Blog > Komentarze do wpisu

Babka czekoladowa orkiszowo-amarantusowa




Babka czekoladowa orkiszowo-amarantusowa

 

 

 

 

W tamtym roku moje przygotowania do Wielkanocy upłynęły pod znakiem mazurków, upiekłam ich wtedy trochę i na blogu pojawiły się: Mazurek jagodowy, Mazurek czekoladowy, Mazurek staropolski, Mazurek kajmakowy na razowym spodzie, Tradycyjny mazurek kajmakowy, Ekspresowy mazurek kajmakowo - migdałowy

Ten rok jest zdecydowanie rokiem babki :)

Może to brak czasu, może konformizm, ale baby tak prosto się robi – mikser ubije ciasto, przeleję do foremki i do piekarnika.

Mam już kilka babek w zanadrzu, które pokaże jeszcze przed ¶więtami. S± i proste, klasyczne smaki, s± i trochę bardziej bogate w dodatki czy składniki jak np. babka z kasz± jaglan± czy dzisiejsza wersja orkiszowo – amarantusowa.

Niewielki dodatek amarantusa wnosi lekko orzechowy smak, a dodatek oleju sprawia, że ciasto jest wilgotne, miękkie, nadal puszyste choć troszkę bardziej zbite i ciężkie niż biszkopt.

 

 

 

Składniki:

3 jaja

1 szkl cukru trzcinowego

1 i 2/3 szkl m±ki orkiszowej jasnej typ 700

1/3 szkl m±ki amarantusowej

4 łyzki kakao

1 szkl oleju

łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

łyżeczka aromatu migdałowego

cukier puder lub polewa czekoladowa

 

 

 

Wykonanie:

Białka jaj ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać dalej. Następnie dodać żółtka i miksować.

Do puszystego kogla mogla dodać przesian± m±ki,kakao, proszek do pieczenia, sodę, dodać olej, aromat.

Wymieszać delikatnie wszystkie składniki łopatk±

Ciasto wlać do formy na babkę.

Piec ok 45 min w 180st (do suchego patyczka).

Wystudzić.

Posypać cukrem pudrem lub polukrować.

 

 

 

 

Babka czekoladowa orkiszowo-amarantusowa

 

 

 

 

 

Babka czekoladowa orkiszowo-amarantusowa

 

 

 

 

Babka czekoladowa orkiszowo-amarantusowa

 

 

niedziela, 06 kwietnia 2014, dorota20w
Komentarze
2014/04/06 02:42:27
¶liczne zdjęcia!
-
2014/04/06 07:01:32
ha ale babka! mam pytanie, czy można do nie użyć ziarenek amarantusa??? mam nie wykorzystana paczkę i nie wiem do czego jej użyć :)
-
2014/04/06 08:47:53
Karmelitko - dziękuje :)
Wiewióra - ziarenka amarantusa sa jak kaszka, gdyby¶ chciała je dodać, musiałaby¶ je najpierw ugotować. Ja tu dodałam ziarno zmielone na m±kę.
-
2014/04/06 10:19:49
piękna, zapisuję do zrobienia!
-
2014/04/06 11:08:39
smacznego! :)
-
2014/04/06 14:07:53
Wyj±tkowa babeczka!
-
2014/04/07 11:28:53
dziękuje za miłe słowa :)
-
2014/04/08 17:18:56
Uwielbiam baby, najbardziej te wilgotne. Ostatnio upiekłam ich sporo, ale jako¶ nie mogę znaleĽć weny na bloga:)










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każd± okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...