Blog > Komentarze do wpisu
Sos z tuńczyka
Sos z tuńczyka na bazie beszamelu dobrze doprawiony czosnkiem i tymiankiem to jeden z ulubionych w naszej rodzinie. Świetnie smakuje jako dodatek do mięs, kotletów warzywnych np. sojowych, makaronów, klusek, polenty ale również do zapiekanek.
Składniki: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1,5 szklanki mleka puszka tuńczyka w oleju lub sosie własnym 2 ząbki czosnku łyżeczka suszonego tymianku sól pieprz czarny świeżo mielony
Wykonanie: W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i przesmażamy krótko. Do powstałej zasmażki wlewamy niewielką ilość mleka i dynamicznie mieszamy by nie powstały grudki. Kiedy mąka z masłem będzie rzadka wlewamy pozostałe mleko, tuńczyka razem z zalewą, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i przyprawy. Gotujemy ciągle mieszając aż sos zgęstnieje.
czwartek, 23 stycznia 2014, dorota20w
Komentarze
Gość: Inspirowane Smakiem, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/01/23 17:29:02
Wygląda bardzo zachęcająco!
2014/01/23 17:47:48
Bardzo lubimy w domu smakołyki z tuńczyka ,a ja lubię pomagać w kuchni więc dzięki za wspaniały przepis.Sądzę że będzie tak smakował jak zachęcająco wygląda.
2014/01/24 15:42:16
tuńczyk doskonale się nadaje na sos:) wygląda rewelacyjnie:)
2014/01/30 08:27:18
Pierwszy raz spotykam się z takim sosem. Tuńczyka w puszce bardzo lubię, ale nigdy nie jdłam go w wersji na cieplo
|
|