Blog > Komentarze do wpisu

Mleko orzechowe




mleko orzechowe

 

 

 

 

 

 

Mleko roślinne przygotowuję dość często (bo to krowie nie służy mi i nie mogę go pić).

Jest bardzo łatwe do przygotowania, można zrobić go z wielu roślin, więc jego smak troszkę inny za każdym razem nigdy mi się nie nudzi.

Robię niedużą porcję y wykorzystać je w ciągu 2-3 dni.

Traktuję takie mleka jak to krowie, gotuję na nim, piekę i dodaję do kawy.

Latte z mlekiem orzechowym jest przepyszne!

Spróbujcie koniecznie!

 

 

 

Składniki:

1 szkl orzechów laskowych

3 szkl wody

 

Wykonanie:

Orzechy prażę – wsypuje na suchą patelnię i podgrzewam aż skorupki zaczną im pękać. Wtedy wysypuje je na ręcznik papierowy i pocieram drugim a ciemne łupinki same odejdą.

Obrane orzechy zalewam wodą i odstawiam na noc.

Po tym czasie orzechy i wodę miksuję dokładnie i przecedzam przez muślinową szmatkę.

Mleko przelewam do butelki i przechowuję w lodówce 2-3 dni.

Orzechowe fusy wykorzystuję do owsianek albo ciastek.

 

 

mleko orzechowe

 

 

 

 

 

 

 

 

Zobacz też:

 

Domowe mleko kokosowe  Domowe mleko kokosowe

 

jak_zrobic_mleko_owsiane  Jak zrobić mleko owsiane

 

 

mleko orzechowe  Mleko orzechowe

poniedziałek, 03 marca 2014, dorota20w
Komentarze
2014/03/03 07:46:58
Ależ ona musi wspaniale smakować!
-
2014/03/03 09:22:07
mi bardzo smakuje, szczególnie do kawy albo owsianki
-
2014/03/03 16:06:39
w przeciwieństwie do mleka słonecznikowego te orzechowe lub migdałowe nie budzi moich wątpliwości! genialne jest i już :)
-
Gość: marta, 91.240.101.*
2014/03/03 17:35:15
Witam, potwierdzam mleko jest pyszne. Przymierzam się do zakupu wyciskarki do owoców hurom. Od kiedy spróbowałam u koleżanki zarówno sok jak i mleko ( kokosowe) nie ma sobie równych. Pozdrawiam
-
2014/03/06 19:50:02
Nie miałam jeszcze okazji pić mleka orzechowego/migdałowego czy innego samodzielnie zrobionego. na szczęście moge pic krowie, ale może warto wypróbowac i inne:)
-
Gość: Patrycja, *.dynamic.gprs.plus.pl
2015/01/06 10:30:02
Trochę nie rozumiem przepisu ( blondynka :) ) Prażę orzechy w tych twardych skorupkach czy po rozłupaniu w tych ciemnych łupinkach ?
-
2015/01/07 14:17:22
orzechy po rozłupaniu z twardych skorupe na paetlnię - będą miały jeszcze taką cienka, miękką łupinkę - pod wpływem prazenia będzie latwo ją zdjąc i pozostanie biły orzeszek na białe mleko :)
-
Gość: Patrycja, *.play-internet.pl
2015/01/08 22:19:58
Super. Tak myślałam , ale wolałam się upewnić Dziękuję za odpowiedź :)










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...