Blog > Komentarze do wpisu

Jak ugotować kaszę jaglaną?




jak ugotować kaszę jaglaną

 

 

 

 

W tym tygodniu spełniam kilka zaległych próśb od Was odpowiadając na zadawane mi pytania.

Wczoraj mieliście okazję zapoznać się z kalendarzem robienia przetworów, który stworzyłam również na prośbę czytelniczki a dziś poopowiadam na temat gotowania kaszy, z którą macie problem jak sygnalizowała mi niejedna osoba.

 

 

Zapraszam Was też do artykułu Kasza – jej rodzaje i zastosowanie z którego możecie dowiedzieć się o właściwościach każdej z kasz i inspiracjach na jej podanie.

 

 

Kasza jaglana

Powstaje z łuskanego ziarna prosa

Jest bezglutenowa i ma działanie zasadotwórcze.

Jest źródłem  miedzi.

 

 

Jak pozbyć się charakterystycznej goryczki kaszy?

Wiele osób skarży się, na dziwny lekko gorzki smak kaszy – ja szczerze mówiąc mocno się już przyzwyczaiłam i ten posmak jest dla mnie niewyczuwalny, ale przedstawię Wam moje sposoby na eliminację gorzkawego smaku, który przeszkadza szczególnie osobom zaczynającym przygodę z jaglaną

  1. Jeśli masz możliwość kupuj kaszę od sprawdzonego sprzedawcy i oglądaj ją oraz wąchaj przed decyzją o kupnie. Kasza ta dość szybko łapie zapach stęchlizny to później wpływa negatywnie zarówno na jej smak jak i właściwości.

  2. Przed gotowaniem kaszę upraż na suchej patelni. By wyeliminować gorzkawy smak wystarczy wysypać ziarna na suchą patelnię i podgrzewać mieszając drewnianą łopatką aż zacznie ładnie pachnieć a ziarna staną się jaśniejsze. Uprażoną kaszę przesypujemy do garnka i gotujemy

  3. Drugim sposobem obok prażenia jest wstępne obgotowanie kaszy. Kasze wrzucamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy minutę – wylewamy kasze na sito, płuczemy pod bieżącą wodą po czym z powrotem wsypujemy do garnka i gotujemy.

 

 

 

Jak ugotować kaszę na sypko?

W proporcji 1:2 ( np. 1 szkl kaszy 2 szkl wody).

Przygotowaną wg jednego z powyższych sposobów (na pozbycie się goryczki) kaszę zalewamy wrzątkiem i gotujemy ok 5 min. Wyłączamy grzanie. Garnek przykrywamy przykrywka i okręcamy ręcznikiem (przy kuchni elektrycznej, której płyta zostaje ciepła przez jakiś czas nie trzeba tego robić) przez kolejne 10-15 min. 
Potem odkrywamy przykrywkę i zostawiamy do przestygnięcia.
Mieszamy widelcem (nie będzie miażdżył ziaren a rozdzielał je).

 

 

Jak ugotować kaszę na gęsto?

W proporcji 1:2,5 korzystając z powyższego przepisu.

 

 

Jak ugotować kleik z kaszy jaglanej?

W proporcji 1:3 (1 szkl kaszy i 3 szkl wody).

 

 

 

 

 

 

Kulinarne inspiracje:

-Idealna do wszystkiego! Pasuje do potraw mięsnych, warzywnych, zup, a także deserów.

- Jest doskonałym pomysłem na śniadania – wystarczy ugotować ją na mleku i dodać owoce

- Na jej bazie możemy przygotowywać również pasty kanapkowe – na słodko i wytrawne np. z warzywami.

- Świetny składnik sałatek, kotlecików, muffinków, budyniu…

- Można podawać ją z mięsem i warzywami.

 

 

 

*****  *****

Na blogu z tą kaszą znajdziecie przepisy na:



ŚNIADANIA

Jaglanka z żurawiną, bananami i mandarynką

Koktajl truskawkowy z pieczonym burakiem i kaszą jaglaną

Pasztet z kaszy jaglanej i dyni - bez pieczenia

Omlet z kaszą jaglaną i szparagami

Jajka faszerowane z kaszą jaglaną i rzeżuchą

Placki z mango i kaszą jaglaną

Placki z jabłkiem, żurawiną, kaszą jaglaną i pokrzywą

Placki z kaszy jaglanej

Naleśniki jaglane

Chleb do odrywania z nadzieniem z kaszy jaglanej, papryki i sera koziego

Jaglanka śniadaniowa w 5 minut

 

SAŁATKI

Sałatka z kaszą jaglaną, papryką, szynką i ziołami

 

ZUPY

Zupa z soczewicy z kaszą jaglaną

Zupa z dyni z kaszą jaglaną

Zupa kalafiorowa z kukurydzą i kaszą jaglaną

Zupa buraczkowa z kaszą jaglaną i kozim serem

Zupa krem z marchwi i pomarańczy

Zupa z kapusty włoskiej z kaszą jaglaną, pomidorami i mięsem

Krupnik z młodej włoszczyzny na kaszy jaglanej

 

DRUGIE DANIA

Stir - fry z kaszą jaglaną

Kotlety z kaszy jaglanej z tofu i pastą sezamową

Bliny z kaszy jaglanej podane z wędzonym łososiem, śmietaną i kwiatem kopru

Placki ziemniaczane z kaszą jaglaną i miodem akacjowym

Placki z brokuła i kaszy jaglanej

Placki z cukinii z kaszą jaglaną

Papryka faszerowana kaszą jaglaną

Kopytka z kaszą jaglaną i pieczonym burakiem

Kopytka jaglane

 

DESERY

Ciasteczka z kaszy jaglanej (bezglutenowe)

Budyń jaglany

Mini serniczki na zimno z kaszą jaglaną i musem truskawkowym – zdrowy deser

Muffinki kakaowe z kaszą jaglaną

Muffinki z truskawkami i kaszą jaglaną

Murzynek z truskawkami i kaszą jaglaną

Szarlotka na spodzie z kaszy jaglanej (bezglutenowa)

Babka z kaszą jaglaną – bezglutenowa

Wegańskie babeczki cytrynowe z jagodami i kaszą jaglaną

Miodowy placek jaglany z automatu do chleba

Ekspresowe ciasto biszkoptowe orkiszowo-jaglane na ksylitolu

 

*****  *****

 

 

 

 

jak ugotować kaszę jaglaną

wtorek, 22 lipca 2014, dorota20w

Polecane wpisy

  • Kalafior - czy warto go jeść?

     - Kalafior należy do grupy białych warzyw - przeczytaj artykuł 5 kolorów warzyw i owoców ; - Kalafior należy do grupy warzyw krzyżowych (Cruciferous)

  • Domowe sposoby na przeziębienie

    Właśnie wracam do żywych po zaziębieniu... Gorączki na szczęście brak, za to zatkany przez tydzień nos wyjątkowo utrudniał mi życie. I tym razem udało mi się po

  • Jak łatwo zetrzeć ser na tarce

     Sery żółte czy tez sery typu mozzarella są składnikiem wielu pysznych: tart, zapiekanek, lasagne, makaronów, sałatek, pizzy. Cenimy je za bogaty smak,

Komentarze
2014/07/22 12:19:35
hej dzięki za ten artykul, skorzystam!
-
2014/07/22 21:07:05
powodzenia :)
-
Gość: asiami, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2014/07/23 08:51:21
Dorotko, bardzo bardzo wielkie DZIĘKUJĘ!
-
2014/07/23 09:25:56
proszę bardzo :)
smacznego !
-
2014/07/24 17:04:55
Ja dłużej przelewam kaszę wodą i też nie mam gorzkiego posmaku.
-
Gość: atynusia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/08/20 17:43:40
Gorąco polecam kupować kasze w sklepach ze zdrową żywnością (kasze bio), ponieważ kasze ogólnodostępne są niesmaczne- gorycz. Podobno należy kupować taką kaszę ponieważ tańsze kasze są zabrudzone. I co moim zdaniem jest konieczne kasze należy porządnie wypłukać przed użyciem.
-
Gość: Ania, *.dynamic.chello.pl
2014/10/22 19:32:26
Właśnie, przed ugotowaniem trzeba kaszę wypłukać, np. w miseczce, najlepiej 2-3 razy, odsączając na sicie i do garnka :)
-
Gość: , 78.9.154.*
2015/01/13 19:48:54
po ugotowaniu kaszy dodać kurkumę cynamon, olej lniany i kolacja super.
-
Gość: paulina, *.wifi.szeptel.net.pl
2015/01/16 16:13:20
Czy moge uprażyć wieksza ilość kaszy na raz i taka przechowywać?
-
2015/01/16 16:52:10
Paulina - tak, kiedy wystygnie przesypujemy ja do słoika i zamykamy
-
Gość: dzwonek, *.play-internet.pl
2015/05/13 14:52:59
Ugotowałem dzisiaj kaszę jaglaną wg przepisu: prażenie/5 min. gotowanie/15 min pod kołderkę/odparowanie - w życiu nie jadłem tak wspaniałej kaszy (+ bakalie, olej ryżowy) i najważniejszem, że do garnka nic nie przywarło :))) dzięki za przepis, gorąco go polecam :))))
-
Gość: Julia, *.dynamic.gprs.plus.pl
2016/01/21 20:38:47
Pani Doroto,

W końcu, dzięki Pani przepisowi na kaszę ugotowaną na sypko, udało mi się tak właśnie ją ugotować. Chciałabym ugotować ją w ten sam sposób na mleku migdałowym, czy uważa Pani, że to się uda? Próbowała Pani kiedyś?

Pozdrawiam
Julia
-
Gość: doświadczony, *.warszawa.vectranet.pl
2016/04/23 15:14:26
szkodzi tarczycy-jeść raz na tydzień-tak zaleca miła Pani Lewandowska doskonała w sprawach żywieniowych.Doświadczony Zbigniew.









































































mytaste.pl Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...