Blog > Komentarze do wpisu

Pieczeń rzymska




Pieczeń rzymska

 

 

W tamtym roku przed świętami przygotowałam dla was kilkanaście pomysłów na śledzie.

W tym roku będą to propozycje mięsne na świąteczne wędliny i mięsiwa obiadowe.

Jeśli jeszcze jakiegoś przepisu brakuje wam na blogu, dajcie znać w komentarzu.

Rozpoczynam od pieczeni rzymskiej, na którą przepis mam od mojego teścia.

Sprawdzi się na ciepło, pokrojona w grube plastry jako danie obiadowe oraz na zimno, w cieńszych plasterkach na kanapkach.

 

 

Składniki:

1 kg mięsa mielonego (wieprzowe i wołowe)

1 spora cebula

3 ząbki czosnku

1 sucha kajzerka namoczona w mleku

sól

pieprz

pół łyżeczki słodkiej papryki

łyżeczka majeranku

3 surowe jajka

4-5 jajek ugotowanych na twardo

 

Wykonanie:

Cebulę kroje w drobną kosteczkę i szklę na oleju.

Mięso mielone przekładam do miski, wbijam jaja, dodaję cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę i przyprawy. Dobrze wszystko wyrabiam.

Blaszkę keksówkę wykładam papierem do pieczenia.

Na dno wykładam 1/3 mięsa i dobrze dociskam do dna. Układam na środku jajka jedno, obok drugiego. Na to wykładam resztę mięsa, dociskając.

Piekę 45 min w 180st.

 

 

 

Pieczeń rzymska

piątek, 29 listopada 2013, dorota20w

Komentarze
2013/11/29 06:02:46
Smakowite i proste w przygotowaniu:)
-
2013/11/29 08:56:30
dokładnie :)
-
2013/11/29 10:54:21
Dzięki za przypomnienie dawno jej nie robiłam.
:)
-
2013/11/29 11:11:54
:)
-
2013/11/29 11:17:02
Ja daję jeszcze zmielone warzywa z rosołu :)
-
2013/11/29 11:19:15
o fajny pomysł, spróbuję
-
Gość: Agnieszka, user-31-175-175-113.play-internet.pl
2013/11/29 18:18:19
Dorotko, kupiłam dzisiaj zmielone mięsko z szynki z myślą o pieczeni i tyle, co usiadłam w poszukiwaniu przepisu a tu proszę - niezawodna Dorota ;-) Kolejny przepis do osobistej książki kucharskiej ;-) pozdrawiam
-
2013/11/29 18:21:11
:)) dziękuję Agnieszko za komentarz
-
2013/11/30 09:31:30
Już dawno chciałam zrobić taką pieczeń. U Ciebie wygląda świetnie!
-
2013/11/30 14:43:38
dziękuję za miłe słowa :)
-
Gość: Agnieszka, user-31-174-233-70.play-internet.pl
2013/12/01 12:53:34
Pieczeń przepyszna, zastanawiam się nad wersją z dodatkami np, przesmażone pieczarki, groszek czy jak pisała wcześniej jedna z czytelniczek- warzywa z rosołu. Polecam pomysł na ekspresowe przygotowanie obiadu czy mięska do kanapek ;-)
-
2013/12/02 11:35:35
z dodatkami tez pyszna
-
2013/12/04 14:40:02
Uwielbiam pieczeń rzymską:) .... Pięknie Ci się twoja upiekła:)

















Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...