Blog > Komentarze do wpisu

Śledzie w oleju lnianym




Śledzie w oleju lnianym

 

 

W moim domu na święta robiło się śledzie w oleju rzepakowym bądź słonecznikowym.

Olej lniany owszem, kupowała mama obowiązkowo na Boże Narodzenie, ale robiła na nim racuchy lub okraszała nim ugotowane ziemniaki.

Śledzie w oleju lnianym poznałam dobre kilka lat temu, bo takie właśnie przygotowuje mój teść (swoja drogą robi też świetną surówkę z kapusty kiszonej na ostro z tym olejem).

Olej lniany tłoczony na zimno to jeden z najzdrowszych olejów, ale również o bardzo charakterystycznym lekko rybim smaku i nie jest łatwo go polubić.

Do śledzi smakuje wybornie, dlatego naprawdę polecam tą bardzo zdrowa potrawę nie tylko na święta!

Znacie je?

 

 

 

Zajrzyjcie też do innych śledziowych przepisów:

Klasyczne śledzie z cebula w oleju

Śledzie w oleju z cebulką i żurawiną

Śledzie w śmietanie

Śledzie korzenne

Śledzie salsa

Śledzie z pomarańczami i przyprawą piernikową

Śledzie po kaszubsku

Śledzie curry

Śledzie po japońsku

Śledzie z suszoną śliwką

Śledzie z grzybami

Rolmopsy śledziowe

Śledzie z orzechami

Śledzie imbirowe

 

 

 

 

Składniki:

pół kg filetów śledziowych

3-4 cebule

3 łyżki octu winnego białego, jabłkowego lub soku z cytryny

olej lniany tłoczony na zimno (ok 100ml)

 

 

Wykonanie:

Śledzie jeśli są solone namoczyć w wodzie kilka godzin. Opłukać, osuszyć i pokroić w kawałki.

Cebulę pokroić w kostkę, skropić octem.

W naczyniu np. słoiku układać na przemian cebulę i śledzie.

Zalać olejem. Pozostawić w chłodnym miejscu na 24-48 godzin.

 

 

Śledzie w oleju lnianym

 

Bądź na bieżąco śledź mnie na facebooku, instagramie i twitterze

 

 

 

 

poniedziałek, 16 grudnia 2013, dorota20w
Komentarze
2013/12/16 16:59:16
Zawsze mawiam, że od słodyczy wolę śledzie, a u Ciebie jest w czym wybierać...
-
2013/12/16 19:54:53
bo ja sledzie bardzo lubię, szczególnie w grudniu :)
-
2013/12/16 22:00:31
Nie przepadam za śledziami, ale Twoje wyglądają tak apetycznie, że na któreś na pewno bym się skusiła :)
-
2013/12/16 22:31:08
polecam choć spróbować :) ja nauczyłam jeść śledzie mojego męża, sa bardzo zdrowe
-
Gość: Mi, *.dynamic.chello.pl
2013/12/22 12:42:54
ja jednak zdecydowanie z rzepakowym, pozdrawiam
-
2014/01/09 10:36:05
Nie znam smaku oleju lnianego, ale śledzie w oleju to ja kocham:)
-
2014/03/16 14:21:28
Śledź... jak śledź ;) ale zdjęcia cudowne!!!
-
Gość: Alicja, *.adsl.inetia.pl
2014/12/04 20:53:16
U nas je się często pyry z gzikiem i olejem lnianym :D
-
2014/12/05 17:37:49
też smacznie :)










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...