Blog > Komentarze do wpisu

Śledzie smażone w cieście




Śledzie smażone w cieście

 

 

Śledzie smażone w cieście smakują wybornie, jak każda zresztą rybka przygotowana w ten sposób.
Najlepsze będą świeże tuszki, które wyfiletujemy pozbawiając kręgosłupów, ale jeśli uda nam się kupić dorodne, jędrne filety solone i je wymoczymy, również fajnie wyjdą tak usmażone.

Koniecznie podajcie je w towarzystwie surówki z kiszonej kapusty.

 

 

Składniki:

8 filetów śledziowych świeżych lub solonych wymoczonych

2 jajka

2 łyżki śmietany

ok 6 łyżek mąki

sól

pieprz

olej

 

Wykonanie:

Do miski wbijam jajka i roztrzepuję ze śmietaną, dodaję mąkę – tyle by uzyskać dość gęste ciasto (gęściejsze niż naleśnikowe).

Na patelni rozgrzewam sporą ilość oleju.

Filety śledziowe oprószam pieprzem i solą (jeśli używacie wymoczonych solonych pomińcie solenie), obtaczam w cieście i układam na gorącym oleju.

Smażę na złoto z obu stron.

 

Śledzie smażone w cieście

 

 

Bądź na bieżąco śledź mnie na facebooku, instagramie i twitterze

 

 

 

poniedziałek, 09 grudnia 2013, dorota20w
Komentarze
2013/12/09 19:23:08
Wow! Jestem w szoku... nigdy nie pomyślałabym usmażyć śledzi ;) Wyglądają super :)
-
2013/12/09 23:12:37
Potwierdzam, śledzie smażone są pyszne. Tylko kupując niesolone warto zwracać uwagę na ich kolor w środku, żeby nie były zbyt brązowe czy żółte, bo są wtedy mniej smaczne.
-
2013/12/09 23:55:33
Ewa77 - świetna porada !
-
2013/12/10 06:01:24
Mm, wyglądają super. :) Chyba w tym roku wykorzystam którąś z Twoich rybnych inspiracji:))
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2013/12/10 15:53:59
Przepis dzisiaj wypróbuję - jestem tylko w lekkim szoku słysząc komentarz, że śledź smażony to coś szokującego :-) Przypomnę, że nawet powszechnie w sklepach są smażone w zalewie octowej - w słoikach. Na dodatek nasi praojcowie chyba nie posiadali octu, a sól była na wagę złota. Od dziecka jadałem śledzia prosto z patelni pierwszy raz w wieku kilku lat na śląsku potem w górach na pomorzu i na kaszubach
-
2013/12/10 16:00:02
Śledzie to jedne z moich ulubionych ryb. Chyba determinuje to miejsce zamieszkania ;) Te smażone wyglądają naprawdę zachęcająco. Niedługo Święta i śledź na stole być musi.
-
2013/12/10 19:50:08
Dotąd smażyłam świeże tylko w mące, te w cieście wyglądają super.
-
2013/12/11 19:08:44
Śledzie wyglądają bardzo kusząco :)! Jest jakiś problem-oby chwilowy- z dodawaniem komentarzy. Próbowałam kilka razy, bo wszystkie komentarze po kilku sekundach znikają i trudno jest wpasować się w formularz... Pozdrawiam!
-
2014/01/09 09:49:04
Kolejna potrawa, za która mój Połóweczek dałby wiele:) ....
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/08/29 08:24:51
Witam.Bardzo fajny przepis.Mój syn ma alergię na ryby więc nie może ich jeść choć je uwielbia.Może natomiast zjeść śledzia tak powiedziała pani alergolog,dlatego szukałam przepisu na śledzia smażonego i znalazłam ;) Syn będzie na pewno zadowolony.Dziękuję i pozdrawiam.
-
2014/08/29 10:43:39
ja uwielbiam śledzie :) na blogu jest całkiem sporo przepisów na nie. pozdrawiam!










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...