Blog > Komentarze do wpisu

Pełnoziarniste ciastka z czekoladą




Pełnoziarniste ciastka z czekoladą

 

 

Wczoraj poruszałam temat pełnoziarnistości i postanowiłam pójść za ciosem i upiec ciastka z mąki z pełnego przemiału.

Wzięłam z półki mąkę pszenną razową typ 2000, wrzuciłam do miski i ruszyłam w poszukiwaniu innych składników ciastek.

Na początku cukier - wzięłam trzcinowy nierafinowany (jak kupujecie brązowe cukry to tez czytajcie skład, bo spotkałam się z tytułem opakowania cukier brązowy do wypieków a w składzie cukier biały plus karmel! Cukier trzcinowy, nierafinowany czyli nieoczyszczony ma tę zaletę, że oprócz słodyczy posiada witaminy!)

Do ciastek dodałam też oliwę by potem były bardziej miękkie, odrobinę spulchniacza czyli proszku do pieczenia, aromat cytrynowy (można zastąpić startą skórką z cytryny),mielone siemię lniane, które w tym wypieku miało mi zastąpić jajka oraz jogurt do nadania wilgotności ciastu, tak by można było je zagnieść.

Po upieczeniu, na zachętę dla domowników posmarowałam ciastka niewielka ilością rozpuszczonej czekolady i to był bardzo dobry ruch. Ciastka wychodzą tylko delikatnie słodkie, za to takie pełne w smaku, pożywne, charakterystyczne dla wypieków pełnoziarnistych a ta czekolada nadała im niemal rangi wypieku cukierniczego :)

Idealne na śniadanie, lunch zabierany do szkoły czy do pracy lub na zdrową przekąskę w ciągu dnia.

 

Składniki:

200g maki pszennej razowej typ 2000

2 łyżki cukru trzcinowego

szczypta soli

pół łyżeczki proszku do piecz

łyżka oliwy

2 łyżeczki mielonego lnu

aromat cytrynowy

5-7 łyżek jogurtu

ok 30-50 g czekolady najlepiej gorzkiej

 

Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, len, cukier, sól, dodajemy oliwę, aromat i dodając po łyżce jogurtu zagniatamy ciasto.

Powinno wyjść dość gęste.

Ciasto dzielimy na 8-10 kawałków, które rozpłaszczamy w rękach formując ciacha – układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową.

Pieczemy w 180stC przez ok 10-15 min (nie dopuszczamy do zbytniego zrumienienia bo będą twardsze potem).

Wystudzone ciastka smarujemy roztopioną czekoladą.

 

całe ciasto wyszło 39g B; 30,5gT; 158,4gW; 20,4gBł; 1065 kcal
a więc gdy zrobimy 10 ciastek na jedno przypadnie ok 100kcal

 

 

 

Pełnoziarniste ciastka z czekoladą

 

 

 

 

Pełnoziarniste ciastka z czekoladą

 

sobota, 22 lutego 2014, dorota20w
Komentarze
2014/02/22 11:46:32
Bardzo fajnie wyglądają!
-
2014/02/22 12:04:54
Jak człowiek chce zjeść prawdziwe ciasteczka pełnoziarniste to niestety (albo stety) musi je zrobić sam. Dzięki za przepis!
-
2014/02/22 17:28:40
dziękuję za komentarze :)
-
Gość: ciekwaska, *.static.akk.net.pl
2014/02/23 10:24:25
Czy mogłaby by Pani obliczyć kaloryczność takiech ciastek? ile ciastek Pani wyszło?
Bardzo fajny przepis na pewno wykorzystam :)
-
2014/02/23 10:40:12
Ciekawska
całe ciasto wyszło 39g B; 30,5gT; 158,4gW; 20,4gBł; 1065 kcal
a więc gdy zrobimy 10 ciastek na jedno przypadnie ok 100kcal
-
2014/02/23 18:59:23
Wyglądają przepysznie:)
-
2014/02/24 12:44:45
Chyba podejmę wyzwanie i upiekę. Często brakuje u nas w domu czegoś pysznego do pochrupania, takie ciastka będą jak znalazł. Pełnoziarniste wypieki są świetne, do tego to solidna porcja błonnika ;)
-
2014/02/24 14:26:29
Prześliczne i zdrowe mniam :)
-
Gość: super, *.static.akk.net.pl
2014/02/25 14:20:19
bardzo fajnie że dajesz ile co ma kalorii, super :)
-
2014/02/25 14:49:12
cieszę się, że się przydaje :)
-
Gość: kasia, *.opera-mini.net
2014/04/27 21:40:08
A czy zamiast siemienia lnianego mogę po prostu dać jajko?
-
2014/04/28 10:25:35
Kasia
można dodać jajko, tylko potem ostrożnie z jogurtem by ciasto nie wyszło zbyt rzadkie










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...