Blog > Komentarze do wpisu

Polenta




polenta

 

 

 

 

 

Polentę – po polsku mamałygę – przygotowuje się z mąki kukurydzianej lub kaszki kukurydzianej z dodatkiem masła czy oliwy i soli.

Można ja wzbogacić o ulubione zioła, przyprawy czy np. tarty ser.

Świetnie komponuje się z sosami mięsnymi, rybnymi czy warzywnymi, z owocami, z jogurtem.

Jest lekkostrawna i bezgluenowa.

 

 

 

Składniki na 2 osoby:

pół szkl kaszy kukurydzianej

1,5 szkl wody

łyżeczka masła, oliwy czy oleju kokosowego

sól

 

Wykonanie:

Do garnka wsypujemy kaszę, dodajemy sól i masło, zalewamy wrzątkiem.

Gotujemy mieszając aż kasza wchłonie wodę i stanie się gęsta i miękka.

Kaszę wykładamy płasko do naczynia i serwujemy na ciepło nakładając na nią sosy i dodatki lub czekamy aż wystygnie i kroimy ją w kawałki.

 

 

 

polenta

 

 

Bądź na bieżąco śledź mnie na facebooku, instagramie i twitterze

 

 

 

czwartek, 30 stycznia 2014, dorota20w
Komentarze
2014/01/30 17:23:01
Uwielbiam polentę....chyba najbardziej podsmażoną z czosnkiem na drugi dzien...ale w sumie to zjem każda aż mi się będą uszy trzęsły:)
-
2014/02/12 20:47:29
Przyznam szczerze, że nie jadam nigdy polenty .... ale odkąd zobaczylam program "Dwaj łakomi Włosi" to mam na nią wielką ochote:)
-
Gość: kasiabasia, *.static.akk.net.pl
2014/03/12 20:21:00
Witam Cię Dorotko!
A podałabyś może przepis na grillowaną polentę, czy po prostu trzeba tą z tego przepisu ugrillować?
-
Gość: kasiabasia, *.static.akk.net.pl
2014/03/12 20:22:13
a może podałabym Pani jakąś polentową inspirację, np. na słodko?
-
Gość: kasiabasia, *.static.akk.net.pl
2014/03/12 20:23:25
Ale ze mnie gapa, miało być podałabyś zamiast podałabym. Tak więc co powiesz na jakiś Twój przepis z polentą w roli głównej?










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...