Blog > Komentarze do wpisu

Sos pomidorowy do pizzy na zimę




Sos pomidorowy do pizzy na zimę

 

 

Skoro mamy sezon na wspaniałe, aromatyczne pomidory, czemu by nie skorzystać i nie przygotować sosu do pizzy na zimę, zwłaszcza że uwielbiamy pizze i często ją robimy a taki gotowy sos to zimą duże ułatwienie no i wspaniały smak.

 

Składniki:

2 kg pomidorów

2 spore cebule

6-10 ząbków czosnku (ilość wg upodobań smakowych)

100 ml oliwy

cukier

sól

pieprz

garść świeżych liści bazylii i garść świeżych listków oregano – do zimowego sosu nie dodaję suszonych ziół bojąc się by sos nie zgorzkniał – jeśli nie mam świeżych wekuję bez ziół a suszone dodaję po otwarciu słoika i przed rozsmarowaniem na cieście

 

Wykonanie:

W garnku z grubym dnem rozgrzewam (niezbyt mocno) oliwę i szklę na niej posiekaną cebulę.

Pomidory parzę wrzątkiem i obieram ze skórki, kroję w kotkę, dodaję do cebuli.

Do garnka dodaję też przetarte ząbki czosnku, przyprawy i gotuję aż sok odparuje a sos stanie się
gęsty.

Za pomocą blendera miksuję sos do gładkiej konsystencji. Przyprawiam do smaku, przekładam do słoiczków, zakręcam i pasteryzuję 20 min.

 

Sos pomidorowy do pizzy na zimę

poniedziałek, 16 września 2013, dorota20w
Komentarze
Gość: malaczarnak, *.centertel.pl
2013/09/16 17:08:44
Alez apetycznie wyglada!
-
2013/09/16 17:38:59
miło mi :)
-
Gość: everywoman, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/09/16 20:35:00
Wygląda smakowicie:) Wczoraj smażyłam powidła wg przepisu mojego taty, z cynamonem - znakomite:) No i zrobiłam Twoją surówkę z kalafiora, ale zamiast pietruszki dałam szczypiorek i zapomniałam o słoneczniku, bo ja gamoń jestem;) polałam wszystko odrobiną sosu tysiąc wysp i się wszystko zrobiło pięknie różowe i smakowite:)
-
2013/09/16 20:53:57
everywoman - to bardzo się cieszę, że surówka smakowała :)
-
2013/09/16 22:18:58
Też w tym roku stwierdziłam, że trzeba skorzystać z tej okazji że mamy takie pyszne, pachnące latem pomidory w zasięgu ręki i narobiłam kilkadzieścia słoiczków sosu do pizzy, już niestety kilku nie ma. W przyszłym roku też zrobię, bo ten mój chyba szybko się skończy.
-
2013/09/16 22:48:26
Domi u mnie zawsze przetwory pomidorowe najszybciej schodzą :)
-
Gość: Meg B., *.92.euro-lan.pl
2013/09/21 18:28:13
Zrobiłam, miałam jakieś jasne pomidory i sos wyszedł bardziej pomarańczowy niż czerwony. Jak patrzę na moją półeczkę przetworów, to aż się nie mogę doczekać zimy, kiedy to wszystko będę wyjmować z piwnicy i zużywać :)
Świetny pomysł i baza do różnych dań. Dzięki :)
-
2013/09/22 21:27:06
bardzo mi miło :)
-
2013/10/26 17:45:53
U nas pizza też króluje dość często, ale o zrobieniu sosu do sloiczków to nie pomyślałam ....










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...