Blog > Komentarze do wpisu

Sos z tuńczyka




Sos z tuńczyka

 

 

Sos z tuńczyka na bazie beszamelu dobrze doprawiony czosnkiem i tymiankiem to jeden z ulubionych w naszej rodzinie.

Świetnie smakuje jako dodatek do mięs, kotletów warzywnych np. sojowych, makaronów, klusek, polenty ale również do zapiekanek.

 

Składniki:

2 łyżki masła

2 łyżki mąki

1,5 szklanki mleka

puszka tuńczyka w oleju lub sosie własnym

2 ząbki czosnku

łyżeczka suszonego tymianku

sól

pieprz czarny świeżo mielony

 

Wykonanie:

W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i przesmażamy krótko.

Do powstałej zasmażki wlewamy niewielką ilość mleka i dynamicznie mieszamy by nie powstały grudki.

Kiedy mąka z masłem będzie rzadka wlewamy pozostałe mleko, tuńczyka razem z zalewą, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i przyprawy.

Gotujemy ciągle mieszając aż sos zgęstnieje.

 

 

Sos z tuńczyka

 

 

czwartek, 23 stycznia 2014, dorota20w
Komentarze
2014/01/23 17:29:02
Wygląda bardzo zachęcająco!
-
2014/01/23 17:47:48
Bardzo lubimy w domu smakołyki z tuńczyka ,a ja lubię pomagać w kuchni więc dzięki za wspaniały przepis.Sądzę że będzie tak smakował jak zachęcająco wygląda.
-
2014/01/23 18:00:58
smacznego!
-
2014/01/24 15:42:16
tuńczyk doskonale się nadaje na sos:) wygląda rewelacyjnie:)
-
2014/01/30 08:27:18
Pierwszy raz spotykam się z takim sosem. Tuńczyka w puszce bardzo lubię, ale nigdy nie jdłam go w wersji na cieplo










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...