Blog > Komentarze do wpisu

Dietetyczne ciastka pełnoziarniste




Dietetyczne ciasta pełnoziarniste

 

 

 

 

 

 

Upiekłam je z myślą o zabieraniu w tym tygodniu na drugie śniadania czy przekąski do pracy.

Nadają się w tym celu idealnie bo produkty pełnoziarniste – tu mąka razowa, są węglowodanami złożonymi – są wolniej trawione, poziom cukru we krwi podnosi się powoli, a nie dużym skokiem i równie dużym spadkiem, przez co jesteśmy syci i pełni energii przez długi czas ( a nie jak w przypadku węglowodanów prostych na początku duży kop energetyczny a za pół godziny taki spadek, że zasypiamy na stojąco).

Tutaj znajdziecie mniej dietetyczna wersję tych ciastek z czekoladą.

 

 

Składniki:

200g maki pszennej razowej typ 2000

3 łyżki stewii w pudrze lub ksylitolu (cukru brzozowego)

szczypta soli

pół łyżeczki proszku do piecz

łyżka oliwy

2 łyżeczki siemienia lnianego

2 łyżeczki maku

łyzka poppingu z amarantusa

łyżka mąki z amarantusa

aromat migdałowy

5-7 łyżek jogurtu

 

 

Wykonanie:

Mak i len mielimy w młynku do kawy.

Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, len i mak, amarantus, stewię, sól, dodajemy oliwę, aromat i dodając po łyżce jogurtu zagniatamy ciasto.

Powinno wyjść dość gęste.

Ciasto dzielimy na 8-10 kawałków, które rozpłaszczamy formując ciacha – układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową.

Pieczemy w 180stC przez ok 10-15 min (nie dopuszczamy do zbytniego zrumienienia bo będą twardsze potem).

 

 

 

 

 

Dietetyczne ciasta pełnoziarniste

 

niedziela, 16 marca 2014, dorota20w
Komentarze
2014/03/16 13:01:12
Słodkie a zdrowe!
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/03/18 14:47:10
chętnie bym spróbował
-
2014/03/19 09:25:29
świetny pomysł na te ciastka, zwłaszcza dla tych którzy lubią słodkie a nie chcą za bardzo przytyć.
-
2014/03/19 12:51:29
Oj zjadłabym Cię, zjadła Ciastku Ty jeden:)
-
Gość: Hesia, *.dynamic.chello.pl
2014/06/07 16:36:08
Czy mąkę pszenną można zastąpić jakąś inną, konkretnie żytnią 720, bo tylko taką mam dzisiaj w szafce? :) Nie będą się rozpadać?
-
Gość: monikaedin, *.threembb.co.uk
2015/02/17 09:24:34
Czymoge zastapic amarantus? Jesli tak to czym moge go zastapic?
-
2015/02/17 09:56:21
mąkę z amarantusa można zastąpić razową, poping z amarantusa można pominąć










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...