Blog > Komentarze do wpisu

Jak kupić świeżą rybę? - poradnik




Jak kupić świeżą rybę? - poradnik

 

 

 

 

 

 

Bezapelacyjnie najlepszym miejscem zaopatrzenia się w świeżą rybę będzie jego źródło – czyli złowienie samemu, zakup z kutra rybackiego nad morzem albo w hodowli czy tez od zaufanego sprzedawcy.

Jeśli jednak nie mamy dostępu do w/w miejsc i chcemy nabyć rybę w sklepie czy markecie, warto wiedzieć jak taką rybę rozpoznać i umieć samodzielnie ocenić jej świeżość.

 

 

Zwracamy uwagę na:

  • zapach - nie powinien być zbyt intensywny, nieprzyjemny - świeża ryba pachnie wodą;

  • śluz – nie może być go zbyt dużo - skóra ryby powinna być lśniąca z niewielką tylko ilością śluzu;

  • oczy - powinny być wyraźne, nie zamglone;

  • skrzela – powinny być sprężyste, zwarte, różowe lub czerwone ( w zależności od gatunku) jeśli mają blady kolor, rozpadają się po dotknięciu oznacza to, że ryba nie jest świeża;

  • mięso -  powinno być sztywne, sprężyste, po naciśnięciu palcem nie powinno się trwale odkształcać;

 

 

 

 

 Jak kupić świeżą rybę? - poradnik

 

 

 

 

 

środa, 05 marca 2014, dorota20w
Komentarze
2014/03/06 20:05:04
U siebie mogę zapomniec o świeżej rybce ... ale może kiedys:)














































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...