Blog > Komentarze do wpisu
Paprykarz z wędzoną rybą i pęczakiem
Paprykarz to pasta, która kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam pyszny smak robionych przez mamę na kolację kanapek z białego chleba z paprykarzem właśnie z dużej puszki, popijanych ciepłą czarną herbata z dużą ilością cukru. Mniam! Herbaty nie słodzę już od wielu lat, ale paprykarz postanowiłam zrobić sobie sama :) Pyszny! W zdrowszej wersji z pęczakiem zamiast białego ryżu. Koniecznie wypróbujcie moja wersję!
Składniki: 1 cebulka kawałek (ok 5cm) pora 2 marchewki pietruszka łyżka oleju rzepakowego i łyżka masła 400g wędzonej ryby np. makreli, jesiotra 1/3 szkl pęczaku 100g koncentratu pomidorowego sól pieprz
Wykonanie: Pęczak wrzucamy do garnka, lekko solimy, zalewamy szklanką wrzątku i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem aż wchłonie wodę i stanie się miękki. Studzimy. Na rozgrzanym maśle z dodatkiem oleju szklimy posiekaną cebulę i pora. Marchew, pietruszkę obieramy, myjemy, ścieramy na tarce jarzynowej, dodajemy do cebuli, podlewamy 1/3 szkl wody, przykrywamy i dusimy na niedużym ogniu. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy do nich przecier pomidorowy i przyprawiamy do smaku. Studzimy. Rybę dokładnie obieramy z ości. Duszone warzywa łączymy z pęczakiem i rybą, mieszamy i doprawiamy do smaku.
środa, 21 maja 2014, dorota20w
Tagi:
dania na Boże Narodzenie
dania dla zdrowia
dania na imprezy
tanie gotowanie
do szkoły i do pracy
dieta w ciąży
Komentarze
Gość: paweł1, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/05/21 11:19:13
genialny pomysł
Gość: ella, *.range109-148.btcentralplus.com
2014/05/21 22:31:32
Dzieki Twoim przepisom w mojej kuchni zagościła na dobre kasza peczak, dodaje ja do wszystkiego. A w zupie pomidorowej moja córka myśli ze to kluseczki
|
|