Blog > Komentarze do wpisu

Chińska zupa słodko kwaśna




Zupa chińska słodko kwaśna

 

 

 

Pokazywałam wam ostatnio na Facebooku nowości w mojej biblioteczce kulinarnej.

Jedną z nich była „Kuchnia chińska według Goka” i to właśnie z niej przygotowałam tą zupę.

Wg oryginalnego przepisu, zupa ta ma mniej składników, przygotowywana jest na gotowym bulionie warzywnym, ja zaczęłam od przygotowania wywaru i włoszczyzna, na której był gotowany, pokrojona w słupki weszła w skład tej zupy.

Danie jest bardzo proste do przygotowanie i smaczne.

Wychodzi dość mocno pikantne, dlatego jeśli nie zjemy zupy od razu warto wyłowić z niej kawałki imbiru, by stojąc w lodówce do następnego dnia, nie nabrała pikantności niemożliwej do zjedzenia.

Super rozgrzewająca, myślę że to świetny odpowiednik naszego rosołu jako dania wzmacniającego przy infekcjach i przeziębieniach.

 

 

Składniki:

2 marchewki

pietruszka

kawałek selera

cebula

5-10 dag pieczarek

1/3 łyżeczki suszonych płatków chili

50 ml jasnego sosu sojowego

7,5 dag pędów bambusa z zalewy

3 cm kawałek świeżego imbiru

3 ząbki czosnku

1 łyżka cukru pudru

4 łyżki octu ryżowego

2 jajka

szczypiorek

 

Wykonanie:

Marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w słupki, zalewamy 1,5l wody i gotujemy.

Do garnka dodajemy też rozgniecione ząbki czosnku i cebulę. Gotujemy 10 min.

Dodajemy pokrojone w kawałki pieczarki, pędy bambusa, imbir pokrojony w grube plasterki, cukier, sos sojowy i gotujemy jeszcze 10 min.

Doprawiamy octem i gotujemy jeszcze 2 minuty.

Zestawiamy z ognia, wlewamy powoli rozbełtane jajka, ostrożnie, tak by się nie ścięły, tylko zagęściły zupę.

Wlewamy do miseczek, przybieramy posiekanym szczypiorkiem.

 

 

 

Zupa chińska słodko kwaśna

sobota, 26 października 2013, dorota20w
Komentarze
2013/10/26 17:25:07
Pięknie wygląda ta zupa, orientalna,może kiedyś się skuszę.
-
2013/10/27 20:09:50
dziękuję
-
2013/10/28 09:43:11
uwielbiam zupy chinskie ale nigdy nie probowalam sama zrobic. Czas to zmienic :)
-
2013/10/28 17:51:41
Nie miałam jeszcze okazji jeśc takiej zupy, ale podoba mi się i to bardzo:)
-
Gość: Ansiia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/11/19 01:43:47
A u mnie po dodaniu jajek zupka się przepięknie zabieliła, jakbym zamiast tego dolała z pół kubka dużej śmietany. Co mogłam zrobić źle?
-
Gość: , *.ists.pl
2014/11/20 17:38:16
gdzie tu cos azjatyckiego.. tylko podstawowe skladniki polskich sklepow... cukier puder prosze....gdzie czosnek gdzie galang..bambus w zalewie... gdzie trawa cytrynowa lisc limonki.. kolendra ...mango ktore robi caly smak..
-
2014/11/20 17:40:25
to przepis z książki Kuchnia chińska według Goka - mysle ze rodowity Azjata wiedział coś niecoś o tej zupie ;)
-
Gość: Inga from Riga, 46.109.198.*
2015/01/08 17:34:21
Hi:) can you please translate this recipe in english:) really want to try. Thanks a lot!














































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...