Blog > Komentarze do wpisu

Papryka faszerowana kaszą jaglaną




Papryka faszerowana kaszą jaglaną

 

 

 

Lubicie faszerowane warzywa?
Zapraszam Was do wypróbowania tego smacznego przepisu!

 

 

 

 

Składniki:

3 średnie papryki czerwone lub żółte

farsz:

pół szkl suchej kaszy

1 cebula

150g boczku wędzonego

2 ząbki czosnku

1 białko jaja - opcjonalnie

1 łyżka serka śmietankowego

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

łyżeczka listków świeżego tymianku

ok 4-5 kawałków papryki konserwowej

sól

pieprz

olej

 

 

Wykonanie:

Kaszę jaglaną zalewamy szklanką wrzątku i gotujemy przez 10 min na wolnym ogniu. Wyłączamy grzanie i zostawiamy kaszę pod przykrywką w cieple na kolejne 10 min. Po tym czasie kasza powinna być już miękka. Studzimy ją i mieszamy.

Cebulę siekamy i razem z boczkiem pokrojonym w kostkę podsmażamy na łyżce oleju.

Do kaszy dodajemy przesmażoną cebulę i boczek, posiekaną natkę pietruszki, listki tymianku, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, białko, ser, i drobniutko pokrojoną w kostkę paprykę konserwową. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.

Papryki kroimy na pół i nożem wycinamy gniazda nasienne ze środka papryk (robimy to delikatnie by zostawić ogonek).

Połówki papryk napełniamy farszem i układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową.

Pieczemy ok 45 min w 180st na środkowej półce piekarnika – aż papryka widocznie zmięknie.

Podajemy na ciepło lub na zimno.

 

 

 

Papryka faszerowana kaszą jaglaną

czwartek, 03 lipca 2014, dorota20w
Komentarze
2014/07/03 11:15:59
To jest świetne, ja zamiast boczku dodaję też mięso mielone (podpiekane wcześniej) :).
-
Gość: monika, *.ksiaznica.torun.pl
2014/07/03 11:50:50
Robiłam paprykę faszerowaną kaszą jaglaną w ostatni weekend, ale farsz był z pieczarkami, cebulą, czosnkiem i pomidorami. Z chęcią wypróbuję również Twój przepis :)
-
2014/07/03 14:18:09
Dziewczyny dziekuje za komentarze - wyprobuje wasze dodatki:)
-
Gość: cisowapanna, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/07/06 13:17:17
ciekawa propozycja
-
2014/07/06 14:17:58
dziękuję
-
Gość: Ewa, *.gdansk.vectranet.pl
2018/09/24 19:01:24
A ten serek- to ma byś almette czy taki topiony?










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...