Blog > Komentarze do wpisu

Biszkoptowa babka kukurydziana – bezglutenowa




Biszkoptowa babka kukurydziana – bezglutenowa

 

 

 

 

 

Pisałam ostatnio przy biszkopcie bezglutenowym o wypiekach na urodziny do córeczki do przedszkola.
Ponieważ mają w grupie cztery dzieciaczki bezglutenowe, taki właśnie tort postanowiłam upiec, a że córa zamówiła tort-lalkę wyszłam do tworzenia go właśnie od babki – która stała się potem sukienką (będę jeszcze o tym pisać przy pokazywaniu tortu).

Sama babka wyszła wyśmienita!

Lekka, puszysta, smaczna – naprawdę idealna baba wielkanocna dla maluszków jeśli już zajadają biszkopty.

I do tego bezglutenowa!

 

 

 

 

Składniki:

5 jaj

1/2 szkl cukru

2/3 szkl mąki kukurydzianej

1/3 szkl skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej

 

 

 

Wykonanie:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczypta soli na sztywna pianę.

Dodajemy cukier i ubijamy nadal. Dodajemy żółtka i jeszcze ubijamy.

Wyłączamy mikser.

Do ubitych na puszysto jaj przesiewamy mąki – bardzo delikatnie wszystko mieszamy.

Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką kukurydzianą formy na babkę.

Pieczemy 30-40 min w 180st (do tzw suchego patyczka). Studzimy.

 

 

 

 

Biszkoptowa babka kukurydziana – bezglutenowa

 

 

 

 

 

Biszkoptowa babka kukurydziana – bezglutenowa

 

 

 

środa, 16 kwietnia 2014, dorota20w
Komentarze
2014/04/16 08:40:14
Polecam też jaglaną :)
-
2014/04/16 09:46:43
mam i jaglaną na blogu :)
-
2014/04/16 10:27:23
Pięknie wygląda a jako, że próbuję ograniczyć gluten na pewno skorzystam z przepisu :)

Pozdrawiam serdecznie!
-
2014/04/16 11:04:29
smacznego! :)
również pozdrawiam
-
2014/04/16 20:00:37
Piękna,dostojna baba! :)
-
2014/04/16 22:11:04
dziękuję :)
-
2014/04/17 10:00:36
Bardzo fajna baba - ciekawa jestem tortu z jej udziałem:)
-
2014/04/17 10:13:42
pokażę pewnie po świetach już tort, bo teraz mam jezcze kilka przedświątecznych wpisów z któymi chciałabym zdążyć :)
-
Gość: , *.19-3.cable.virginm.net
2014/04/17 11:44:18
A jaka ona jest w konsystencji? :)
Taka twardawa jak biszkopty czy raczej przypomina zwyczajną piaskową?
-
2014/04/17 12:12:16
bardzo miękka i puszysta, piaskowa jest bardziej zbita
-
Gość: Jacek, 83.230.46.*
2015/03/27 18:26:59
Mniam!!! ;]
-
2015/03/29 12:07:16
:))
-
Gość: , *.free.aero2.net.pl
2016/03/24 14:26:21
A czym zdrowszym można zastąpić cukier?
-
2016/03/24 14:45:04
Gość: - ksylitolem
-
Gość: Aga, *.static.telsat.wroc.pl
2017/01/06 12:39:55
Właśnie upiekłam. Polałam czekoladą i posypałam wiórkami. Rewelacja:)))










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...