Blog > Komentarze do wpisu

Sernik królewski




Sernik królewski

 

 

 

 

To bardzo stary przepis na sernik, którego smak pamiętam jeszcze z dzieciństwa.

Jest bardzo smaczny i nie tak trudny do przygotowania jakby się mogło wydawać, a do tego efektownie się prezentuje :)

W tym roku to mi przypadła działka pieczenia ciast świątecznych dla rodziny, a ponieważ sernik to ciasto obowiązkowe w święta, zdecydowałam się właśnie na ten.

Wszystkim bardzo smakował.

 

 

 

Składniki:

ciasto na spód i wierzch:

30 dag mąki

125g masła

1 szkl cukru

3 łyżeczki kakao

1 jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

masa serowa:

1 kg sera wiejskiego 3krotnie mielonego

3/4 szkl cukru

125g miękkiego masła

5 jaj

2 czubate łyżki stołowe mąki

olejek waniliowy

 

Wykonanie:

Blachę 25x30cm lub tortownicę 24cm wykładamy papierem do pieczenia.

Wszystkie składniki ciasta szybko zagniatamy i dzielimy na dwie części. Jedną z nich wykładamy spód blaszki i wstawiamy do lodówki na pół godziny, drugą owijamy w folię i wstawiamy do zamrażarki.

Do misy miksera wrzucamy ser, jajka, roztopione masło i pozostałe składniki i miksujemy na wolnych obrotach aż wszystko połączy się. Masę serową wylewamy na spód ciasta.

Drugą część ciasta wyjmujemy z zamrażarki i ścieramy na masę serową na tarce o grubych oczkach.

Sernik pieczemy ok godziny w 180st.

 

 

 

Sernik królewski

 

 

 

Sernik królewski

 

 

Bądź na bieżąco śledź mnie na facebooku, instagramie i twitterze

 

 

 

niedziela, 05 stycznia 2014, dorota20w
Komentarze
2014/01/05 07:52:15
Wyglada królewsko :D Sernik który pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa ;D
-
2014/01/05 09:34:11
To także mój sernik z dzieciństwa. Uwielbiałam go! Niestety, przepis zginął.
-
2014/01/05 09:41:10
To pierwszy sernik, który upiekłam w swoim życiu :) Mam do niego sentyment...
-
2014/01/05 11:27:26
Wygląda pysznie i faktycznie tak, jak pamiętam go z dzieciństwa.
-
2014/01/05 11:44:10
o widzę, ze więcej osób zna go z dzieciństwa :) fajnie :)
-
2014/01/05 12:37:26
Ale wzorowo ukrojony! Wygląda tak gładko, naprawdę apetycznie.
Ja z dzieciństwa pamiętam inny sernik, ale Twój też trochę przypomina mi stare czasy - moja Mama słynęła też z szarlotki, na którą w ten sam sposób ścierała połowę ciasta na wierzch (i też często dodawała do niej kakao) :)
-
Gość: martako, *.internetia.net.pl
2014/01/05 18:47:52
Super przepis! Właśnie piekarnik się nagrzewa :) Serdeczne dzięki, bo takiego przepisu od jakiegoś czasu wypatrywałam... Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesow!
-
2014/01/05 18:52:56
dziękuję :)
-
2014/01/05 20:17:35
Prezentuje się naprawdę cudownie!
-
2014/01/05 21:31:13
dziękuję za miłe słowa :)
-
2014/01/05 21:43:11
Jakoś dawno go nie jadłam. Kiedyś często piekła go moja mama. Teściowa też nieraz go robiła. A ostatnio jakoś całkiem o nim zapomnieliśmy. A szkoda, bo jest przepyszny :)
-
2014/01/06 08:56:38
oj u nas też uwielbiamy)) piękny)
-
2014/01/06 09:46:54
dziękuję :)
-
2014/01/06 18:04:34
Zawsze jest doskonały :)
-
2014/01/09 20:41:23
U nas na taki sernik mówi się baranek:). Też pieklam go na te Święta, bo bardzo go lubimy:)
-
Gość: Aneta, 156.17.156.*
2014/01/29 22:21:40
Wygląda pysznie, jakiego twarogu używasz? W domu zawsze mieliłam ser, ale niestety teraz nie mam maszynki i zastanawiam się czy jakiś ser w wiaderku też będzie dobry
-
2014/01/29 22:27:37
Do tego sernika najlepszy jest ser- twaróg tłusty, może być już mielony w wiaderku - ważne by był gęsty !
-
Gość: Monika, *.plastcom.pl
2014/02/05 11:22:13
Po upieczeniu faktycznie wygląda tak pięknie ale co do smaku (robiłam identycznie jak w przepisie)......pozostawia wiele do życzenia...
-
2014/02/05 12:09:23
Droga Moniko - smak to oczywiście kwestia gustu każdej indywidualne jednostki, jednak staraj się wybierać produkty dobre jakościowo wtedy smak również będzie na wysokim poziomie - potwierdzone przez 4 pokolenia jedzące ten sernik w mojej rodzinie :)
-
Gość: justyna, 213.199.199.*
2014/04/18 18:31:01
Hej! A czy można zrobić masę serową z podwójnej porcji na tortownice 26cm chodzi mi o to żeby sernik był wyższy:)
-
2014/04/18 20:01:17
tak możesz tak zrobić, tylko pamiętaj o dłuższym czasie pieczenia :)
-
Gość: monika99, *.bb.sky.com
2014/08/04 22:12:21
a moge zrobic ten sernik z sera wiaderkowego łowicz?
-
Gość: Ms.Daria, *.dynamic.chello.pl
2014/10/04 18:46:37
Olejek znaczy kilka kropel aromatu waniliowego ?
-
2014/10/04 20:04:33
Ms.Daria - dokładnie tak :)
-
Gość: , *.dynamic.mm.pl
2014/11/10 18:58:44
czy zamiast olejku mogę dodać cukier waniliowy
-
2014/11/13 11:20:53
tak
-
Gość: meg, *.dynamic.chello.pl
2014/12/24 12:06:51
Ten sernik jest rewelacyjny. Pierwszy raz go robiłam i jestem zachwycona. Delikatny, rozpływający się w ustach i idealny w smaku. (użyłam sera do serników w wiaderku)
-
Gość: sylwia, *.tychy.vectranet.pl
2015/01/25 08:36:00
najlepszy sernik jaki kiedykolwiek jadłam :D dziękuję za przepis
-
2015/01/26 16:29:40
Sylwia - bardzo mi miło :) dziękuję za komentarz!
-
Gość: sylwia, *.tychy.vectranet.pl
2015/03/28 10:04:42
najlepszy sernik jaki kiedykolwiek jadłam, dziś znów go zrobię, dziękuję za przepis, pozdrawiam
-
Gość: Ela, *.ostnet.pl
2015/12/21 20:59:43
Dziękuję za przepis.Sernik wyszedł wspaniały.

-
Gość: Ewa, *.dynamic.chello.pl
2016/03/14 21:24:38
Mam pytanie - ubijać białka czy nie?
-
2016/03/14 21:36:20
Ewa - nie
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2017/12/04 07:22:50
Witaj Dorota Smakuje!

Przepis: Sernik królewski został dodany do zeszytu:

serniki przez eugenia.szpil
-
Gość: Ola, *.dynamic.chello.pl
2018/03/26 04:53:00
Jakie są wymiary blaszki?
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2018/08/30 11:18:02
Witaj Dorota Smakuje!

Przepis: Sernik królewski został dodany do zeszytu:

Serniki przez czachurdanuta










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...