Blog > Komentarze do wpisu

Zupa z awokado




Zupa z awokado

 

 

Dzisiejsza zupa o pięknym jasno zielonym kolorze to moja propozycja na Wielkanocny stół.

Jeśli jesteście tradycjonalistami i nie wyobrażacie sobie pierwszego dnia tych świąt bez żurku czy też barszczu białego, może skusicie się by przygotować tą na dzień drugi.

Jest delikatna w smaku, kremowa, lekka – pyszna po prostu.

 

 

Jakie zupy Wy będziecie smakować w Wielkanoc?

 

 

Na moim blogu znajdziecie tez inne propozycje wielkanocnych zup:

Zupa chrzanowa

Żurek

Zakwas na żurek

Zupa krem z rzeżuchy

Zupa krem ze świeżego szpinaku

Rosół wołowy

Rosół z kury

Zielona zupa krem brokułowo - szpinakowa

Zupa krem szczawiowo – brokułowa

Zupa z liści rzodkiewki

Zupa z pokrzywy

Zupa krem z cukinii z tagliatelle cukiniowym

Zupa z jarmużem

Zupa jarzynowa na białej kiełbasie

Flaki wołowe

Zupa pomidorowa na wołowinie

Zupa koperkowo – szpinakowa

Zupa szparagowa

Zakwas na barszcz biały

Barszcz biały

Zupa szczawiowa

 

 

 

 

Składniki:

1 duże dojrzałe awokado

2 pietruszki

2 łodygi selera naciowego

4 ziemniaki

1 por

ząbek czosnku

6 szt ziela angielskiego

liść laurowy

sól

pieprz

150ml śmietanki

łyżka masła i łyżka oleju

 

 

Wykonanie:

Posiekanego pora dusimy na maśle z dodatkiem oleju, zalewamy 1,5 l wody.

Dodajemy ziemniaki, pietruszki, selera pokrojone w kostkę oraz ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy wywar warzywny przez 20 min – wyjmujemy przyprawy.

Do zupy dodajemy starty ząbek czosnku i zagotowujemy zupę.

Dodajemy śmietankę i miąższ awokado – wszystko miksujemy na gładki krem.

Doprawiamy do smaku sola i pieprzem.

 

 

 

Zupa z awokado

czwartek, 03 kwietnia 2014, dorota20w
Komentarze
2014/04/03 16:01:22
Bardzo fajny pomysł na zupę, awokado bardzo lubię, więc i ta zupa jest dla mnie kuszącą propozycją; ))
-
2014/04/03 16:39:23
ja też bardzo lubię awokado :)
-
Gość: ursa, *.telkomadsl.co.za
2014/04/05 19:26:11
Tak, tak........ja coś wiem na ten temat, jak trudno wyrwać się z tradycjonalizmu. Ale mam to za sobą od dawna, bo od 25 lat. Największą rewolucję dokonałam wokół świąt w grudniu. Nazwy potraw pozostały niby te same: np. zupa grzybowa lub barszcz czerwony ale transforacja dania z tradycyjnego do obecnego jest kosmiczna. I to właśnie takie gotowanie jest "fantastic and magic". Według mnie tradycjonalizm po pewnym czasie jest niczym więcej tylko rutyną. Ale wracając do awokado - ja je uwielbiam. Mam książkę, w której jest około 100 przepisów na jego "użycie", Są zupy, przystawki, dania, sałatki, serniki, brownie, sosy, itd. Twoja zupa jest super - dzięki za nowy przepis. Przez te przyprawy ma inny smak, zupełnie odmienny od już mi znanych. Kiedyś znalazłam na jakimś blogu wpis faceta, który uznał, że avocado jest "bezsmakowe !!" i ma tylko "masę !!" tłuszczu. A przecież ten "tłuszcz" to samo zdrowie. Nic tylko zawołać: O my gosh !. Ja tam mogę jeść samo lekko posolone z lub bez kropli cytryny i tylko łyżką wydłubywać. Ale my Doroto się z nim nie zgadzamy, bo jest w dużym błędzie.
pzd, Ursa, Kapsztad
p.s. ciasto śliwkowe upiekłam, pycha :-)
p.s. odkrylam też u Ciebie "superzaste" przepisy z kaszą manną i kurczę całą masę innych "kaszowych" i nie tylko :-)))))
p.s. dzięki za bloga i za dzielenie się przepisami (m.in.) ze mną ;-)
Ursa
-
2014/04/08 17:05:55
Awokado uwielbiam, przyznam szczerze, ze moglabym je jeśc na każdej kanapce:).... taka zupa to swietny pomysl a jego wykorzystanie:)
-
2014/04/14 00:01:45
Ursa, Jola bardzo dziękuję za komentarze :) pozdrawiam dziewczyny !
-
Gość: Piotr, 78.11.237.*
2017/03/18 18:38:18
Znalazłem dziś przepis i od razu wykorzystałem. Przyznam szczerze, efekt znakomity. Pozdrawiam. PS w mojej wersji zupę przed podaniem w temperaturze niewiele wyższej od pokojowej posypałem mielonym kardamonem i grubo tartym serem owczym dojrzewającym.








































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...