Blog > Komentarze do wpisu

Pesto z bazylii




pesto bazyliowe

 

 

 

 

Pesto z bazylii – klasyka włoskiej kuchni i przepis już tak powszechnie znany a przeze mnie często robiony, że aż zdziwiłam się, że nie ma go tu jeszcze na moim blogu.

Wyśmienicie smakuje jako dodatek do makaronów, sałatek, pieczywa, mięs.

 

 

 

Składniki:

pęczek (doniczka) bazylii

ząbek czosnku

2 łyżki orzeszków piniowych

2-3 łyżki startego parmezanu

1/4-1/3 szkl oliwy

sól morska

pieprz czarny świeżo mielony

 

 

Wykonanie:

Orzeszki piniowe prażymy delikatnie na suchej patelni.

Do misy malaksera ciasno upychamy oberwane listki bazyliowe, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, uprażone orzeszki, ser, szczyptę soli i pieprzu oraz oliwę i miksujemy.

Ilość oliwy zależy od konsystencji jaką chcemy uzyskać.

 

 

 

pesto

 

 

 

 

 

 

 

 

pesto bazyliowe

 

 

czwartek, 29 maja 2014, dorota20w
Komentarze
2014/05/29 12:37:29
Koniecznie muszę w końcu zrobić pesto, bo go uwielbiam, a domowy jest pewnie 100 razy lepszy od kupnego; )
-
2014/05/30 08:22:58
najbardziej lubię to z bazylii ale ostatnio robiłam ze szparagów i tez było cudowne!!! u nas zazwyczaj nie z piniami tylko z innymi orzeszkami :)










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...