Blog > Komentarze do wpisu

Sok z kiszonego buraka – jak zrobić i dlaczego warto pić




sok z kiszonego buraka

piątek, 14 marca 2014, dorota20w
Komentarze
2014/03/14 19:11:32
Takiej wersji soku z buraczków jeszcze ie piłem - muszę kiedyś spróbować ;)
-
2014/03/14 19:26:05
lubię sok z buraka, ale z kiszonego nie piłam. Chętnie zrobię taką kiszonkę. Wiem, że buraki są mega zdrowe, a rzadko mi się zdarza je zjadać. Muszę się poprawić, tym bardziej - jak zauważyłaś - teraz jest niedobór witaminek na co dzień.
Pozdrawiam
Monika
-
2014/03/15 12:25:57
Już wiele razy się przymierzałam do tego "zdrowia!". Buraki kocham i kwaśne kocham. Kiedyś piłam sok z buraków - też cudo. Czy te buraki, które są teraz dostępne (a nie te młode) się nadają? Pozdrawiam! :)
-
2014/03/16 19:29:25
Mój już ma 24 godziny ;-)
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/03/18 14:47:24
bardzo ciekawie napisane
-
2014/03/19 12:50:12
Nie pomyśłałam, żeby pić zakwas ... a przecież jak piszesz to samo zdrowie:)
-
Gość: ida, *.toya.net.pl
2014/05/24 09:29:33
witam,

a ile wody dodajesz na 2 buraki?
-
2014/05/24 12:29:52
ok 1/2-3/4 litra
-
Gość: krzysiek, *.jeleniagora.vectranet.pl
2014/08/01 16:26:26
super dzięki za info o buraczkach , pyychotka;-)
-
2014/08/01 16:36:04
na zdrowie !
-
Gość: Anna K, *.dynamic.chello.pl
2014/08/25 20:34:14
Witam, ile powinnam dodać soku z kiszonych ogórków na podane przez Panią proporcje?
Pozdrawiam serdecznie,
Ania
-
2014/08/25 21:42:58
Anna K - 2-3 łyżki
-
Gość: Anna K, *.dynamic.chello.pl
2014/08/25 22:13:17
Dziękuję :)
-
2014/11/12 20:03:18
Mogę tylko potwierdzić, że to wspaniały napój, a jako ciekawostkę dodam, że sok z kiszonych buraczków obniża i reguluje ciśnienie krwi. Moja babcia zaleciła picie soku z buraków kiszonych 30 lat temu mojemu mężowi :) Cudownie, że wracamy do starych metod, pozdrawiam.
-
2014/11/13 11:19:12
Wiele starych metod jest bardzo mądrych i warto je kultywować - pozdrawiam i dziękuję za komentarz :)
-
2014/12/12 22:55:48
Mój mąż zrobił sok z Pani przepisu dziś wypiłam szklankę i jest przepyszny !!! Z ciekawości jak ten sok wykorzystuje Pani na barszcz ?
-
Gość: Imadoki, *.dynamic.chello.pl
2014/12/14 21:53:29
Być może głupie pytanie, ale czy słoik trzeba zamknąć?
-
Gość: Bea, *.dip0.t-ipconnect.de
2015/01/29 17:04:26
A mój sok sfermentował :( Może dlatego, że zamiast soli kamiennej dodałam sól jodowaną?
Muszę spróbować ponownie :)
-
Gość: donka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/02/03 12:14:46
moja kiszonka wyszła słodka czy to powinno tak być?
-
Gość: donka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/02/03 12:15:50
ile musi się kisić ten burak?
-
Gość: amapola, 78.11.180.*
2015/02/21 19:03:47
Ja dodaję jeszcze kawałek pokrojonego korzenia chrzanu. Mam zawsze zapas zamrożony na zimę.
-
Gość: Emitanz, *.warszawa.vectranet.pl
2015/02/28 15:31:08
Nastawiłam dziś buraczki do zakwaszenia. Do słoika włożyłam szklankę tak jak Pani radzi. Zastanawiam się tylko czy wystarczy aby buraki nie wypływały na wierzch czy raczej chodzi o to żeby były ściśnięte razem. U mnie szklanka zapobiega wypływaniu ale samych buraków nie dotyka, więc leżą luźno na dnie. Pamiętam jak Babcia kisiła kapustę w wielkiej beczce to na górę wrzucała taki specjalny kamień żeby wszystko obciążyć..
-
Gość: qqqq, *.adsl.inetia.pl
2015/03/23 15:17:26
Kiszę buraki od pół roku -dodaję gotową mieszankę do kiszenia ogórków - można kupić .Tata wypija 250 ml dziennie i hemoglobina rośnie .Miał początki anemii.
-
Gość: tete, *.lublin.mm.pl
2015/06/25 14:36:58
Dodatkowo kiszony sok ma mniej azotanów i azotynów, wszechobecnych w warzywach korzeniowych z powodu "pędzenia" ich nawozami. Związki te w nadmiarze mogą być śmiertelną trucizną, bo kumulują się w organizmie.
-
Gość: banita7, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2015/11/30 14:44:45
Czy sok z kiszonych buraków jest moczopędny?
-
Gość: Joanna, *.dynamic.chello.pl
2016/02/04 10:57:06
Po co dodawać sól?Ja nigdy nie dodaje ,wychodzi i smakuje dobrze.
-
Gość: Ewa, *.net.hawetelekom.pl
2016/02/07 23:13:54
Robię sok z kiszonych burakow, które są podstawowym składnikiem, ale wzbogacam skład wszelkimi dostępnymi mi warzywami: selerem, marchewką, porem, pietruszką, czosnkiem. Zalewam przegotowaną wodą, sól jak do kiszenia ogórków (1 łyżka na litr wody) i cukier do smaku (1-2 łyżeczki). Bomba witaminowa a do tego smaczna i skuteczna na niedoktwistość. W ten sposób wyprowadziłam moją mamę z ciężkiej anemii, braku apetytu i braku odporności po sepsie w ciągu miesiąca. Lekarze wypytywali mnie tylko, co takiego stosowałam. Dodam, że jestem pielęgniarką i nie mam zaufania do suplementów...
-
2017/02/12 10:48:38
a moja kiszonka wyszla kwasna-czy tak ma smakowac
-
Gość: , *.unknown.vectranet.pl
2018/01/13 13:23:08
Ja zrobilłem 4 dni temu, ale bez chleba i soku z kapusty tak jak się kisi ogórki małosolne, dałem sól himalajską, czosnek, liść laurowy i chyba za mało wody. Nie spleśniało ale zrobił się dosłownie kisiel i wcale nie ma smaku. Czyżby to brak zakwasu czy to sól himalajska??
-
2018/01/13 17:51:39
Witam
Trzeba pół na pół w słoiku buraki i woda. Sól kamienna niejodowana do przetworów najlepsza. Też robię zwykle tylko z 4 składników: buraki, czosnek, sól, woda.
Muszę przyznać, że raz na dziesięć razy jak robię mi tez zakwas nie wychodzi i tez jest taki kisielowaty. Niestety wina może tu leżec w burakach, może były przenawożone, może przemrożone, może niewłaściwie przechowywane.
-
Gość: graża, *.icpnet.pl
2018/02/18 19:14:43
buraki kroimy dajemy przyprawy zalewamy wodą tak żeby zakryła buraki potem codziennie mieszamy wychodzi sok kwaskowy do barszczu wlewam na samym końcu żeby nie stracił koloru dokładnie czytajcie wpisy bo pytacie się w kółko to samo










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...