Blog > Komentarze do wpisu

Kiedy co i z czego przetwarzamy – kalendarz robienia przetworów




 

 

 

Jakieś dwa tygodnie temu dostałam maila od mojej czytelniczki Dagmary, że chętnie zobaczyłaby u mnie taki wpis zbiorczy podsumowujący kiedy przypada na co szczyt sezonu i w jakich miesiącach co warto przetwarzać na zimę, by potem cieszyć się smakiem lata w zimowe dni.

Byłam wtedy akurat na wakacjach na Mazurach, ale obiecałam że po powrocie zajmę się sprawą. Przez weekend udało mi się zasiąść i zrobić owo krótkie podsumowanie i kalendarz przetwarzania. Mam nadzieję, że Wam się przyda :)

 

Mam tez do Was prośbę – jeśli macie zapotrzebowanie na jakiś temat lub pomysł na artykuł – zostawcie proszę znak w komentarzu lub wiadomości do mnie – bardzo chętnie rozwinę te tematy we wpisach na blogu :)

 

 

 

 

 

Co i kiedy przetwarzamy:

 

 

MAJ

 

          - Dżem z rabarbaru i jabłek

           - Jak zbierać pokrzywę

           - Jak suszyć pokrzywę

          - Szparagi w słoikach na zimę

  • szpinak

 

 

 

CZERWIEC

 

  • agrest

  • botwinka

          - Botwinka do słoików

           - Dżem z czereśni

           - Jak mrozić czereśnie

  • koperek

  • kwiaty czarnego bzu

  • płatki róży

          - Mrożone płatki róży

          - Jak mrozić truskawki

          - Syrop truskawkowy – przepis

          - Dżem truskawkowy - przepis

          - Dżem z truskawek i brzoskwiń

          - Kompot truskawkowy na zimę

          - Nalewka truskawkowa - przepis

 

 

 

LIPIEC

 

 

 

SIERPIEŃ

 

 

WRZESIEŃ

         - Jak mrozić grzyby leśne

          - Grzyby marynowane

  • marchew

          - Pikle 

 

 

 

PAŹDZIERNIK

 

 

 

poniedziałek, 21 lipca 2014, dorota20w
Komentarze
2014/07/21 13:59:22
bardzo sie przyda :) juz wiem co mam kupic w tym miesiacu i co robic :)
-
2014/07/21 14:32:31
powodzenia przy przetwarzaniu :)
-
2014/07/22 12:19:55
super sciagawa :)
-
2014/07/22 21:07:22
ciesze się, że się przyda :)
-
2014/07/23 13:54:19
To był świetny pomysł z tym kalendarzem, przyda się z pewnością :)
-
2014/07/23 14:38:31
Sosna - dziękuję za uznanie :) pozdrawiam !
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/07/23 23:22:49
A czy fasolkę szparagową można mrozic i jak to zrobić?
-
Gość: asia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/05/04 09:36:24
W maju możemy rownież robić syrop z pędów młodej sosny
-
Gość: vesna, *.adsl.inetia.pl
2015/07/28 01:33:37
Dziękuję za ściągę....czegoś takiego szukałam od dawna!!!pozdrawiam
-
Gość: equendi, *.mynet.com.pl
2015/08/03 09:09:52
Jejj...super! Nie dość, że ściąga, to jeszcze fajne przepisy. Bardzo się przyda :)
-
Gość: Najlepsze, *.pikonet.pl
2016/09/19 22:45:24
Brakuje sosu chilli i tabasco
-
Gość: kasia1985, *.dip0.t-ipconnect.de
2017/01/25 20:31:32
bogu dzieki, ze wpadlam na twoja strone :) :)














































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...