Blog > Komentarze do wpisu

Dietetyczne ciasto czekoladowe z fasoli




ciasto z fasoli

 

 

Uwierzycie, że ciasto upieczone z fasoli może być smaczne?

Jeśli macie cień wątpliwości koniecznie wypróbujcie przepis i sami się przekonajcie.

Smakowało nawet mojemu mężowi, choć nie ukrywał zdziwienia nad składem ciasta.

Wypiek jak to danie z fasoli jest pożywny i daje uczucie sytości na długo a przy tym zaspokaja chęć na słodycze.

Jest bezglutenowy, ma niski indeks glikemiczny i mało kalorii.

 

Składniki:

360g ugotowanej fasoli białej lub czerwonej (z puszki lub ok szkl suchej namoczonej i ugotowanej)

8 łyżek stewii w pudrze (lub ok 20-25 w pastylkach - rozgniecionych)

5 łyżek jogurtu naturalnego niskotłuszczowego

4 jaja

4 czubate łyżki kakao

aromat migdałowy

łyżeczka sody

na wierzch:

twarożek mielony chudy

kakao

stewia w pudrze do smaku

 

Wykonanie:

Do blendera wrzucamy fasolę, żółtka, jogurt i miksujemy (można na gładką konsystencję, można jak ja  na lekko grudkowatą).

Białka ubijamy na sztywno.

Zmiksowaną fasolę łączymy z białkami, przesianym przez sito kakao, sodą, aromatem.

Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.

Pieczemy ok 25-35 minut w 180st (do tzw suchego patyczka). Studzimy.

Serek mieszamy z kakao i stewią do smaku, smarujemy wierzch ciasta.

 

 

Całe ciasto ma ok  88,9gB; 28,5gT; 142,1gW; 19,4gBł; 1178 kcal

1 z 10 kawałków ma więc ok 120kcal

 

 

ciasto z fasoli

 

 

 

 

ciasto z fasoli

 

 

 

 

ciasto z fasoli

wtorek, 18 lutego 2014, dorota20w

Polecane wpisy

Komentarze
2014/02/18 05:50:19
Ja nie muszę wierzyć, ja wiem. :) Zajadałam się takim, będąc na diecie i uważam, że jest pyszne!
-
2014/02/18 07:51:43
Wygląda wspaniale!
-
2014/02/18 09:34:23
A mogłaby być fasola z puszki?
-
2014/02/18 09:37:31
tak, jak najbardziej może być z puszki
-
Gość: Paula, 80.50.141.*
2014/02/18 10:04:05
Super, na pewno spróbujemy :)
-
2014/02/18 10:38:05
polecam, choćby by przekonać się jaki ma smak :)
-
2014/02/18 11:08:33
Dorotko, tam gdzie podajesz ilość składników mierzone łyżką/łyżeczką, to czy mają być one płaskie czy kopiaste?
-
2014/02/18 11:30:21
maggy4
stewia - jeśli lubisz bardziej słodkie dodaj raczej czubate :)
jogurt - takie z górką raczej niż płaskie :)
kakao - mocno czubate
soda - płaska łyżeczka
-
2014/02/18 11:32:45
jeszcze takiego ciasta nie jadłam ale wygląda obłędnie:)
-
2014/02/18 11:54:19
zjadłabym kawałek:)
-
Gość: , *.radionet.info.pl
2014/02/18 12:46:06
A co to stewia i czy ew. można ją zastąpić?
-
2014/02/18 12:50:17
Oj kusi mnie fasolowe ciasto już od jakiegoś czasu i kusi...:) Rewelacyjny pomysł z twarogiem na górze!!
-
2014/02/18 13:51:27
Stewia to naturalny i zdrowy słodzik - nie ma kalorii
można zastąpić innym słodzikiem, bądź cukrem ale wtedy już nie będzie to dietetyczne ciasto ;)
-
2014/02/18 14:04:11
Ciasto z fasoli znam od dawna, ale mogę Ci polecić ciasto z ciecierzycy.
Moim zdaniem jest odrobinę lepsze od tego z fasoli, bo nie ma tego minimalnie wyczuwalnego posmaku fasoli. Robi się podobnie i od czasu, gdy zrobiłam ciasto z ciecierzycy, przestałam robić to z fasoli :). Nie chcę tu spamować i wrzucać linków, więc jeśli jesteś ciekawa, zapraszam do siebie :).
Pozdrawiam:)
-
2014/02/18 14:09:35
Szybkie gotowanie - dziękuję :)
-
2014/02/18 21:58:26
Wow, jadłam ciasto z burakami, z marchewką, z cukinią, ale z fasolą nigdy. Ja po prostu muszę to sprawdzić!
-
2014/02/18 23:23:49
polecam się przekonać :)
-
2014/02/19 12:31:50
Jakoś nie mogę się odważyć na tak wielki krok, ciasto z fasoli :D hehe jest ktoś komu wcale nie smakowało?
-
2014/02/19 12:35:34
Dorota ono ma specyficzny smak, nie jest typowe, ale warto zaryzykować nawet z połowy porcji ;)
-
2014/02/19 14:59:33
Pyszne i zdrowy. Czyli Idealne!
-
2014/02/19 19:45:47
zgadzam się :)
-
Gość: onlycoffee, *.dynamic.chello.pl
2014/02/22 23:48:47
Mojemu ciastu dramatycznie zapadł się środek :(
W czym mogę upatrywać przyczyny? Za mało fasoli? Za prędko wyjęte?
-
2014/02/23 00:46:24
myślę, że za szybko wyjęte
-
2014/02/23 18:12:10
Dorotko spotkałam się już z ciastem z fasoli, sama jednak jeszcze go nie piekłam:) Pozdrawiam
-
Gość: Madzia, *.static.akk.net.pl
2014/02/25 14:23:33
Dorotko, bardzo miłe w wyglądzie ciacho. Tylko 120 kcal kawałek, to w sumie nie tak dużo. Zapisuję do wypróbowania.
-
2014/02/25 16:01:28
Koniecznie polecam wypróbować by wyrobić sobie o nim zdanie :)
-
Gość: nk, *.chelmnet.pl
2014/04/04 15:25:56
czy zamiast stewi może być ksylitol? ja smaku stewi po prostu nie lubie
-
2014/04/04 15:47:02
tak, może być ksylitol
-
Gość: nk, *.chelmnet.pl
2014/04/04 22:42:02
dzieki za odpowiedź pozdrawiam
-
Gość: Paulina, 80.50.141.*
2014/04/10 09:39:06
Witam, Pani Doroto, a jeśli chciałabym zrobić wersję bez polewy twarożkowej, czy mogę wtedy dodać stewię do ciasta, żeby było słodsze?
-
2014/04/13 23:57:01
Ciasto jest dość słodkie nawet bez polewy twarozkowej, ale jeśli lubisz bardzo słodkie dodaj więcej do ciasta stewi :)
-
Gość: BASTEK, *.toya.net.pl
2014/11/21 15:13:46
Witam,
a ile tego aromatu trzeba dodać ? ;>
Pozdrawiam
-
2015/02/20 08:24:43
Zamiast czekolady / kakao można również użyć karobu, świetnie smakuje a nie zawiera kofeiny :-)
-
Gość: dana, 213.233.148.*
2015/03/09 15:53:40
zrobilam jest pyszne

















































































mytaste.pl Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...