Blog > Komentarze do wpisu

Sok z kiszonego buraka – jak zrobić i dlaczego warto pić




sok z kiszonego buraka

 

 

 

 

Już jakiś czas temu pokazywałam na Facebooku mój słoik w którym kiszą się buraki, dzisiaj chciałam kilka słów o tym napisać.

Taki zakwas buraczany staram się nastawiać dość często (nie tylko na wigilijny barszcz) i regularnie popijać zimą i wczesną wiosną.

Jeśli lubicie barszczyk to ten napój będzie wam smakował – nawet moje dziecko chętnie pija go w niedużej ilości ( 2-3 razy dziennie łyżkę stołową) traktując jako syrop przeciw katarowi :)

 

 

 

Dlaczego warto pić sok z kiszonych buraków:

  • bo buraki są tanie i mega zdrowe – szczególnie zimą i wiosną kiedy mamy sezon na warzywa korzeniowe – dostarczą nam więcej witamin niż drogie, sprowadzane z ciepłych krajów smakołyki;

  • bo kiszonki to kopalnia witamin – kiszone warzywa: kapusta, ogórki, buraki mają dwa razy więcej witamin z grupy B w porównaniu do tych surowych/świeżych.
    Witaminy te wpływają na usprawnienie metabolizmu, wzmacniają układ nerwowy, koncentrację, pamięć;

  • zawiera powstałe w wyniku fermentacji bakterie kwasu mlekowego, które pobudzają trawienie, regulują pracę jelit;

  • buraki są świetnym źródłem kwasu foliowego, żelaza, magnezu, potasu, witaminy C;

  • sok ma właściwości przeciwwirusowe, wzmacniające odporność;

  • leczy i przeciwdziała anemii;

  • korzystnie wpływa na wygląd włosów, skóry, paznokci;

  • łagodzi zgagę;

  • jest lekiem na tzw „chorobę dnia poprzedniego” czyli kaca :)

  • bo szklankę takiego soku łatwiej wypić niż przygotować surówkę i mamy jedną porcję warzyw w ciągu dnia zaliczoną :)

 

 

 

 

Jak przygotować kiszonkę z buraka?

 

Składniki:

2 buraki

ząbek czosnku

pół łyżeczki soli kamiennej

pół kromki chleba na prawdziwym zakwasie lub odrobina zakwasu na chleb/żurek lub odrobina soku z kiszonej kapusty/kiszonych ogórków

można też dodać listek laurowy czy ziele angielskie dla smaku

 

Wykonanie:

Buraki obieramy, myjemy, kroimy w kawałki i umieszczamy w litrowym słoju, dodajemy czosnek i zalewamy przegotowana letnia wodą z rozpuszczona solą (pół płaskiej łyżeczki soli na pół l wody).

Dodajemy chleb razowy, lub odrobinę soki z kiszonej kapusty czy ogórków kiszonych – w kolejnych kiszeniach można dorzuć do słoja jeden kawałek wcześniej ukiszonego buraka czy dwie łyżki soku z poprzedniej partii.

Ważne!

Bakteriom fermentacyjnym musimy stworzyć środowisko beztlenowe, dlatego składniki: buraki, czosnek, chleb musimy tak obciążyć by nic nie pływało na powierzchni, w przeciwnym wypadku nasz zakwas zacznie pleśnieć. Ja do słoika wstawiam po prostu szklankę i płyn podchodzi do góry, składniki wszystkie są zanurzone (tutaj można zobaczyć jak to u mnie wygląda)

Tak przygotowany sok odstawiamy na 3-4 dni w ciepłe miejsce.

Po tym czasie sok zlewamy do butelki i przechowujemy w lodówce, buraczki wykorzystujemy do surówek - nie wyrzucamy!!! (podrzucę na surówki kilka pomysłów), i nastawiamy kolejny zakwas.

Ja lubię nastawiać go częściej w mniejszej ilości by mieć świeży.

Sok jest gotowy do picia, możemy go po wyjęciu z lodówki lekko podgrzać, ale nigdy nie zagotowujemy bo straci właściwości.

 

 

 

sok z kiszonego buraka

 

 

 

 

 

zakwas z buraka

 

 

 

Może zainteresować Cię też:

 

Surówka z buraków kiszonych i jabłek   Surówka z buraków kiszonych i jabłek

 

Surówka z kiszonym burakiem, jabłkiem i jarmużem  Surówka z kiszonym burakiem, jabłkiem i jarmużem

 

 

Jak upiec buraki  Jak upiec buraki

 

 

jak myc warzywa i owoce  Jak oczyścić warzywa i owoce z pestycydów – poradnik

 

 

Jak wyhodować kiełki w domu – metoda w słoiku   Jak wyhodować kiełki w domu – metoda w słoiku

 

 

piątek, 14 marca 2014, dorota20w
Komentarze
2014/03/14 19:11:32
Takiej wersji soku z buraczków jeszcze ie piłem - muszę kiedyś spróbować ;)
-
2014/03/14 19:26:05
lubię sok z buraka, ale z kiszonego nie piłam. Chętnie zrobię taką kiszonkę. Wiem, że buraki są mega zdrowe, a rzadko mi się zdarza je zjadać. Muszę się poprawić, tym bardziej - jak zauważyłaś - teraz jest niedobór witaminek na co dzień.
Pozdrawiam
Monika
-
2014/03/15 12:25:57
Już wiele razy się przymierzałam do tego "zdrowia!". Buraki kocham i kwaśne kocham. Kiedyś piłam sok z buraków - też cudo. Czy te buraki, które są teraz dostępne (a nie te młode) się nadają? Pozdrawiam! :)
-
2014/03/16 19:29:25
Mój już ma 24 godziny ;-)
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/03/18 14:47:24
bardzo ciekawie napisane
-
2014/03/19 12:50:12
Nie pomyśłałam, żeby pić zakwas ... a przecież jak piszesz to samo zdrowie:)
-
Gość: ida, *.toya.net.pl
2014/05/24 09:29:33
witam,

a ile wody dodajesz na 2 buraki?
-
2014/05/24 12:29:52
ok 1/2-3/4 litra
-
Gość: krzysiek, *.jeleniagora.vectranet.pl
2014/08/01 16:26:26
super dzięki za info o buraczkach , pyychotka;-)
-
2014/08/01 16:36:04
na zdrowie !
-
Gość: Anna K, *.dynamic.chello.pl
2014/08/25 20:34:14
Witam, ile powinnam dodać soku z kiszonych ogórków na podane przez Panią proporcje?
Pozdrawiam serdecznie,
Ania
-
2014/08/25 21:42:58
Anna K - 2-3 łyżki
-
Gość: Anna K, *.dynamic.chello.pl
2014/08/25 22:13:17
Dziękuję :)
-
2014/11/12 20:03:18
Mogę tylko potwierdzić, że to wspaniały napój, a jako ciekawostkę dodam, że sok z kiszonych buraczków obniża i reguluje ciśnienie krwi. Moja babcia zaleciła picie soku z buraków kiszonych 30 lat temu mojemu mężowi :) Cudownie, że wracamy do starych metod, pozdrawiam.
-
2014/11/13 11:19:12
Wiele starych metod jest bardzo mądrych i warto je kultywować - pozdrawiam i dziękuję za komentarz :)
-
2014/12/12 22:55:48
Mój mąż zrobił sok z Pani przepisu dziś wypiłam szklankę i jest przepyszny !!! Z ciekawości jak ten sok wykorzystuje Pani na barszcz ?
-
Gość: Imadoki, *.dynamic.chello.pl
2014/12/14 21:53:29
Być może głupie pytanie, ale czy słoik trzeba zamknąć?
-
Gość: Bea, *.dip0.t-ipconnect.de
2015/01/29 17:04:26
A mój sok sfermentował :( Może dlatego, że zamiast soli kamiennej dodałam sól jodowaną?
Muszę spróbować ponownie :)
-
Gość: donka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/02/03 12:14:46
moja kiszonka wyszła słodka czy to powinno tak być?
-
Gość: donka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/02/03 12:15:50
ile musi się kisić ten burak?
-
Gość: amapola, 78.11.180.*
2015/02/21 19:03:47
Ja dodaję jeszcze kawałek pokrojonego korzenia chrzanu. Mam zawsze zapas zamrożony na zimę.
-
Gość: Emitanz, *.warszawa.vectranet.pl
2015/02/28 15:31:08
Nastawiłam dziś buraczki do zakwaszenia. Do słoika włożyłam szklankę tak jak Pani radzi. Zastanawiam się tylko czy wystarczy aby buraki nie wypływały na wierzch czy raczej chodzi o to żeby były ściśnięte razem. U mnie szklanka zapobiega wypływaniu ale samych buraków nie dotyka, więc leżą luźno na dnie. Pamiętam jak Babcia kisiła kapustę w wielkiej beczce to na górę wrzucała taki specjalny kamień żeby wszystko obciążyć..
-
Gość: qqqq, *.adsl.inetia.pl
2015/03/23 15:17:26
Kiszę buraki od pół roku -dodaję gotową mieszankę do kiszenia ogórków - można kupić .Tata wypija 250 ml dziennie i hemoglobina rośnie .Miał początki anemii.
-
Gość: tete, *.lublin.mm.pl
2015/06/25 14:36:58
Dodatkowo kiszony sok ma mniej azotanów i azotynów, wszechobecnych w warzywach korzeniowych z powodu "pędzenia" ich nawozami. Związki te w nadmiarze mogą być śmiertelną trucizną, bo kumulują się w organizmie.
-
Gość: banita7, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2015/11/30 14:44:45
Czy sok z kiszonych buraków jest moczopędny?
-
Gość: Joanna, *.dynamic.chello.pl
2016/02/04 10:57:06
Po co dodawać sól?Ja nigdy nie dodaje ,wychodzi i smakuje dobrze.
-
Gość: Ewa, *.net.hawetelekom.pl
2016/02/07 23:13:54
Robię sok z kiszonych burakow, które są podstawowym składnikiem, ale wzbogacam skład wszelkimi dostępnymi mi warzywami: selerem, marchewką, porem, pietruszką, czosnkiem. Zalewam przegotowaną wodą, sól jak do kiszenia ogórków (1 łyżka na litr wody) i cukier do smaku (1-2 łyżeczki). Bomba witaminowa a do tego smaczna i skuteczna na niedoktwistość. W ten sposób wyprowadziłam moją mamę z ciężkiej anemii, braku apetytu i braku odporności po sepsie w ciągu miesiąca. Lekarze wypytywali mnie tylko, co takiego stosowałam. Dodam, że jestem pielęgniarką i nie mam zaufania do suplementów...
-
2017/02/12 10:48:38
a moja kiszonka wyszla kwasna-czy tak ma smakowac
-
Gość: , *.unknown.vectranet.pl
2018/01/13 13:23:08
Ja zrobilłem 4 dni temu, ale bez chleba i soku z kapusty tak jak się kisi ogórki małosolne, dałem sól himalajską, czosnek, liść laurowy i chyba za mało wody. Nie spleśniało ale zrobił się dosłownie kisiel i wcale nie ma smaku. Czyżby to brak zakwasu czy to sól himalajska??
-
2018/01/13 17:51:39
Witam
Trzeba pół na pół w słoiku buraki i woda. Sól kamienna niejodowana do przetworów najlepsza. Też robię zwykle tylko z 4 składników: buraki, czosnek, sól, woda.
Muszę przyznać, że raz na dziesięć razy jak robię mi tez zakwas nie wychodzi i tez jest taki kisielowaty. Niestety wina może tu leżec w burakach, może były przenawożone, może przemrożone, może niewłaściwie przechowywane.
-
Gość: graża, *.icpnet.pl
2018/02/18 19:14:43
buraki kroimy dajemy przyprawy zalewamy wodą tak żeby zakryła buraki potem codziennie mieszamy wychodzi sok kwaskowy do barszczu wlewam na samym końcu żeby nie stracił koloru dokładnie czytajcie wpisy bo pytacie się w kółko to samo










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...