Blog > Komentarze do wpisu

Schab ze śliwką




Schab ze śliwką

 

 

 

Tradycyjny, klasyczny pieczony schab nadziewany śliwką.

Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno jako domowa wędlina.

Elegancko się prezentuje na półmisku wędlin i stanowi świetną przystawkę na wszelkiego typu imprezach.

 

 

Składniki:

ok 1 kg kawałek surowego schabu wieprzowego bez kości

150g suszonych śliwek

2 ząbki czosnku

2 łyżeczki majeranku

sól

pieprz

łyżka oleju

 

Wykonanie:

Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.

Za pomocą długiego i dość cienkiego noża wycinamy pośrodku w schabie otwór przez całą długość mięsa.

Do środka wkładamy śliwki (dość ciasno!).

Schab z wierzchu nacieramy solą i pieprzem, smarujemy olejem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i majerankiem.

Mięso zawijamy w rękaw do pieczenia i odstawiamy na noc do lodówki do zamarynowania.

Po tym czasie pieczemy w temp. 170st przez 60 min.

 

 

Schab ze śliwką

czwartek, 17 kwietnia 2014, dorota20w
Komentarze
2014/04/17 14:04:24
ogolnie to nie przepadam za sliwkami w miesie . ale to moze byc nawet dobre :) pozdrawiam
-
2014/04/17 14:46:20
zapewniam, ze jest :) i polecam spróbować !
-
2014/04/17 16:47:56
Zawsze wychodzi! Najlepszy i nie tylko na święta na szczęście na moim stole gości :)
-
2014/04/17 19:26:18
Jadłem kiedyś taki schab na weselu, był naprawdę dobry. Dzięki za przepis, może spróbuję przyrządzić go również na Wielkanoc.
-
2014/04/17 20:28:51
smacznego!
-
2014/04/17 21:06:00
Uwielbiam schabik ze śliwką. Śliwka sprawia , że jest taki pyszny, soczysty, super. :)
-
2014/04/17 23:57:21
zgadzam się :)
-
Gość: paula, *.opera-mini.net
2014/04/18 08:47:14
schab pieczemy w worku?
-
2014/04/18 09:53:22
Pyszna klasyka!
-
2014/04/18 10:09:09
Paula - tak schab pieczemy w rękawie do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym z przykrywka by się nie wysuszył
-
Gość: paula, *.opera-mini.net
2014/04/18 23:04:18
dziękuję za odp, schabik się marynuje. dodatkowo śliwki zawinęłam w cieńkie plastry boczku :)
-
Gość: Paula, 185.21.148.*
2014/04/21 11:13:32
Donosze, że schab wyszedł wyśmienity!!! Po 50min pieczenia, wyciągnęłam schab z rękawa i dałam mu 10min na dopieczenie się w piekarniku. Rodzina była zaskoczona, że taki pyszny schab mi wyszedł. Dzięki! :)
-
2014/04/22 00:06:03
Osobiście wolę schab ze serem ale tego też chętnie spróbuję
-
2014/04/23 10:46:22
Paula - super! dziękuję za komentarz!
-
2014/04/30 12:47:07
Bardzo, ale to bardzo lubię połaczenie schabu i śliwki:). Doskonałe mięsko:)
-
Gość: Justyna, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/05/10 19:41:19
Czy podlewamy schab bulionem podczas pieczenia ? Będę robić to danie pierwszy raz i obawiam się , aby schab nie wyszedł suchy :/
-
2014/05/10 20:43:35
Justyna piekąc w zamykanym naczyniu żaroodpornym lub w rękawie nie podlewam schabu, ale jeśli masz ochotę zrób to :) możesz do naczynia żaroodpornego wlac do schabu 50-100ml bulionu i w trakcie troszkę dolewać jak będzie wyparowywał.
Pamietaj za to by po upieczeniu nie kroić od razu mięsa, tylko po 15 min az soki w nim się uspokoją w przeciwnym razie od razu wypłyną i mięso będzie suche
powodzenia! :)










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...