Blog > Komentarze do wpisu

Babka z kaszą jaglaną – bezglutenowa




Babka z kaszą jaglaną – bezglutenowa

 

 

 

 

Od jakiegoś czasu notorycznie wzbogacam potrawy kaszą jaglaną.

Cenię ją za składniki mineralne i właściwości rozgrzewające organizm, mocno wskazane o tej porze roku, szczególne dla osób łatwo łapiących infekcje.

Myślę sobie, że ciasta czy desery to tez dobry sposób by tej kaszy trochę przemycić, zwłaszcza że zawsze są chętnie jedzone przez domowników – w tym temacie pokazywałam już przepis na Murzynka z owocami czy mini serniczki.

Dziś zapraszam na babkę.

 

 

 

Składniki:

250g masła

5 jaj

2 szkl skrobi kukurydzianej lub maki ziemniaczanej

1 szkl ugotowanej na sypko kaszy jaglanej (ok 1/3 suchej)

¾ szkl cukru

1 cukier waniliowy

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

Wykonanie:

Miękkie masło ucieraj z cukrem i cukrem waniliowym na puch.

Oddziel białka od żółtek i dodawaj po jednym żółtku do masła cały czas ucierając.

Białka ubij na sztywną pianę.

Do masła dodaj ugotowana kaszę, przesiej mąkę i proszek do pieczenia, dodaj ubite białka jaj i żurawinę, wszystko delikatnie wymieszaj by piana nie opadła.

Ciasto przelej do natłuszczonej formy na babkę.

Piecz 50-60 min w 180st.

 

 

 

 

Babka z kaszą jaglaną – bezglutenowa

 

 

 

 

 

 

Babka z kaszą jaglaną – bezglutenowa

 

 

 

 

środa, 02 kwietnia 2014, dorota20w
Komentarze
2014/04/02 06:16:00
świetna babka! jak widać desery mogą być zdrowe i to bardzo :) tak samo jak świąteczne tradycyjne przepisy :) chętnie zrobiłabym dla rodziny taką babę na Wielkanoc! :)
-
2014/04/02 07:29:41
Zachwycająca!!!!
Dorota, jak myślisz zamiast cukru mógłby być miód czy syrop klonowy?
-
2014/04/02 07:35:57
Zapachniało świętami. Bardzo smakowicie!
-
2014/04/02 07:45:53
dziękuję za miłe słowa :)

margot11 - obawiam się ze syrop rozrzedziłby masę. Ja bym się pokusiła o cukier trzcinowy nierafinowany
-
2014/04/02 08:18:46
Też trochę mi się wydawało ,że tak może być , no nic pomyślę czy można by jeszcze ta babkę podrasować zdrowo :D świetnie wygląda i skład ma świetny, może ten inny cukier , może ksylitol
a jeszcze mam jedno pytanie ,a długo jest świeża?
-
2014/04/02 08:26:53
u nas 3 dni wytrzymała i zostały okruszki :)
-
2014/04/02 09:38:25
Babka idealna na zbliżające się święta. Przepis nie jest trudny, więc myślę, że go wypróbuję i trochę pomogę żonce.
-
2014/04/02 10:03:13
brawo ! :)
-
2014/04/02 12:36:09
Wygląda bardzo apetycznie. Nie jadłam jeszcze wypieków z kaszą jaglaną, ale bardzo ją lubię, więc ta babka na pewno by mi smakowała!: )
-
2014/04/02 14:31:32
Cudna:)
-
2014/04/02 14:56:34
dziekuje za komentarze :)
-
2014/04/03 05:50:40
Prezentuje się pysznie. ;)
-
2014/04/03 11:48:47
dziękuję :)
-
2014/04/03 21:46:21
Wygląda na prawdę zachęcająco. Świetna alternatywa na święta.
-
2014/04/08 17:04:33
jak widac kasza jaglana jest wszechstronna:)
-
2014/04/14 00:02:58
ja uważam , ze kasze sa bardzo uniwersalne i tak je traktuję :)
-
Gość: Magdalena, *.adsl.inetia.pl
2014/04/18 14:39:36
A dałoby radę zastąpić zwykłe masło klarowanym albo olejem kokosowym? I wtedy w jakich proporcjach?
-
Gość: Natka88, *.dip0.t-ipconnect.de
2017/04/12 13:13:36
Witam! Czy mogę skorzystać z tego przepisu i upiec mini babeczki/muffiny? Ile je piec?
-
2017/04/12 13:36:15
tak. Piec trzeba połowę krócej ok 25 min - do tzw suchego patyczka










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...