Blog > Komentarze do wpisu

Boczek pieczony z kapustą




Boczek pieczony z kapustą

 

 

 

 

 

Dość często piekę surowe mięsa czy to na obiad czy na wędlinę domową.

Lubię je doprawić po swojemu no i wiem co jem ( a szczególnie wiem co je moje dziecko).

Na blogu znajdziecie spis domowych wędlin a dzisiaj zapraszam po kolejny przepis.

Tym razem pieczony w rękawie, dobrze doprawiony boczek wieprzowy z którym razem upiekłam białą kapustę.

Genialnie wyszła i była naprawdę przepysznym dodatkiem do obiadu.

Polecam. Mało roboty, świetny efekt!

 

 

 

Składniki:

1 kg surowego boczku

pół główki kapusty białej

3 ząbki czosnku

sól

pieprz

2 łyżeczki majeranku

łyżeczka tymianku

pół łyżeczki ziaren kminku

pół łyżeczki papryki czerwonej słodkiej

 

 

Wykonanie:

Boczek myjemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem, startym czosnkiem oraz pozostałymi przyprawami i ziołami.
Zostawiamy na noc w lodówce do zamarynowania.

Po tym czasie boczek przekładamy do rękawa do pieczenia.

Kapustę kroimy w grube plastry, tak by trzymały się razem (od strony głąba), oprószamy solą, pieprzem i ziołami i układamy w rękawie do pieczenia obok boczku. Rękaw do pieczenia zawiązujemy i umieszczamy w blaszce.

Pieczemy ok 50-60 min w 180st.

 

 

Boczek pieczony z kapustą

środa, 05 lutego 2014, dorota20w
Komentarze
2014/02/05 12:05:34
W ostatni weekend robiłem coś podobnego, ale bez kapusty. Za tydzień przetestuję :D
-
2014/02/05 12:10:11
Jeśli lubisz kapuchę Studencie to mega polecam :)
-
2014/02/05 13:38:13
bardzo fajny zestaw - na zimowy obiad idealny - zapisuję do wypróbowania
-
2014/02/05 13:42:48
nabrałam apetytu:):) wygląda pysznie:)
-
2014/02/13 10:32:55
Pyszny jest taki domowy pieczony boczuś:)










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...