Blog > Komentarze do wpisu

Jak mrozić bób




jak mrozic bób

 

 

 

 

 

 

Mam kilo ładnego bobu, ale wybywam na weekend i nie zdążę już nic z nim zrobić.

Nie chcę też czekać z nim w lodówce by nie zkwaśniał.

Najlepszym rozwiązaniem będzie zatem wrzucenie go do zamrażarki a po powrocie przygotuję z niego sałatkę, placki, kaszotto, makaron.

Takie mrożenie to również znakomity sposób na przetworzenie bobu na czas kiedy będzie już poza jego sezonem.

 

Składniki:

bób

sól

 

Wykonanie:

W dużym garnku gotujemy wodę, solimy.

Na wrzątek wrzucamy bób i blanszujemy(gotujemy krótko) ok 2 minuty.

Bób wylewamy na sito i od razu hartujemy – wrzucamy do lodowatej wody, odcedzamy.

Szybko ochłodzony bób rozkładamy na ręczniku kuchennym i zostawiamy do przeschnięcia.

Pakujemy w torebki foliowe i wkładamy do zamrażarki.

 

 

 

 

jak mrozic bób

 

 

sobota, 26 lipca 2014, dorota20w
Komentarze
2014/08/14 21:20:11
Bardzo dziękuję za ten przepis, naprawdę mi się przyda :-) Blog jest ciekawy i widać, że zna się pani na rzeczy
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/07/09 20:09:32
dzięki serdeczne teraz wiem co robić żeby w zimie się bobem delektować :d
-
Gość: saba, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/07/30 10:33:54
Tak też uczynię. Dzięki za radę.
-
Gość: Bobowiarz, *.dynamic.chello.pl
2016/06/30 12:15:24
Ja przed mrożeniem bobu nie blanszuję bo blanszowany traci swoją kruchość, staje się mączysty i mniej smaczny. Wystarczy go dokładnie umyć, osuszyć, zapakować w torebki albo pudełka i do zamrażarki. Przed podaniem na stół, na wrzątek, kilka minut, ostudzić i mniam, mniam!
Do gotującej wody polecam dodać szczyptę soli i łyżeczkę cukru na 5l wody,
UWAGA dla wegetarian!
Ziarenko bobu z kropką (maleńką dziurką) na 100% w środku będzie miało obcego :)














































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...