Blog > Komentarze do wpisu

Szarlotka na spodzie z kaszy jaglanej (bezglutenowa)




Szarlotka na spodzie z kaszy jaglanej (bezglutenowa)

 

 

Zastanawiałam się wczoraj jakie ciasto upiec wedle zwyczaju na niedzielę.

Miałam ochotę na szarlotkę, ale nie mogłam się zdecydować czy zrobić tą na jaglanym spodzie czy taką z budyniem. Spytałam was moi drodzy czytelnicy na facebooku, którą chętniej widzielibyście na blogu i zwyciężyła jaglana, zatem oto i ona :)

Bardzo lubię jaglaną, często robię z nią różnego typu słodkości (np. serniczki, ciasteczka, muffinki, murzynek, racuchy, koktajle), tym razem zrobiłam spód szarlotki wedle własnego pomysłu.

Trzeba przyznać, że to naprawdę zdrowa wersja deseru, ale również bardzo smaczna, co zostało potwierdzone na licznej grupie próbujących mojego wypieku ;)

 

 

Składniki:

3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

1 jajko

2 łyżki maki ziemniaczanej

1-2 łyżki cukru (białego, brązowego albo brzozowego)

1 łyżka cukru z wanilią – tutaj przepis

0,75l prażonych jabłek

płatki migdałowe

 

Wykonanie:

Do miski wsypujemy kaszę jaglaną, słodzimy ją do smaku.

Dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną.

Mieszamy wszystko dokładnie (najlepiej ręką) i ciastem wykładamy (dobrze je dociskając) posmarowaną tłuszczem formę na tartę lub tortownicę.

Na jaglany spód wykładamy uprażone jabłka, posypujemy płatkami migdałowymi.

Pieczemy 30-35 min w 180st.

 

 

 Szarlotka na spodzie z kaszy jaglanej (bezglutenowa)

 

 

 

 

 

Szarlotka na spodzie z kaszy jaglanej (bezglutenowa)

niedziela, 13 października 2013, dorota20w
Komentarze
2013/10/13 00:23:36
a jednak jaglana :)
Pysznie wygląda :)
-
2013/10/13 05:47:37
jest cudna ! coś innego, coś nowego, coś świetnego ! zdrowa i smaczna - lubię takie pyszne pomysły na ciasta ;D
-
2013/10/13 07:26:43
świetny przepis! :)
-
2013/10/13 09:24:05
naprawdę zachęcająca szarlotka z delikatną jaglanką w składzie.coś innego i na pewno wybornie smakującego;)
-
2013/10/13 09:53:43
Blaszka o jakich wymiarach?
-
2013/10/13 09:59:05
agatka.75 - blaszka o średnicy 24-26 cm
-
Gość: agatka.75, *.icpnet.pl
2013/10/13 12:21:50
Dziękuję. Biegnę robić. A mogę pomieszać jabłka z gruszkami?
-
2013/10/13 12:39:56
Agatka.75 - pewnie :)
-
2013/10/13 13:32:52
Bardzo smaczna, na drugi raz muszę pamiętać że mus jest gorący..... biedny język ..... i tak było warto :)
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/10/13 13:40:43
Witam.
Czy jabłka muszą być prażone,czy można użyć surowych pokrojonych lub utartych?
I jeszcze pytanie odnośnie kaszy.Ja gotuję zawsze na mleku bo tak mi bardziej smakuje.Jaka będzie lepsza do szarlotki:ugotowana na wodzie czy mleku?
-
2013/10/13 18:50:07
Agatka.75 - cieszę się :)

Gosc: jabłka surowe za dużo puszcza soku, lepsze wiec przesmażone. Kasza dowolnie ugotowana na gęsto
-
2013/10/13 18:52:04
Świetny pomysł! WYgląda bombowo!:)
-
2013/10/13 21:06:29
Ale cieniutka szarlotka ;) Czuję, że by mi posmakowala :)
-
2013/10/13 22:01:15
dziękuję za miłe słowa :)
-
2013/10/28 16:53:03
... bo co jak co, ale kasza jaglana i jabłka to zgrany duet:)
-
2013/11/01 20:29:51
A możesz powiedzieć jak to się przekłada na kg surowych jabłek i ile to jest kaszy przed gotowaniem? Chcę jutro zrobić, bo brzmi i wygląda super :)
-
Gość: Kasia, *.dynamic.chello.pl
2014/02/16 10:50:26
Doroto, jaką konsystencję ma ciasto po upieczeniu? Przypomina kruche, czy tylko tak wygląda na zdjęciu? Na pewno wypróbuję przepis, ale chciałabym wiedzieć czego się spodziewać :-) pozdrowienia i dzięki za przepisy!
-
Gość: Szalona Cytrynka, 79.97.63.*
2014/10/04 23:34:50
Robilam kiedyś ten przepis i muszę powiedzieć że jest szybki i łatwy jak na bezglutenowe ciacho... Ale smakuje bardzo "zdrowo" wytrawnie i mój małż pogardzil mówiąc że nie smakuje jak nie ciasto. Ale mnie tam z gałką lodów jak najbardziej smakowało ;-)
-
2015/01/17 10:20:19
ciasta na cienkim spodzie są najlepsze!!!
-
2015/01/19 15:21:54
pewnie :)
-
2015/02/22 15:23:54
Zapisałam w ulubionych i w następny weekend upiekę. Ale jestem pewna, że to jest mój smak
-
Gość: Agary, *.icpnet.pl
2015/04/16 10:09:38
Wyśmienite ciasto! Urozmaiciłam masę o banany, a do "ciasta" dodałam" trochę twarożku. Będą powtórki!
















































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...