Blog > Komentarze do wpisu

Wegańskie babeczki cytrynowe z jagodami i kaszą jaglaną




Wegańskie babeczki cytrynowe z jagodami i kasza jaglaną

 

 

Zapraszam was dzisiaj na przepyszne babeczki na mące orkiszowej jasnej i razowej z kaszą jaglaną, leśnymi jagodami i mżawką cytrynowej polewy, która sprawia że są naprawdę orzeźwiające, bardzo letnie i szybkoznikające.

Dodatkowo są wegańskie – bez jaj, mleka i zwierzęcych tłuszczy.

 

 

Składniki:

120g białej mąki orkiszowej typ 750

120g mąki orkiszowej z pełnego przemiału/razowej typ 2000

łyżeczka proszku do pieczenia i łyżeczka sody

3/4 szkl cukru trzcinowego

pół szkl ugotowanej i ostudzonej kaszy jaglanej

150ml oleju roślinnego

220 ml mleka roślinnego (orzechowego, owsianego)

100-150g jagód

łyżka mąki ziemniaczanej

cytryna (najlepiej niewoskowana)

1-2 łyżki cukru trzcinowego

 

 

 

Wykonanie:

Jagody obsypujemy mąką ziemniaczaną i delikatnie mieszamy.

W dużej misce mieszamy olej z mlekiem roślinnym.

W drugiej misce mieszamy suche składniki: mąki, proszek do pieczenia i sodę, kaszę, cukier oraz skórkę startą z cytryny.

Składniki mokre wlewamy do suchych, dodajemy jagody.

Mieszamy wszystko.

Ciasto nakładamy do wyłożonej papilotkami formy.

Pieczemy 25-30 min w 180st do suchego patyczka.

Wyciśnięty sok z cytryny podgrzewamy z cukrem trzcinowym do momentu aż ten rozpuści się – polewą skrapiamy jeszcze ciepłe babeczki i zostawiamy do wystygnięcia.

 

 

Wegańskie babeczki cytrynowe z jagodami i kasza jaglaną

 

 

 

Dziś #czwartekzkasza

w tygodniu zapraszam na przepisy w ramach projektu

#wegepiatek

#milusinskasobota

#slodkaniedziela

#lekkiponiedzialek

#wewtorekdookolaswiata

#srodabezglutenu

 

 

 

Bądź na bieżąco śledź mnie na facebooku, instagramie i twitterze

 

 

 

 

 

 

 

 

czwartek, 26 czerwca 2014, dorota20w
Komentarze
2014/06/26 05:51:14
świetne babeczki! chętnie sięgnęłabym teraz, chociaż po jedną, do kawy :)
-
2014/06/26 09:45:12
dziekuje i częstuj się :)
-
2014/06/27 23:03:56
och... zjadłabym jedną albo dwie :)
-
2014/06/27 23:17:19
częstuj się :)
-
2014/07/06 14:24:00
fajnie ze dalas przepis na wypiek bez jajek bo muszę je eliminowac
-
Gość: asia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/10/31 09:58:20
Witam serdecznie,

Bardzo chcialabym zrobic te babeczki. Czy moglabym zamiast mieszanki ww mak użyć mąki pszennej pełnoziarnistej, zamiast cukru miód (jeśli tak to w jakiej ilości, aby babeczki nie byly przesadnie slodkie) oraz użyć mrożonych jagod lub mrożonej mieszanki owocowej?? - jeśli tak, czy trzeba je wcześniej rozmrażać czy dodać zamrożone do ciasta? Byłabym wdzięczna za szybką odpowiedz.Pozdrawiam:)
















































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...