Blog > Komentarze do wpisu

Budyń jaglany




Budyń jaglany

 

 

 

 

 

Zaczęło się od kataru, skończyło na szpitalu domowym...

Rozgrzewająca organizm kasza jaglana pilnie potrzebna!

Ugotowałam jej sporą ilość i będziemy się zajadać.

Na początek pyszny budyń jaglany - na śniadanie, lunch czy deser idealny i bardzo zdrowy.

Podaje przepis na wersję podstawową, ale możecie ją wzbogacić kakao, cynamonem, owocami czy np. wiórkami kokosowymi.

Polecam!

 

 

 

 

Składniki:

pół szkl kaszy jaglanej

pół szkl mleka krowiego lub roślinnego – ja użyłam ryżowego

miąższ z laski wanilii lub aromat waniliowy

cukier brązowy, ksylitol lub np. syrop klonowy do smaku

 

Wykonanie:

Kasze jaglaną prażymy na suchej patelni aż stanie się jaśniejsza lub zalewamy wrzątkiem, gotujemy minutę, odcedzamy i płuczemy – w ten sposób pozbędziemy się z niej goryczki.

Przygotowaną kasze wsypujemy do rondelka, zalewamy szklanką wody i gotujemy do miękkości.

Pod koniec gotowania dodajemy wanilię, słodzimy do smaku i wlewamy mleko – lekko rozgotowujemy kaszkę.

Miksujemy wszystko na gładki krem.

Gdyby budyń wyszedł na zbyt rzadki – wystarczy chwilkę go podgotować.

 

 

 

Budyń jaglany

 

Bądź na bieżąco śledź mnie na facebooku, instagramie i twitterze

 

 

 

 

niedziela, 12 stycznia 2014, dorota20w
Komentarze
2014/01/12 13:10:36
Ha i już wiem co będzie na dzisiejszy deser dla moich kochanych alergików :) dzięki za pomysł :)
-
2014/01/12 17:28:31
Bardzo dużo słyszałam o kaszy jaglanej. Czytałam też, że ma właściwości lecznicze m.in dobrze wpływa na stawy, skórę , włosy i paznokcie.
Ostatnio chciałam kupić, ale niestety nie było. Mam nadzieję, że następnym razem uda mi się upolować i coś pysznego i zdrowego przyrządzę :)
-
2014/01/13 19:42:05
Nigdy takiego nie jadłam. Bardzo smakowicie wygląda :)
-
2014/01/17 15:54:56
Zdrówka życzę .... mnie własnie zaczyna coś rozkładać .... wiec chyba też sobie jaglankę zapodam:)
-
2014/01/19 00:50:03
Tobie też zdrówka!
-
Gość: xyz, *.maszewo.net
2015/02/07 17:25:18
chodzi o to, że tej ugotowanej kaszy ma być pół szklanki czy przed ugotowaniem ma jej tyle być?










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...