Blog > Komentarze do wpisu

Boczek pieczony




Boczek pieczony

 

 

 

Boczek pieczony wg przepisu mojej babci obowiązkowo musi znaleźć się na świątecznym stole.

Nie jest to może domowa wędlina dla osób liczących kalorie, chociaż w święta można pozwolić sobie na małe grzeszki bo smakuje naprawdę wybornie, szczególnie z dodatkiem chrzanu z buraczkami.

 

 

 

Składniki:

ok 1 kg kawałek surowego boczku wieprzowego

5 ząbków czosnku

3 łyżeczki majeranku

3 liście laurowe

sól

pieprz czarny świeżo mielony

 

Wykonanie:

Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem.

Natrzyj solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem i pokruszonymi liśćmi laurowymi.

Tak przygotowany boczek owiń folia i wstaw do lodówki na dobę.

Po tym czasie boczek włóż do rękawa do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego z przykrywką.

Piecz 80 min w 160st.

 

 

 

Boczek pieczony

wtorek, 15 kwietnia 2014, dorota20w
Komentarze
2014/04/15 11:28:17
Ja też preferuję pieczony...
-
2014/04/15 11:42:31
witam w klubie boczkożerców :))
-
2014/04/17 09:59:31
Moja Teściowa robi przepyszny pieczony boczek, z tym, że u nas w wersji rolowanej:)
-
2014/04/17 10:13:06
Jola ja dopiero zbieram się na odwage by samej spróbować zrobić ten rolowany :)
-
Gość: sylwester_7, *.dynamic.gprs.plus.pl
2014/06/08 14:14:41
Uwielbiam boczek pieczony, ale jeszcze bardziej uwielbiam Pani przepisy. Na bloga trafilam dwa lata temu. Od tamtej pory jestem wiernym fanem.
Dziekuje za inspiracje, dziekuje, ze ma Pani dla nas czas :) ze nie musze kupowac skladnikow w sklepach internetowych i wydawac na nie ogromnych pieniedzy.










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...