Blog > Komentarze do wpisu

Tahini – domowa pasta sezamowa – przepis




Tahini – domowa pasta sezamowa – przepis

 

 

 

 

 

Przygotowywałam dziś przepyszną surówkę z sosem na bazie tahini (pokaże wkrótce) a ponieważ wyszedł mi zapas tej pasty, miksowałam nowa porcję.

Pomyślałam, że przy okazji wrzucę przepis na bloga, bo o dziwo stwierdziłam nie mam go tu jeszcze.

Pasta tahini to nic innego jak masło sezamowe.

Do jego przygotowania potrzebujemy jedynie sezamu i odrobiny oleju oraz mocnego blendera.

Pastę możemy przygotować z oczyszczonych ziaren sezamu, będzie wtedy delikatniejsza i płynniejsza, lub z nieoczyszczonych nasion (ja dziś taką zrobiłam) i będzie bardziej intensywna w smaku (nawet bardzo delikatnie gorzkawa) i bardziej zbita.

Taką pastę wykorzystujemy potem jak przyprawę: do hummusu z ciecierzycy czy dyni, do past kanapkowych i dipów, do dressingów sałatkowych.

 

Przepisy z tahini:

Sos tahini
Kotlety z kaszy jaglanej z tofu i pastą sezamową
Hummus
Hummus z dyni
Kaczka w musztardzie
Lawasz z kurczakiem w orientalnym stylu
Pasta kanapkowa z pieczonych warzyw

 

 

 

 

Składniki:

1 szkl nasion sezamu

łyżka oleju rzepakowego

 

Wykonanie:

Sezam wysypujemy na czystą, sucha patelnię i podgrzewamy na niedużym ogniu aż zacznie ładnie pachnieć.

Nie dopuszczamy do zbrązowienia nasion, bo staną się gorzkie.

Leciutko zrumienione ziarenka przesypujemy na talerz i zostawiamy do ostygnięcia.

Ziarno przesypujemy do blendera, dodajemy olej i miksujemy, co jakiś czas zeskrobując ziarno ze ścianek.

Miksujemy do momentu aż pasta stanie się kremowa i jednolita.

Przekładamy pastę do słoika. Przechowujemy w lodówce.

 

 

 

Tahini – domowa pasta sezamowa – przepis

sobota, 29 marca 2014, dorota20w
Komentarze
2014/03/29 22:27:27
Mmm super, uwielbiam jummusa, więc domowa tahini w koncu musi u mnie zaistnieć! Zbieram się i zbieram, ale jakoś nie mogę zebrać. Moze teraz :)
-
2014/03/30 10:09:14
Też się przymierzam do zrobienia własnej pasty sezamowej. Przypomniałaś mi o tym, że muszę kupić sezam!: )
-
2014/04/07 20:15:03
Boję się, że mój blender nie podołałby tahini:)
-
Gość: askoz, *.dip0.t-ipconnect.de
2014/08/30 00:47:49
Jestem ciekawa jak taka pasta smakuje ,muszę koniecznie zrobić.Mam pytanie ;Czy musi być olej rzepakowy czy może być np olej sezamowy albo inny?
-
Gość: Asia, *.adsl.inetia.pl
2015/02/25 13:58:50
Witam, jaki ma Pani blender. Bo mój padł, muszę kupić nowy. A chciałabym nim robić między innymi takie pyszności! :)
-
Gość: Kasia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2016/04/19 10:50:52
Również chciałbym zrobić tahini domowym sposobem i zastanawiam się, czy zamiast blendera, który mam o mocy jedynie 300 watt , nie użyć elektrycznego mlynka do kawy? Do kawy nie używam, więc pozbawiony jest zapachu.










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...