Blog > Komentarze do wpisu

Sok z gruszek pasteryzowany, bez cukru




Sok z gruszek pasteryzowany, bez cukru

 

Oprócz pasteryzowania niektórych owoców (np. jagód) i mrożenia ich w naturalnej postaci (truskawki, maliny, brzoskwinie), bardzo często przygotowuję też naturalne soki na zimę, po prostu wyciśnięte i zapasteryzowane (np. winogronowy, wiśniowy).

Potem świetnie się sprawdzają dla dzieci, również najmłodszych niemowlaków.

Do ich przygotowania musimy wybrać owoce już dojrzałe, naturalnie słodkie, jednak absolutnie nie mogą uszkodzone.

 

Składniki:

gruszki

 

Wykonanie:

Gruszki dokładnie myjemy, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych, przeciskamy przez sokowirówkę.

Powstały sok przelewamy do wyparzonych butelek czy słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 20 min (w czasie pasteryzacji miąższ gruszki wytrąci się z soku i uniesie ku górze butelki – to naturalne zachowanie, przed wypicie należy sok wstrząsnąć).

Pozostały z sokowania miąższ gruszki możemy wykorzystać do przygotowania dżemu czy kisielu.

 

Sok z gruszek pasteryzowany, bez cukru

czwartek, 12 września 2013, dorota20w
Komentarze
2013/09/12 15:32:25
Super pomysł.
Zrobiłam soki z pomidorów, może pokuszę się o owocowe.
Pięknie wyglądają twoje gruszkowe, myślę, że można by porobić mieszanki z dynią i jabłkiem np.,czy robiłaś już takie?
-
Gość: , *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2013/09/12 22:03:15
U mnie po truskawkach, wiśniach, jagodach, śliwkach mirabelkach , aronii ,jeżynach i pomidorach przyszedł czas na gruszki i nutellę ze śliwek. Dziękuję za ten pomysł o takim soku nie pomyślałam....
-
2013/10/08 22:55:01
Droga Doroto mam takie pytanie czy próbowałaś produkować soki przy pomocy "sokownika", niestety nie posiadam w domu sokowirówki, a sokownik tak..aktualnie mam w posiadaniu znaczną ilość gruszek...już wykorzystałam Twoje przepisy na gruszki w occie i kompot z gruszek, zastanawiam się nad zrobieniem soku- tym bardziej, iż w domu mam małego 9-miesięcznego szkraba, który już niedługo będzie jadł i pił moje przysmaki...pozdrawiam i dziękuje za odpowiedź w sprawie sokownika
-
2013/10/08 23:02:11
Witam
niestety nigdy nie używałam sokownika
-
2013/10/14 20:34:34
nie mam niestety sokowirówki ...ale pomysł świetny:)
-
Gość: Nats, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/10/20 20:30:47
Hej dziwczyny,
a czy taki pasteryzowany sok bez cukru długo się trzyma? Ja chciałabym zobić jeden z pigw, a drugi z aronii. Co o tym sądzicie?
-
Gość: Ela, *.dyn.telefonica.de
2014/04/26 18:05:10
Mam pytanko co do tego soku, a mianowicie czy w ten sam sposob moge robic soki z jablek czy warzywno owocowe?
-
2014/04/28 10:27:18
jak najbardziej jeśli o owocowe chodzi
jeśli o warzywne ja pasteryzowałam do tej pory sok pomidorowy i tez swietnie się zachowywał
-
2017/01/24 13:59:06
A masz może gdzieś jakiś sprawdzony przepis na kisiel z tego soku? Brzmi pysznie, a nigdy takiego nie robiłam ;)










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...