna, *.wtvk.pl
2016/11/06 20:43:51
To ja mam 2 pytania:
- czy można ciasto przygotować wieczorem, przetrzymać pod przykryciem przez noc i rano usmażyć?
- i czy zamiast smażenia, można upiec w piekarniku?

Te na zdjęciu wyglądają cudnie! :)
-
Gość: Anna, *.17-4.cable.virginm.net
2017/04/30 23:24:04
Polecam proziaki upiec na grillu. Oddaja smak kuchni kaflowej. Patelnia czy piekarnik to nie to. Ja owinelam folia aluminiowa tacke na pizze, zeby jej nie zniszczyc i na rozgrzany grill placuszki. Nie walkowane i wykrawane tylko odrywam kawalki ciasta na desce dlonia rozplaszczam. Moga byc nieregularne. To bez znaczenia.
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2017/08/08 23:42:39
Proziaki pamietam z dzieciństwa , robiła je babcia i piekła na blasze na piecu , były delikatnie przypalone ( jak dobra pizza )
Taki efekt można uzyskać kładąc na Grill kamień do pizzy .
Robię tak i gorąco polecam .
P.S.
Przepis super :)
-
Gość: Gabi z Podkarpacia, *.246.66.67.skyware.pl
2018/01/02 22:31:35
To jest smak dzieciństwa masło dżem truskawkowy i kawa zbożowa czego chceiec więcej na wakacjach u dziadków tęsknie za tym prostszym życiem trochę :)
-
Gość: Gabi z Podkarpacia, *.246.66.67.skyware.pl
2018/01/02 22:36:57
To jest smak dzieciństwa masło dżem truskawkowy i kawa zbożowa czego chceiec więcej na wakacjach u dziadków tęsknie za tym prostszym życiem trochę :)
-
Gość: MrRiverdance, *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2018/02/06 06:05:41
Witam,polecam proziaki robione przez Panią w budce w Myczkowcach z masełkiem z dodatkiem czosnku niedźwiedziego,mmmmm :) palce lizać
-
Gość: Pavulon, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2018/02/14 20:19:45
Moja wersja w równych proporcjach mąka żytnia z mąką pełnoziarnistą 1850 plus 2 łyżki mąki konopnej. Resztą jak wyżej. Do tego masło z oliwą czosnkiem i zielona pietruszką.
Wychodzą cudne tak, że dzieciaki 4 i 9 lat wcinają że smakiem.
Moja wersja dla tych co są na diecie treningowej
















































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...